Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύστημα Shimadzu: Ανίχνευση ενώσεων PFAS σε συσκευασίες τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣύστημα Shimadzu: Ανίχνευση ενώσεων PFAS σε συσκευασίες τροφίμων
spot_img

Αυστριακοί ερευνητές πέτυχαν τον εντοπισμό και τον ποσοτικό προσδιορισμό 24 PFAS που βρίσκονται συνήθως σε χαρτί και χαρτόνι που έρχεται σε επαφή με τρόφιμα.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αφαιρέσουν το PFAS από τον εφοδιασμό τροφίμων, και τις τεράστιες διαστάσεις του θέματος αποδυκνείει το γεγονός ότι οι αγωγές για έκθεση σε PFAS αυξάνονται και ασφαλιστές προσθέτουν εξαιρέσεις στα συμβόλαια για να περιορίσουν τον δικό τους ρίσκο. 

Η βασική ανησυχία με το PFAS στις συσκευασίες τροφίμων είναι ότι μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα, και τελικά να καταλήξει στον οργανισμό των καταναλωτών. Είναι γνωστά με το προσωνύμιο “για πάντα χημικά” επειδή δεν διασπώνται με φυσικό τρόπο και έχει αποδειχθεί συσχέτιση της έκθεσης ανθρώπων σε αυτά με καρκίνο νεφρών και όρχεων, χαμηλό βάρος γέννησης, νόσο του θυρεοειδούς, μειωμένη ποιότητα σπέρματος, υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη και ανοσοτοξικότητα στα παιδιά.

Πρόσφατα ερευνητές στο Ινστιτούτο Χημείας Τροφίμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς στην Αυστρία δοκίμασαν μια απλή μέθοδο εξαγωγής PFAS από μήτρες χαρτιού και χαρτονιού χρησιμοποιώντας επιταχυνόμενη εκχύλιση με διαλύτη (ASE), ακολουθούμενη από ποσοτικοποίηση χρησιμοποιώντας LC-MS/MS.

Ανέλυσαν 24 ουσίες PFAS που βρίσκονται πιο συχνά σε χάρτινα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Για κάθε ουσία, προσδιόρισαν το πρόδρομο ιόν και το ιόν προϊόντος, καθώς και τον χρόνο κατακράτησης. Για αυτό, χρησιμοποιήθηκε μέθοδος εκχύλισης σε συνδυασμό με διαδικασία χρωματογραφικού διαχωρισμού και επιλεκτική ανίχνευση μάζας.

 Συγκεκριμένα, η ανάλυση PFAS πραγματοποιήθηκε με έγχυση 5 μL των παρασκευασμένων διαλυμάτων σε σύστημα Shimadzu LCMS-8050.  

Παρά τα πολλά οφέλη τους, τα PFAS αποτελούν επί του παρόντος έναν κίνδυνο που αξίζει να μετρηθεί. Οι ερευνητές στο Γκρατς κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο για τον συγκεκριμένο προσδιορισμό και τον ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό των PFAS στη συσκευασία τροφίμων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Shimadzu LCMS-8050 μετρά αξιόπιστα τις συγκεντρώσεις PFAS έως και 0,01 pg/μL (που μεταφράζεται σε 0,025 ng/g δείγματος) και ότι ο συνδυασμός υψηλής ευαισθησίας με εξαιρετικές παραμέτρους ταχύτητας το καθιστά κατάλληλο για υψηλή ανάλυση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευεργετικά ως αναπόσπαστο μέρος μιας απλής και αποτελεσματικής μεθόδου για την παρακολούθηση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των PFAS σε υλικά συσκευασίας τροφίμων με βάση το χαρτί.

Πηγή: labmate

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα