10 στα 10 μέλια στη Βρετανία βρέθηκαν μη συμμορφούμενα με τους κανόνες της ΕΕ περί νοθείας.
H νοθεία του μελιού είναι η δεύτερη πιο συχνή διατροφική απάτη, μετά το γάλα ενώ σε πρόσφατη αποκάλυψη των Ευρωπαϊκών αρχών, 10 στις 10 παρτίδες μελιού που εξάγονται από τη Βρετανία είναι μη συμμορφούμενες.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Aston το οποίο συνεργάστηκε με την The Scottish Bee Company, την British Beekeepers Association και το Honey Authenticity Network UK για την καταπολέμηση της νοθείας μελιού με σιρόπια και άλλα συστατικά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου έλαβαν επιχορήγηση από το Innovate UK, για την ανάπτυξη τεχνολογίας δοκιμών γνησιότητας μελιού. Επειδή οι τρέχουσες τεχνικές, όπως η χρωματογραφία, ο πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός και η αισθητηριακή ανάλυση είναι δαπανηρές και χρονοβόρες, οι ερευνητές δημιούργησαν μια τεχνική βασισμένη στο φως που ονομάζεται φασματοσκοπία διέγερσης-εκπομπής φθορισμού (FLE) σε συνδυασμό με μηχανική μάθηση για τη δημιουργία μιας γρήγορης και αξιόπιστης μεθόδου δοκιμής.
Ο Δρ Alex Rozhin, από το τμήμα νανοτεχνολογίας στο Aston Institute of Photonic Technologies (AIPT) δήλωσε: «Το έργο στοχεύει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να ανυψώσει την αξία του προϊόντος και να διαφυλάξει τη φήμη του βρετανικού μελιού. Η ομάδα θα χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης, ειδικά ανάλυση παράλληλων παραγόντων (PARAFAC) και ανάλυση μερικής διάκρισης ελαχίστων τετραγώνων (PLS-DA), για την ανάλυση δειγμάτων μελιού. Αυτές οι τεχνικές προσφέρουν τη δυνατότητα αναγνώρισης των χημικών συστατικών, αξιολόγησης των αναλογιών τους και προσδιορισμού δεικτών ποιότητας μέσα στα δείγματα. Συνδυάζοντας την ταχύτητα, την ακρίβεια και τις οπτικές δυνατότητες της φασματοσκοπίας FLE με αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, το έργο στοχεύει να ξεπεράσει τις υπάρχουσες μεθόδους αιχμής για την αξιολόγηση της ποιότητας του μελιού».