Υψηλή θρεπτική αξία και επαρκή περιεκτικότητα σε βιταμίνες φαίνεται να έχει η σκόνη αυγού σύμφωνα με νέα μελέτη
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Leibniz για τη Βιολογία Συστημάτων Τροφίμων (LSB) ανέλυσαν τη θρεπτική αξία του αυγού σε σκόνη και τη συνέκριναν με ολόκληρα αυγά, αποκομίζοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη βιομηχανία τροφίμων.
Τα αυγά αποτελούν μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, μιας και περιέχουν όλες τις βιταμίνες εκτός από τη βιταμίνη C. Όλες οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K περιέχονται στους κρόκους των αυγών. Σε 100 g ολόκληρου αυγού, μπορούν να ανιχνευθούν κατά μέσο όρο 276 μg βιταμίνης Α (ρετινόλη), 2,3 mg βιταμίνης Ε (συνολικές τοκοφερόλες), 2,9 μg βιταμίνης D και 8,9 μg βιταμίνης Κ. Η σκόνη αυγών θα μπορούσε να αποτελέσει μια φθηνότερη εναλλακτική των ολόκληρων αυγών στη βιομηχανία τροφίμων, λόγω της ελάχιστης περιεκτικότητάς της σε νερό που της χαρίζει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καθώς και σχετικά υψηλή θρεπτική πυκνότητα. Σε σύγκριση με το παστεριωμένο ολόκληρο αυγό, περιέχει χαμηλότερες ποσότητες απαραίτητων λιπαρών οξέων, αλλά εξακολουθεί να παρέχει πολλές βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικά ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, μεταφέρεται εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις και είναι απλή στην παρασκευή της.
Τη θρεπτική αξία της σκόνης αυγού σε σχέση με τα παστεριωμένα ολόκληρα αυγά του εμπορίου ανέλυσε με προηγμένες τεχνικές χημείας τροφίμων ο Philip Pirkwieser, PhD χημικός στο LSB και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition. Ο Pirkwieser και η ομάδα του προσδιόρισαν τα θρεπτικά προφίλ τριών παρτίδων βιομηχανικά παραγόμενων, παστεριωμένων ολόκληρων αυγών και σκόνης αυγών που επεξεργάστηκαν από αυτά και τα συνέκριναν με βάση την ξηρή τους μάζα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η διαδικασία ξήρανσης για την παραγωγή της σκόνης αυγού δεν οδήγησε σε συσσώρευση βαρέων μετάλλων όπως το κάδμιο, ο μόλυβδος, το αρσενικό και ο υδράργυρος. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ελάχιστη ή καθόλου απώλεια της σκόνης αυγού στη συνολική περιεκτικότητά της σε λίπος, στην περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, σε σημαντικά ιχνοστοιχεία ή σε καροτενοειδή.
Ομοίως, οι συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε (α και γ-τοκοφερόλη) και βιταμίνης Β12 παρέμειναν σχεδόν σταθερές. Ωστόσο, τα επίπεδα βιταμίνης Α μειώθηκαν κατά 14%. Η ποσότητα των ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων μειώθηκε σημαντικά σε κατά μέσο όρο 39 και 61%, αντίστοιχα. «Παρά τη μικρή απώλεια ρετινόλης, η σκόνη αυγού παραμένει πολύτιμη πηγή βιταμίνης Α», εξηγεί η Veronika Somoza, που συμμετείχε στην έρευνα, στο EurekAlert. Για παράδειγμα, η ημερήσια πρόσληψη αυγού σε σκόνη ισοδύναμη με ένα αυγό μεσαίου μεγέθους είναι επαρκής για να καλύψει το 24% της ημερήσιας ανάγκης ενός παιδιού σε βιταμίνη Α, 100% για βιταμίνη Ε, 61% για σελήνιο και 22% για ψευδάργυρο, ανάλογα με την ηλικία.
Τα αποτελέσματα τονίζουν τη χρηστική αξία της σκόνης αυγού στη βιομηχανία τροφίμων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία φθηνή αλλά εξίσου θρεπτική εναλλακτική των παστεριωμένων αυγών.