Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
21.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπύρα σε μπουκάλι ή σε κουτάκι; Ποια έχει την καλύτερη γεύση;

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΜπύρα σε μπουκάλι ή σε κουτάκι; Ποια έχει την καλύτερη γεύση;
spot_img

Το είδος δοχείου στο οποίο αποθηκεύεται η μπύρα, επηρεάζει όντως τη γεύση της, λένε οι ερευνητές.

Η συζήτηση είναι μεγάλη κατά καιρούς για το αν το υλικό συσκευασίας επηρεάζει τη γεύση στα ποτά, κυρίως όσον αφορά το κρασί και τη μπύρα. Έκτος από το marketing που σύμφωνα με τους ειδικούς, επηρεάζει υποσυνείδητα την αντίληψη μας για τη γεύση, υπάρχουν όντως στοιχεία που αλλάζουν από ένα κουτάκι σε ένα μπουκάλι μπύρας.

   Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό εξαρτάται από τον τύπο της μπύρας. Δηλαδή μια κεχριμπαρένια μπίρα (amber ale) είχε καλύτερη γεύση στο μπουκάλι, ενώ μια ινδική μπύρα IPA (India Pale Ale), δεν κάνει διαφορά.

   Η μπύρα περιέχει νερό, αιθανόλη και μια ποικιλία γευστικών ενώσεων που προέρχονται κυρίως από τη μαγιά και το λυκίσκο. Όταν αποθηκεύεται, οι χημικές αντιδράσεις αλλάζουν κάποια συστατικά που έχουν επίπτωση στη γεύση, όπως συμβαίνει κατά τη γήρανση.

   Οι ερευνητές μελέτησαν την παλαίωση της μπύρας επικεντρωμένοι κυρίως σε λάγκερ και αργότερα amber ale και IPA, καθώς και σε μια ομάδα χημικών ενώσεων. Κατά την έρευνα, κουτάκια και μπουκάλια amber ale και IPA ψυχθήκαν για ένα μήνα και στη συνέχεια διατηρήθηκαν σε θερμοκρασία δωματίου για πέντε μήνες για να μιμηθούν τις τυπικές συνθήκες αποθήκευσης. Κάθε δεκαπέντε μέρες, οι ερευνητές ανέλυαν τους μεταβολίτες σε δοχεία που είχαν ανοίξει πρόσφατα και διαπίστωσαν ότι “η συγκέντρωση ορισμένων μεταβολιτών στο amber ale, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αμινοξέων και εστέρων, διέφερε σημαντικά ανάλογα με το αν ήταν συσκευασμένο σε μπουκάλι ή κουτί”, σύμφωνα με το Drinkiq. Η IPA ήταν λιγότερο ευαίσθητη από συσκευασία σε συσκευασία πιθανώς λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης πολυφαινολών από τον λυκίσκο. Αυτές οι ενώσεις όχι μόνο εμποδίζουν την οξείδωση, αλλά συνδέονται και με τα αμινοξέα, διατηρώντας τα έτσι στην μπύρα. Η amber ale σε κουτάκι παρουσίασε τη μεγαλύτερη διακύμανση κατά τη διάρκεια της γήρανσης.   

    Οι ερευνητές ωστόσο διαπίστωσαν ότι το μεταβολικό προφίλ και των δυο ειδών μπύρας άλλαζε με την πάροδο του χρόνου ανεξαρτήτως συσκευασίας. Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες ώστε οι ερευνητές να ανακαλύψουν επακριβώς πως αυτό επηρεάζει τη γεύση και να μπορούν κατ’ επέκταση να βοηθηθούν οι ζυθοποιοί.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα