Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις αμφισβητεί την αντίληψη ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο είναι πιο βιώσιμο από το παραδοσιακό βόειο κρέας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τρέχουσες μέθοδοι παραγωγής κυτταροκαλλιεργημένου κρέατος απαιτούν 4 έως 25 φορές περισσότερη ενέργεια από την παραγωγή βοείου κρέατος λιανικής πώλησης, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τα περιβαλλοντικά του οφέλη.
Η υψηλή ενεργειακή κατανάλωση αποδίδεται κυρίως στη χρήση μέσων ανάπτυξης φαρμακευτικής ποιότητας, τα οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε πόρους. Ο επικεφαλής ερευνητής Derrick Risner τόνισε ότι, αν η βιομηχανία δεν στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις ποιότητας τροφίμων, το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε όχι μόνο να επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και να είναι ακριβότερο από το συμβατικό βόειο κρέας.
Τα βοοειδή ευθύνονται πλέον για μόλις 2% των συνολικών γεωργικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ οι βελτιώσεις στην παραγωγικότητα έχουν οδηγήσει σε 40% μείωση των εκπομπών ανά λίβρα βοείου κρέατος τα τελευταία 50 χρόνια.
Παρότι οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του καλλιεργημένου κρέατος, προειδοποιούν ότι η ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής χωρίς την απαραίτητη διαφάνεια ενδέχεται να οδηγήσει σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς προς τους καταναλωτές.
Ο FDA και το USDA επιβλέπουν την παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται σε κύτταρα, ενώ δύο εταιρείες, η Good Meat και η Upside Foods, έχουν ήδη λάβει έγκριση για την παραγωγή και πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία δεν θα προβάλλει παραπλανητικούς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.