Πολύτιμες συμβουλές για καταναλωτές αλλά και για εργαζόμενους στην εστίαση για προστασία από τροφικές δηλητηριάσεις.
Η αυξανόμενη κατανάλωση γευμάτων Fast food στις ανεπτυγμένες χώρες συνδέεται με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και μεταβολικές διαταραχές, ακόμα και σοβαρής βλάβης στον εγκέφαλο. Ένα άλλο σημείο κινδύνου των γευμάτων Fast Food είναι οι χημικές ουσίες (δισφαινόλες και φθαλικές ενώσεις που είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες) που μεταφέρονται από τις συσκευασίες στα τρόφιμα. Ωστόσο μία πρόσθετη ανησυχία προκάλεσε η είδηση του θανάτου και των δεκάδων τροφικών δηλητηριάσεων από Burger μολυσμένο με το βακτήριο E. coli, του κολοσσού Fast Food McDonald’s, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και έχει προκαλέσει πανικό στους καταναλωτές που επιλέγουν συχνά να τρώνε γεύματα Fast food, αλλά και στους εργαζομένους σε αυτά. Αν και οι τροφικές δηλητηριάσεις αποδόθηκαν σε μολυσμένα με E.coli κρεμμύδια που περιείχε το Burger, εντούτοις είναι σημαντικός και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τα μπιφτέκια.
Όσον αφορά στους καταναλωτές, όταν παραγγέλνετε ένα χάμπουργκερ σε εστιατόρια, συχνά προσφέρονται τρεις επιλογές: καλοφτιαγμένο, μέτριο και σπάνιο. Είναι κοινή πρακτική να προσφέρονται διαφορετικά ψητά όταν πρόκειται για ψητό βόειο κρέας.
Θα πρέπει να ξέρετε πως στα ωμά κομμάτια κρέατος, τα μικρόβια βρίσκονται στο εξωτερικό στρώμα του κρέατος και όχι στο εσωτερικό του μυός και τα μικρόβια σκοτώνονται όταν το κρέας τηγανίζεται ή ψήνεται στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά στον κιμά όταν το κρέας τεμαχίζεται, αυξάνεται σημαντικά η επιφάνειά του και συνεπώς αυξάνεται και η επιφάνεια στην οποία μπορούν να ζήσουν οι μικροοργανισμοί. Οι μικροοργανισμοί δεν βρίσκονται πλέον μόνο στην επιφάνεια των χάμπουργκερ, αλλά εξαπλώνονται σε αυτά. Επομένως, το ελαφρύ τηγάνισμα δεν σκοτώνει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν στο κρέας. Για να σκοτωθούν πιθανοί μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες, τα χάμπουργκερ πρέπει να τηγανιστούν ή έτσι ώστε η θερμοκρασία του πυρήνα να είναι τουλάχιστον 75°C.
Όσον αφορά στους χειριστές τροφίμων, είναι σημαντικό όσοι προσφέρουν μπιφτέκια που τηγανίζονται διαφορετικά να το γνωρίζουν αυτό και να καταλάβουν και την ευθύνη που έχουν όταν προσφέρουν αυτές τις επιλογές.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς στα χάμπουργκερ, όπως:
- Έχετε ενεργό εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει τη διατήρηση των χάμπουργκερ στη σωστή θερμοκρασία πριν το τηγάνισμα
- Τηγανίζουμε όλα τα χάμπουργκερ έτσι ώστε η θερμοκρασία του πυρήνα να είναι πάνω από 75°C
Να θυμάστε ότι εάν η θερμοκρασία του πυρήνα των χάμπουργκερ δεν φτάσει τους 75°C, υπάρχει πάντα πιθανότητα να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς
Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να αποφύγουν τη μόλυνση;
- Τηγανίζουμε πλήρως τα μπιφτέκια
- Διατηρήστε την υγιεινή της κουζίνας όταν χειρίζεστε ωμό και κιμά
- Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση διατηρώντας το κρέας χωριστά από άλλα τρόφιμα, ειδικά από αυτά που δεν πρέπει να μαγειρεύονται, όπως η σαλάτα
- Ξεπλύνετε όλα τα λαχανικά σε καθαρό νερό
- Πλύνετε τις σανίδες κοπής, τα σκεύη, τα μαχαίρια και τη γύρω περιοχή μετά το χειρισμό ωμού κρέατος για να αποτρέψετε τη μεταφορά βακτηρίων σε τρόφιμα που δεν πρόκειται να θερμανθούν
- Μην σκουπίζετε το αίμα με ένα πανί που χρησιμοποιείται σε άλλες επιφάνειες, αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες
- Το καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας, πριν από το χειρισμό τροφίμων και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος είναι ένας σημαντικός κανόνας για την πρόληψη της μόλυνσης
- Αποτρέψτε τη διαρροή αίματος από το κρέας στο ψυγείο
- Αποφύγετε την κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων