Η ρητίνη από ντομάτα αντιστέκεται στο νερό και την υψηλή θερμότητα, ενώ αποτρέπει τη μόλυνση των τροφίμων και του ανθρώπου, σε αντίθεση με την BPA.
Νέα επικάλυψη της εσωτερικής επιφάνειας των μεταλλικών συσκευασιών τροφίμων από λάκα ντομάτας ανακάλυψε μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων.
Επί του παρόντος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή μεταλλικών κουτιών και δοχείων, αλλά μπορεί να διαβρώσουν το μέταλλο ερχόμενα σε επαφή με τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να τα μολύνουν.
Για την αποφυγή της μόλυνσης και της διάβρωσης του μετάλλου, συνήθως υπάρχει μια εσωτερική επικάλυψη με ένα πολύ λεπτό προστατευτικό στρώμα, με μια ρητίνη που ονομάζεται εποξική και είναι ένα πλαστικό που προέρχεται από πετρέλαιο και περιέχει δισφαινόλη Α, πιο γνωστή ως BPA. Η ΒΡΑ προστατεύει μεν τα τρόφιμα, αλλά απελευθερώνει σωματίδια επικίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς παρεμβαίνουν στους ενδοκρινικούς δείκτες και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, καθώς και προβλήματα ανάπτυξης σε βρέφη και εφήβους.
Στην Ισπανία, η BPA απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε κουτιά και συσκευασίες τροφίμων και ποτών από το 2022.
Αναζητώντας μια νέα λύση, η ομάδα, με επικεφαλής ερευνητές από τα ερευνητικά κέντρα Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea “La Mayora” (IHSM-CSIC-UMA), στη Μάλαγα, και το Instituto de Ciencia de los Materiales de Sevilla (ICMS-CSIC-US) , που βρίσκεται στη Σεβίλλη χρησιμοποίησε υποπροϊόντα που προέκυψαν μετά την επεξεργασία της ντομάτας, σπόρους, φλούδες και μικρά κοτσάνια.
Στη μελέτη τους, η οποία έχει τον τίτλο με «Βιο-βασισμένες λάκες από βιομηχανικά επεξεργασμένο πυρήνα ντομάτας για βιώσιμες μεταλλικές συσκευασίες τροφίμων» που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cleaner Production, η ομάδα προτείνει μια επίστρωση φιλική προς το περιβάλλον από υλικά ντομάτας, που προωθεί την κυκλική οικονομία.
Αυτή η βιολογική και φιλική προς το περιβάλλον ρητίνη που προέρχεται από υπολείμματα επεξεργασίας ντομάτας απωθεί το νερό, προσκολλάται σταθερά στο μέταλλο του επικαλυμμένου με αυτό κονσέρβα και έχει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες έναντι του αλατιού και κάθε υγρού.
Μιας και στις μέρες μας ο πυρήνας της ντομάτας απορρίπτεται, στόχος των επιστημόνων είναι να επαναχρησιμοποιηθεί ένα απόβλητο προϊόν, όπως αυτό, ως πρώτη ύλη για άλλα προϊόντα, στην προκειμένη περίπτωση κονσέρβες και άλλα δοχεία τροφίμων.
Κατά τη δοκιμή του προϊόντος, διαπιστώθηκε ότι το υλικό αντιστέκεται στην υψηλή θερμοκρασία, ενώ ταυτόχρονα παίρνει το σχήμα του δοχείου και αποτρέπει τα καψίματα. Επιπλέον, αποδείχθηκε πως η ρητίνη ντομάτας είναι υδρόφοβη, δηλαδή απωθεί το νερό. Επιπλέον, έχει υψηλό ποσοστό πρόσφυσης στο μέταλλο του κουτιού που επικαλύπτει, που σημαίνει ότι σε περίπτωση πτώσης λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα μεταξύ τροφίμων και μετάλλου. Εκτός από αυτές τις ιδιότητες, αυτή η ρητίνη έχει επίσης υψηλή αντιδιαβρωτική ικανότητα έναντι αλατιού και οποιουδήποτε υγρού, οπότε δεν μολύνεται το προϊόν που περιέχεται στο κουτί, όπως συμβαίνει με τη ρητίνη BPA.
Για να επιβεβαιώσουν όλες αυτές τις ιδιότητες, οι ειδικοί πραγματοποίησαν δοκιμές με προσομοιωτές τροφίμων, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, αναφέρει ο ιστότοπος Tech Xplore.
Μετά τη διεξαγωγή δοκιμών με προσομοιωτές τροφίμων, το επόμενο βήμα θα είναι η δοκιμή της συμπεριφοράς της ρητίνης με αληθινά τρόφιμα.