Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύστημα Shimadzu: Ανίχνευση ενώσεων PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣύστημα Shimadzu: Ανίχνευση ενώσεων PFAS σε συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Αυστριακοί ερευνητές πέτυχαν τον εντοπισμό και τον ποσοτικό προσδιορισμό 24 PFAS που βρίσκονται συνήθως σε χαρτί και χαρτόνι που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αφαιρέσουν το PFAS από τον εφοδιασμό τροφίμων, και τις τεράστιες διαστάσεις του θέματος αποδυκνείει το γεγονός ότι οι αγωγές για έκθεση σε PFAS αυξάνονται και ασφαλιστές προσθέτουν εξαιρέσεις στα συμβόλαια για να περιορίσουν τον δικό τους ρίσκο. 

Η βασική ανησυχία με το PFAS στις συσκευασίες τροφίμων είναι ότι μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα, και τελικά να καταλήξει στον οργανισμό των καταναλωτών. Είναι γνωστά με το προσωνύμιο “για πάντα χημικά” επειδή δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και έχει αποδειχθεί συσχέτιση της έκθεσης ανθρώπων σε αυτά με καρκίνο νεφρών και όρχεων, χαμηλό βάρος γέννησης, νόσο του θυρεοειδούς, μειωμένη ποιότητα σπέρματος, υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και ανοσοτοξικότητα στα παιδιά.

Πρόσφατα ερευνητές στο Ινστιτούτο Χημείας Τροφίμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία δοκίμασαν μια απλή μέθοδο εξαγωγής PFAS από μήτρες χαρτιού και χαρτονιού χρησιμοποιώντας επιταχυνόμενη εκχύλιση με διαλύτη (ASE), ακολουθούμενη από ποσοτικοποίηση χρησιμοποιώντας LC-MS/MS.

Ανέλυσαν 24 ουσίες PFAS που βρίσκονται πιο συχνά σε χάρτινα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Για κάθε ουσία, προσδιόρισαν το πρόδρομο ιόν και το ιόν προϊόντος, καθώς και τον χρόνο κατακράτησης. Για αυτό, χρησιμοποιήθηκε μέθοδος εκχύλισης σε συνδυασμό με διαδικασία χρωματογραφικού διαχωρισμού και επιλεκτική ανίχνευση μάζας.

 Συγκεκριμένα, η ανάλυση PFAS πραγματοποιήθηκε με έγχυση 5 μL των παρασκευασμένων διαλυμάτων σε σύστημα Shimadzu LCMS-8050.  

Παρά τα πολλά οφέλη τους, τα PFAS αποτελούν επί του παρόντος έναν κίνδυνο που αξίζει να μετρηθεί. Οι ερευνητές στο Γκρατς κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο για τον συγκεκριμένο προσδιορισμό και τον ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό των PFAS στη συσκευασία τροφίμων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Shimadzu LCMS-8050 μετρά αξιόπιστα τις συγκεντρώσεις PFAS έως και 0,01 pg/μL (που μεταφράζεται σε 0,025 ng/g δείγματος) και ότι ο συνδυασμός υψηλής ευαισθησίας με εξαιρετικές παραμέτρους ταχύτητας το καθιστά κατάλληλο για υψηλή ανάλυση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευεργετικά ως αναπόσπαστο μέρος μιας απλής και αποτελεσματικής μεθόδου για την παρακολούθηση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των PFAS σε υλικά συσκευασίας τροφίμων με βάση το χαρτί.

Πηγή: labmate

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα