Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θεσσαλονίκη: Λίπασμα με οινολάσπη αντί για χημικά λιπάσματα, με οφέλη για την κλιματική αλλαγή

ΑρχικήΝέαΘεσσαλονίκη: Λίπασμα με οινολάσπη αντί για χημικά λιπάσματα, με οφέλη για την κλιματική αλλαγή
spot_img

Το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου δημιούργησαν ένα λίπασμα με οινολάσπη, ως μια φυσική, οικολογική λύση.

Ένα βιοενεργό λίπασμα που περιέχει οινολάσπη και μπορεί να αντικαταστήσει τα χημικά λιπάσματα με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της αμπελοκαλλιέργειας αλλά και άλλων γεωργικών καλλιεργειών, δημιούργησε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου.

Το οργανικό αυτό λίπασμα προέρχεται από την κομποστοποίηση καλλιεργητικών υπολειμμάτων αμπελώνα και οινολάσπης και χρησιμοποιήθηκε σε φυτά αμπέλου. Η μέθοδος με την οποία δημιουργήθηκε στηρίζεται στην αποφαινυλοποίηση της οινολάσπης μέσω ενζύμων ενώ μετά την εφαρμογή της σε πειραματικό επίπεδο σε γλάστρα και σε μια αμπελουργική ζώνη βιολογικού αμπελώνα στη Ζίτσα Ιωαννίνων διαπιστώθηκε ότι το λίπασμα που δημιουργήθηκε έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, δε χρειάζεται να γίνει άλλη οργανική λίπανση και μπορεί με περαιτέρω επεξεργασία και βελτίωση των φυσικοχημικών παραμέτρων του να αξιοποιήσει τα υπολείμματα μιας εκμετάλλευσης αμπελώνα και οινοποιείων.

Στα πλεονεκτήματα του λιπάσματος περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της οινολάσπης η οποία απορρίπτεται συνήθως χωρίς επεξεργασία στο περιβάλλον προκαλώντας προβλήματα ρύπανσης αλλά και η αντικατάσταση της χημικής λίπανσης με φυσική, γεγονός που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της γεωργίας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιος Πατακιούτας μιλώντας σε ημερίδα για τις ορθές πρακτικές εφαρμογής και διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, που διοργάνωσε το τμήμα Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας με αφορμή την έκθεση Agrotica.

Καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Από την πλευρά της, η οινολόγος και οινοποιός στο Κτήμα Χατζηβαρύτη, Χλόη Χατζηβαρύτη αναφέρθηκε σε στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που εφαρμόζονται στην αμπελοκαλλιέργεια όπως η επιλογή της κατάλληλης ημερομηνίας τρύγου, η διατήρηση της θερμοκρασίας των σταφυλιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα για να περιοριστούν οι διαδικασίες βιοχημικής αλλοίωσης και η κατάλληλη επεξεργασία της σταφυλομάζας.

Σε ό,τι αφορά το κλάδεμα προτείνεται όψιμο κλάδεμα, αύξηση του ύψους του κορμού και αποφύλλωση για μείωση της αναλογίας της φυλλικής επιφάνειας προς το βάρος του καρπού. Για τη διαχείριση του εδάφους εφαρμόζονται πρακτικές καλύτερης διαχείρισης του νερού, ελέγχου της ευρωστίας του εδάφους, εδαφοκάλυψης και αποφυγής της διάβρωσης. Στον τομέα της διαχείρισης του κινδύνου παγετού υιοθετούνται τεχνικές κλαδέματος, αιολικές μηχανές, εκτοξευτήρες νερού και θερμάστρες. Αντίστοιχες τεχνικές χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των εντόμων και των ασθενειών.

Πρακτικές επιλογής του κατάλληλου αμπελώνα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της τοπογραφίας και της θερμοκρασίας, της κλίσης του εδάφους, του προσανατολισμού της καλλιέργειας στις κατάλληλες μοίρες σε σχέση με τον ήλιο, την εκμετάλλευση του νερού που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του εδάφους, την κατάλληλη άρδευση κ.α. «Η τεχνολογία είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια ειδικά στην περίπτωση της γεωργίας ακριβείας που δημιουργεί μια προσέγγιση μοντελοποίησης» πρόσθεσε.

Αντίστοιχα στην ημερίδα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην προβατοτροφία, την ορυζοκαλλιέργεια και την παραγωγή σπιρουλίνας.

ΑΠΕ

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα