Εφαρμογή νανοδομών νερού για την απολύμανση της επιφάνειας του κελύφους των αυγών.
Τα αυγά κότας διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή και η ασφάλειά τους είναι κρίσιμη για την αποφυγή του κινδύνου τροφιμογενούς ασθένειας για τους καταναλωτές. Τα αυγά μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς για μικροοργανισμούς όπως Salmonella, Ε. coli, Alcaligenes, Bacillus, Pseudomonas, Proteus και, Listeria monocytogenes στην τροφική αλυσίδα και η μόλυνση των αυγών με αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς μπορεί να συμβεί κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, την προετοιμασία και τη συσκευασία.
Σε πολλές χώρες, κατά την εμπορική επεξεργασία, τα αυγά πλένονται με ζεστό νερό που περιέχει απολυμαντικούς παράγοντες για να μειωθεί το φορτίο παθογόνων μικροοργανισμών. Ωστόσο για παράδειγμα και σύμφωνα με μελέτες η σαλμονέλα παραμένει στο κέλυφος του αυγού και μετά την απολύμανση. Επιπλέον οι παρενέργειες του πλυσίματος περιλαμβάνουν χημικά υπολείμματα στα κελύφη των αυγών και την πιθανή βλάβη στην επιδερμίδα, μια φυσική φυσική άμυνα που προστατεύει τα περιεχόμενα των αυγών από τους οργανισμούς που εισβάλλουν. Η απολύμανση των επιφανειών των αυγών με ζεστό αέρα είναι μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες. Αν και αυτή η μέθοδος είναι γρήγορη, απλή και αποτελεσματική στην αδρανοποίηση μικροοργανισμών, μπορεί να προκαλέσει ράγισμα των κελύφους των αυγών, μετουσίωση πρωτεϊνών και σχηματισμό δικτύου γέλης.
Πιο πρόσφατα, μια νέα, χωρίς χημικά, χαμηλού κόστους και βασισμένη στη νανοτεχνολογία αντιμικροβιακή τεχνική που χρησιμοποιεί Μηχανικές Νανοδομές Νερού (EWNS) εισήχθη για χρήση στις βιομηχανίες τροφίμων. Αυτή η τεχνολογία βασίζεται στη δημιουργία EWNS μέσω μιας συνδυασμένης διαδικασίας ηλεκτροψεκασμού και ιονισμού.
Στόχος εργασίας που δημοσιεύτηκε στο LWT ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτής της τεχνικής ως μια προσέγγιση χωρίς χημικά και μη θερμική για την απολύμανση των επιφανειών των αυγών και η διερεύνηση των δυνατοτήτων της ως εναλλακτική στη συμβατική μέθοδο πλυσίματος των αυγών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπό συνθήκες λειτουργίας EWNS 5 λεπτών χρόνου έκθεσης, 1 μL/min/βελόνα ταχύτητας ροής νερού και 9,0 kV/cm έντασης ηλεκτρικού πεδίου, η υψηλότερη απόδοση αδρανοποίησης 97,6 και 80,4% επιτεύχθηκε για την απολύμανση αυγού επιφάνειες μολυσμένες από E. coli και Salmonella spp., αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα δεν απέδειξαν επίσης σημαντική διαφορά στις φυσικές ιδιότητες, τα χημικά συστατικά και την κάλυψη της επιδερμίδας του κελύφους των αυγών που έχουν υποστεί επεξεργασία με EWNS σε σύγκριση με τα άπλυτα αυγά, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θεραπεία EWNS δεν είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των αυγών.
Σε μελλοντικές μελέτες, πρέπει να καταβληθούν ερευνητικές προσπάθειες για την κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας για λειτουργία μεγάλης κλίμακας και μια ενδελεχή τεχνοοικονομική ανάλυση και αξιολόγηση του κύκλου ζωής. Αυτό θα βοηθήσει στην επιβεβαίωση της βιωσιμότητας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτής της νέας μεθόδου μικροβιακής απολύμανσης επιφανειών.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.