Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Κίνδυνος από προγεστερόνη στο γάλα – Νέα μέθοδος ανίχνευσης

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚίνδυνος από προγεστερόνη στο γάλα – Νέα μέθοδος ανίχνευσης
spot_img

Πολλαπλή ανίχνευση πέντε προγεστερινών στο γάλα.

Τα υπολείμματα προγεστερόνης στο γάλα (τύπος φυσικής προγεστίνης που ρυθμίζει τη δραστηριότητα των σεξουαλικών οργάνων και διατηρεί το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα), είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εφηβική ακμή και μπορεί να προκαλέσουν ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με δημοσίευση του Πανεπιστημίου  Harvard η πιθανότητα κινδύνου είναι μεγάλη. «Μεταξύ των οδών ανθρώπινης έκθεσης στα οιστρογόνα, ανησυχούμε κυρίως για το αγελαδινό γάλα, το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες γυναικείων σεξουαλικών ορμονών» είχε πει ο Ganmaa Davaasambuu γιατρός στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Επίσης σε δημοσίευμα του Scientific American είχε αναφερθεί πως το γάλα είτε από αγελάδες, κατσίκες, ή ανθρώπους, περιέχει φυσικά μικρές ποσότητες διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Επειδή οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα είναι λιποδιαλυτές, το επίπεδο των ορμονών είναι υψηλότερο στο πλήρες γάλα παρά στο αποβουτυρωμένο γάλα. Το βιολογικό γάλα, ωστόσο, περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα ορμονών με το συμβατικό γάλα. Στο ίδιο δημοσίευμα βέβαια, τονίστηκε πως η ποσότητα των ορμονών στο γάλα είναι μικρή σε σύγκριση με αυτή που υπάρχει ήδη στον ανθρώπινο οργανισμό ο οποίος παράγει περίπου 6.000 φορές περισσότερα οιστρογόνα κάθε μέρα από ό,τι θα παίρνατε σε ένα ποτήρι πλήρες γάλα.

Όμως ο προσδιορισμός αυτών των υπολειμμάτων στο γάλα είναι πολύ σημαντικός. Η προγεστερόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την αγελάδα κατά την ωορρηξία και μπορεί να ανιχνευθεί σε δείγματα γάλακτος. 

Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής μια ανοσοδοκιμασία ή μια μέθοδος παρόμοια με την ανοσοδοκιμασία ικανή να προσδιορίσει πολλαπλές προγεστερόνες στο γάλα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods Του mdpi  στην Ειδική Ανάλυση , Τεχνολογία Ανίχνευσης και Αξιολόγηση Κινδύνου Ασφάλειας Μολυσμένων Τροφίμων για πρώτη φορά, συνέθεσε έναν τύπο μαγνητικής μοριακά αποτυπωμένης μικροσφαίρας που ήταν ικανή να αναγνωρίσει ταυτόχρονα πέντε τύπους προγεστερόνης στο γάλα. Οι επιδόσεις αυτής της μεθόδου ήταν καλύτερες από τις προηγούμενες μεθόδους ανίχνευσης προγεστινών. Ως εκ τούτου, η παρούσα μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ρουτίνας για τον γρήγορο έλεγχο των πέντε προγεστινών σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων γάλακτος. Με την καθοδήγηση αυτής της μελέτης, μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον περισσότερες μαγνητικές μοριακά αποτυπωμένες ημι-ομοιογενείς μέθοδοι για την ανίχνευση άλλων ουσιών και η στρατηγική ενίσχυσης σήματος της παρούσας μεθόδου μπορεί να εμπνεύσει άλλους ερευνητές να βρουν και να δημιουργήσουν περισσότερες στρατηγικές ανίχνευσης ανεπιθύμητων συστατικών. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο