Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως φτιάχνονται οι ριζογκοφρέτες (video)

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠως φτιάχνονται οι ριζογκοφρέτες (video)
spot_img

Αν και θεωρούνται ένα «νέο» και ίσως «υψηλής τεχνολογίας» σνακ, οι ριζογκοφρέτες ή αλλιώς ριζόπιτες έχουν αρχαία ιστορία και παρασκευάζονται με απλές διαδικασίες.

Οι ριζογκοφρέτες έχουν κυριολεκτικά εκτιναχθεί σε δημοτικότητα ως σνακ με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Ίσως αυτό δεν είναι τυχαίο – η παραγωγή τους βασίζεται στο “εκρηκτικό” χαρακτηριστικό του ρυζιού (παρόμοιο με το ποπ κορν) όταν εφαρμόζεται θερμότητα και πίεση. Αν και θεωρούνται ένα «νέο» και ίσως «υψηλής τεχνολογίας» σνακ, οι ριζογκοφρέτες ή αλλιώς ριζόπιτες έχουν αρχαία ιστορία και παρασκευάζονται με απλές διαδικασίες. Όμως οι παραγωγοί μπορεί μεν να απολαμβάνουν την τεράστια ζήτηση αλλά φοβούνται το σπάσιμο που μπορεί να προκύψει ακόμη και από την παραμικρή ανισορροπία στην “οριακή” σχέση μεταξύ υγρασίας, συστατικών, χρόνου και θερμοκρασίας που είναι απαραίτητη για την παραγωγή τους.

Ιστορία

Η ιστορία της ριζογκοφρέτας δεν είναι τεκμηριωμένη, αλλά η γενική αρχή είναι πως υπάρχει από τότε που υπάρχει και το ρύζι, το οποίο καλλιεργείται για περισσότερα από 7.000 χρόνια. Τα 19 είδη ρυζιού αναπτύσσονται σε ζεστά, υγρά κλίματα. Το ρύζι πιθανότατα καλλιεργήθηκε πρώτα στη Νότια Κίνα ή τη Βόρεια Ταϊλάνδη. Από τη Νοτιοανατολική Ασία, η καλλιέργειά του μετανάστευσε σε όλα τα θερμότερα μέρη της Ασίας, στη Νότια Ευρώπη και, τελικά, στον Νέο Κόσμο. Πάνω από το ήμισυ της ανθρώπινης φυλής εξαρτάται πλέον από το ρύζι ως κύρια τροφή. Εκτός από πηγή σύνθετων υδατανθράκων, το ρύζι έχει σημαντική θρεπτική αξία.

Οι ριζογκοφρέτες είναι γνωστές σε διάφορες μορφές και σε πολλές χώρες. Είναι ίσως πιο γνωστές στην Ιαπωνία και στις χώρες του Ειρηνικού, όπου ευνοείται η παραγωγή ρυζιού, το οποίο αποτελεί τη βάση για πολλά γεύματα και φαγητά. 

Η ευκολία παραγωγής και η εμπορευσιμότητα αποτελούν βασικές ανησυχίες όταν εξετάζεται ένας νέος τύπος ριζογκοφρέτας. Οι μηχανές popping είναι ακριβές επενδύσεις, επομένως το προϊόν πρέπει να προσαρμόζεται εύκολα στη μηχανή. Οι δοκιμές παραγωγής έχουν δείξει ότι τα πρόσθετα αυξάνουν πολύ την πιθανότητα θραύσης, επομένως τα μπαχαρικά, τα βότανα και οι σπόροι δεν αναμιγνύονται με το ρύζι πριν την παρασκευή της ριζογκοφρέτας, και συνήθως προστίθενται στην επιφάνεια αργότερα. Ομοίως, το αλάτι και τα αρτύματα ψεκάζονται μετά το ψήσιμο. 

Παραγωγική διαδικασία

Η απλή διαδικασία της παρασκευής τους βασίζεται στο γεγονός ότι το ρύζι υπόκειται στον σωστό συνδυασμό θερμότητας και πίεσης.

  1. Ο ειδικά προτιμώμενος τύπος ακατέργαστου ρυζιού του κατασκευαστή (ανάλογα με την κολλώδη ικανότητα, τη δυνατότητα διόγκωσης και τη γεύση) εμποτίζεται σε νερό μέχρι να επιτευχθεί το σωστό επίπεδο υγρασίας.
  2. Το υγρό ρύζι τροφοδοτείται σε χοάνες πάνω από τις μηχανές popping. Ένας μεγάλος παραγωγός ριζογκοφρετών μπορεί να έχει 80 ή 90 μηχανές με μία έως τρεις κεφαλές μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες παράγει μία ριζογκοφρέτα κάθε 15 δευτερόλεπτα.
  3. Το ρύζι τροφοδοτείται με τη βαρύτητα από τη χοάνη στο καλούπι από χυτοσίδηρο ή στην κεφαλή μαγειρέματος στο μηχάνημα popping. Το καλούπι θερμαίνεται σε εκατοντάδες βαθμούς και μια πλάκα ολίσθησης ανοίγει για να επιβάλει ένα κενό στην υγρή μάζα του ρυζιού. Μετά από 8 έως 10 δευτερόλεπτα έκθεσης στη θερμότητα σε αυτή την πίεση, το καπάκι του καλουπιού διαστέλλεται, δημιουργώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο κενό στο περιεχόμενο. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της θέρμανσης, το μείγμα εκρήγνυται για να γεμίσει τον κενό χώρο. Όταν “ανατιναχτεί” το ρύζι και δώσει τον μεγαλύτερο δυνατό όγκο, θα είναι πιο ικανοποιητικό, θα έχει καλύτερη υφή και θα είναι γεμάτο φυσική γεύση. Εάν έχει την μορφή “φελιζόλ” αυτό δείχνει, είτε πως υπάρχει πολύς αέρας και όχι αρκετό ρύζι στο μείγμα, είτε ότι η σχέση υγρασίας είναι λανθασμένη, προκαλώντας στιβαρότητα αλλά όχι την επιθυμητή γεύση. 
  4. Αφού το μείγμα έχει εκραγεί στη μηχανή που σκάει, η κεφαλή μαγειρέματος ανοίγει και το κέικ πέφτει απαλά σε έναν μεταφορικό ιμάντα. Ο ιμάντας μεταφέρει το κέικ πέρα ​​από μία ή περισσότερες κεφαλές ψεκασμού όπου μπορεί να προστεθεί αλάτι ή ενισχυτικά γεύσης. Οι γεύσεις που προτιμώνται από τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τα πάντα, από φράουλα, καραμέλα, μήλο κανέλα, μύρτιλο και αμύγδαλο μέχρι σάλσα, νάτσο, τάκο, μόνο αλάτι ή φύκια Tamari. Ορισμένοι κατασκευαστές δέχονται παραγγελίες για γεύσεις ιδιωτικής ετικέτας.
  5. Ο μεταφορέας, που μεταφέρει τώρα “αρωματισμένα” κέικ, περνά μέσα από μία σήραγγα στεγνώματος, όπου η υγρασία που έχει προστεθεί από τους ψεκαστήρες γεύσης, απομακρύνεται.
  6. Ο μεταφορέας μετακινείται στην περιοχή συσκευασίας, όπου τα κέικ ρυζιού αφαιρούνται από τον μεταφορέα με το χέρι, επιθεωρούνται για τυχόν θραύση και στοιβάζονται, σφραγίζονται σε συρρικνωμένο περιτύλιγμα και συσκευάζονται σε σακούλα επικάλυψης που τυπώνεται με την ταυτότητα του προϊόντος. 

Ελεγχος ποιότητας

Ο ποιοτικός έλεγχος στο εργοστάσιο είναι μια διαδικασία εντάσεως εργασίας. Οποιαδήποτε θραύση σημαίνει απώλεια εσόδων και η συντήρηση των επιπέδων υγρασίας και των μηχανών popping είναι κρίσιμης σημασίας. Η υγρασία σε όλη τη διαδικασία παρακολουθείται συνεχώς. Η υγρασία του περιβάλλοντος μπορεί να αλλάξει την παραγωγή. Σε μια ξηρή μέρα, μπορεί να χρειαστεί να προστεθεί περισσότερη υγρασία στο ρύζι. 

Οι μηχανές popping καθαρίζονται κάθε λίγες ώρες. Εάν τα καλούπια μαζέψουν υγρασία ή ρύζι, το νέο κέικ θα κολλήσει στη φόρμα, θα γίνει εύθραυστο και θα σπάσει. Επειδή οι ριζογκοφρέτες ταξινομούνται με το χέρι πριν από τη συσκευασία, οι σπασμένες απορρίπτονται πριν συσκευαστούν. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, πάνω από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου διατηρούν τη γεύση και την υφή. Εάν έχουν χάσει την τραγανότητά τους, μπορούν να αναζωογονηθούν γρήγορα στο σπίτι, ζεσταίνοντάς τα σε μια τοστιέρα. Ακόμη και τα πιο φρέσκα επωφελούνται από λίγη θερμότητα που τείνει να επαναφέρει τη γεύση τους.

Υποπροϊόντα/Απόβλητα

Ουσιαστικά δεν υπάρχει σπατάλη στη διαδικασία παρασκευής ριζογκοφρετών εκτός από το σπάσιμο. Επιχειρηματικοί παραγωγοί έχουν δημιουργήσει αγορές για τις σπασμένες ριζογκοφρέτες πουλώντας τες ως δημητριακά και συστατικά σε ζαχαρωτά, καθώς και σακούλες με σπασμένew ριζογκοφρέτες για σνακ. Οι γεύσεις που ξεφεύγουν από τη μόδα αφαιρούνται από τη σειρά προϊόντων και αντικαθίστανται από νέες γεύσεις που αναπτύσσονται συνεχώς. Τα πατατάκια, τα κράκερ και άλλα σνακ συχνά αποτελούν “οδηγούς γεύσης” για τους παρασκευαστές ριζογκοφρετών.

Πηγή: Madehow.com

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα