Με καινοτόμες τεχνολογίες και βιώσιμες διαδικασίες, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο SHEALTHY επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των φρούτων και λαχανικών τοπικής παραγωγής.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, οι προσπάθειες να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους, όπως η παστερίωση και οι αντιμικροβιακές πλύσεις, μπορεί να βλάψουν το διατροφικό τους προφίλ. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Shealthy χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεθόδων μη θερμικής απολύμανσης, συντήρησης και σταθεροποίησης ως μέσο για τη βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της φρεσκάδας των προϊόντων. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.
Το έργο έχει πλέον παρουσιαστεί στη σειρά επεξηγηματικών βίντεο CORDIS με τίτλο Make the Connection. «Επειδή τα τοπικά προϊόντα έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής, τα περισσότερα από τα F&V που βρίσκονται στα παντοπωλεία είναι εισαγόμενα και έχουν υποστεί επεξεργασία με χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον μας», λέει η Elena Torrieri, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης. Φεντερίκο Β’. «Το έργο στοχεύει να ανταποκριθεί στη ζήτηση των καταναλωτών για φρέσκα, υγιεινά, βολικά, βιώσιμα, τοπικά παραγόμενα και χωρίς πρόσθετα τρόφιμα που είναι ταυτόχρονα ασφαλή και θρεπτικά».
Οι διαδικασίες που ανέπτυξε η Shealthy μπόρεσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων έως και 50%, να αυξήσουν τη θρεπτική αξία των χυμών και των smoothies έως και 130 %, και να μειώσουν τις απώλειες τροφίμων κατά 40 %. Το «Make the connection with EU-science» είναι μια σειρά επεξηγηματικών βίντεο που επικεντρώνονται στο επιστημονικό περιεχόμενο και τις πτυχές αξιοποίησης των ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ.
Στο έργο συμμετέχει η ισπανική εταιρεία, Soto del Ebro που δραστηριοποιείται στη βελτίωση και την επέκταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ήπιων τεχνολογιών (ηλεκτρολυμένο νερό ή ενεργό νερό πλάσματος) για την απολύμανση των αχλαδιών της. Οι στόχοι είναι: η μείωση του μικροβιακού φορτίου, η ρύθμιση του χρώματος και, η αντικατάσταση του μυκητοκτόνου.
Η διαδικασία απολύμανσης συνίσταται στο πλύσιμο των αχλαδιών με PAW ή EW. στη συνέχεια η συντήρηση των αχλαδιών, γίνεται μέσω εμβάπτισης (βιοδραστική επικάλυψη). Χάρη σε αυτή τη μέθοδο, τα αχλάδια μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα μειωθεί η σπατάλη τροφίμων. Μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή είναι η βελτιστοποίηση της υλικοτεχνικής αλυσίδας. Η δυναμικότητα παραγωγής και αποθήκευσης των αχλαδιών της Soto del Ebroτου, σε άριστα κλιματιζόμενες και ψυκτικές εγκαταστάσεις, φτάνει το ένα εκατομμύριο κιλά.