Ανάπτυξη και αξιολόγηση Gummy Jellies με βάση τη ζελατίνη εμπλουτισμένων με έλαιο ρίγανης.
Καθώς η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για λειτουργικά τρόφιμα, που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά ή φυτικές ενώσεις και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν οφέλη για την υγεία, αυξάνεται, υπάρχει ζήτηση για περισσότερα φυσικά συστατικά και συστατικά που προάγουν την υγεία στα τρόφιμα, οδηγώντας σε καινοτομίες στη σύνθεση λειτουργικών ειδών διατροφής. Τα Gummy jellies έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή “οχήματα” πρόσληψης λειτουργικών συστατικών. Αυτά τα γλυκίσματα με βάση τη ζελατίνη έχουν μετατραπεί από απλές καραμέλες σε αποτελεσματικούς φορείς ενώσεων που προάγουν την υγεία όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικά εκχυλίσματα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, αξιολογεί την ενσωμάτωση του ελαίου ρίγανης, ενός βιοενεργού εκχυλίσματος που είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, σε ζελατίνες για την ανάπτυξη λειτουργικών προϊόντων διατροφής με ιδιότητες ελεγχόμενης απελευθέρωσης. Η ρίγανη έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και η πλούσια ιστορία της, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική της γεύση, έχει σταθεροποιήσει τη θέση της στα ντουλάπια της κουζίνας, παγκοσμίως.
Η ελκυστικότητα των κολλωδών ζελέ έγκειται στην ευκολία κατανάλωσης, στη γευστικότητα και στην ικανότητά τους να ενσωματώνουν διάφορα λειτουργικά συστατικά σε μια μήτρα που διατηρεί σταθερότητα και αποτελεσματικότητα με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η ευελιξία καθιστά τα ζελεδάκια, ιδανικά για την ενσωμάτωση φυσικών εκχυλισμάτων, τα οποία είναι συχνά περιζήτητα για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Τα φυσικά εκχυλίσματα, ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από βότανα, φρούτα και αιθέρια έλαια, είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ενσωμάτωση αυτών των εκχυλισμάτων σε λειτουργικά τρόφιμα, όπως τα ζελέ, προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο ενίσχυσης του διατροφικού τους προφίλ. Τα εκχυλίσματα φυτικής προέλευσης όπως το έλαιο ρίγανης, πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις όπως η καρβακρόλη και η θυμόλη, έχουν αναγνωριστεί για τις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές τους δράσεις. Αυτά τα φυσικά εκχυλίσματα όχι μόνο βελτιώνουν τα οφέλη για την υγεία του προϊόντος διατροφής, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως φυσικά συντηρητικά, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής του προϊόντος χωρίς την ανάγκη συνθετικών πρόσθετων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα gummy jellies έχουν αναδειχθεί ως ένα ελκυστικό μέσο για την παροχή αυτών των βιοδραστικών ενώσεων, προσφέροντας έναν βολικό, ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο για τους καταναλωτές να ενσωματώσουν συστατικά που προάγουν την υγεία στην καθημερινή τους διατροφή. Ωστόσο, η ενσωμάτωση φυσικών εκχυλισμάτων σε ζελέ θέτει ορισμένες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της μήτρας ζελατίνης και των βιοδραστικών ενώσεων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υφή, τη σταθερότητα και τις ιδιότητες απελευθέρωσης του τελικού προϊόντος. Επιπλέον, παράγοντες όπως το pH του μέσου, η διαλυτότητα των εκχυλισμάτων και οι συνθήκες επεξεργασίας και αποθήκευσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των φυσικών συστατικών.
Η ζελατίνη επιλέχθηκε ως η μήτρα για την ενσωμάτωση του ελαίου ρίγανης λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων της που την καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλη για εφαρμογές ελεγχόμενης αποδέσμευσης. Προερχόμενη από κολλαγόνο, η ζελατίνη σχηματίζει ένα ισχυρό τρισδιάστατο δίκτυο που είναι ικανό να ενθυλακώνει βιοδραστικές ενώσεις διατηρώντας παράλληλα τη μηχανική σταθερότητα. Η συμβατότητά της με υδρόφοβες ουσίες όπως το έλαιο ρίγανης εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή και συγκράτηση εντός της μήτρας. Ενώ εναλλακτικές λύσεις όπως το άγαρ και η πηκτίνη προσφέρουν φυτικές λύσεις και είναι όλο και πιο δημοφιλείς για τα χορτοφαγικά και απαλλαγμένα από αλλεργιογόνα χαρακτηριστικά τους, δεν έχουν τον ίδιο βαθμό αντοχής και ευελιξίας γέλης που παρέχει η ζελατίνη. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το αποδεδειγμένο ιστορικό της ζελατίνης σε φαρμακευτικές εφαρμογές και εφαρμογές τροφίμων, δικαιολόγησαν την επιλογή της για αυτήν τη μελέτη. Μελλοντική έρευνα μπορεί να διερευνήσει φυτικά πολυμερή ως εναλλακτικές μήτρες για την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας και των διατροφικών προτιμήσεων.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε εύκολα τορτίγιες καλαμποκιού στο σπίτι
Τα ζελεδάκια ρίγανης αξιολογήθηκαν για ομοιομορφία μάζας, δείκτη διόγκωσης, χρόνο αποσύνθεσης και αντοχή σε εφελκυσμό υπό προσομοιωμένες στοματικές και γαστρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το έλαιο ρίγανης μείωσε σημαντικά τον δείκτη διόγκωσης και παρέτεινε το χρόνο αποσάθρωσης, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του για ελεγχόμενη απελευθέρωση. Η μηχανική αντοχή παρέμεινε σταθερή διασφαλίζοντας τη δομική ακεραιότητα. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα εμπλουτισμένα με ρίγανη ζελεδάκια προσφέρουν οφέλη για την υγεία, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διερεύνηση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και βιοδιαθεσιμότητάς τους.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.