Δείτε πώς συντηρούμε γλυκά και αρτοσκευάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Η περίοδος των γιορτών πλησιάζει θα προσφέρουμε και θα λάβουμε γλυκά και πολλά από αυτά θα ξεμείνουν αφού θα έχουμε μπουχτίσει και δε θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε! Αλήθεια πόσο καιρό τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα είναι ασφαλή για κατανάλωση; Τι λένε οι ειδικοί;
Όπως εξηγεί ο Keiry Palma , σεφ-εκπαιδευτής του Pastry & Baking Arts στην πανεπιστημιούπολη της Νέας Υόρκης του Ινστιτούτου Μαγειρικής Εκπαίδευσης , όλα εξαρτώνται από τον τύπο των αρτοσκευασμάτων. Αν πρόκειται για κέικ και cupcakes, αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν εντός δύο έως τριών ημερών. Ωστόσο, εάν το προϊόν δεν περιέχει γαλακτοκομικά, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε θερμοκρασία δωματίου σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθεί η συνοχή του.
Όσον αφορά τα μπισκότα, τα μπράουνις και τις μπάρες, αυτά παραμένουν φρέσκα για λίγο περισσότερο, περίπου δύο ημέρες έως μία εβδομάδα, σύμφωνα με την Palma. Και, όπως πρόσθεσε ο σεφ ζαχαροπλαστικής Adriano Zumbo , “Αν πρόκειται για κρουασάν ή ψωμί, θα αλλάξουν μέσα σε λίγες μέρες, οπότε είναι καλύτερα να τρώγεται φρέσκο».
- Δείτε επίσης: Ανακαλούνται σχεδόν 11000 βιολογικά αυγά με σαλμονέλα – Μπήκαν κατά λάθος σε λιανική διανομή
Βάζουμε τα αρτοσκευάσματα στο ψυγείο;
Τα κέικ και τα μπισκότα πρέπει να ψύχονται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων και η βέλτιστη ποιότητα εάν περιέχουν γαλακτοκομικά δηλαδή, σαντιγί, βούτυρο, κρέμα τυριού κ.α. Η αποθήκευση αυτών των σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης που προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια. Αν και η ψύξη μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την υφή του κέικ, είναι ένα απαραίτητο βήμα για να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη φρεσκάδα, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ευπαθή συστατικά.
Βάζουμε τα αρτοσκευάσματα στην κατάψυξη;
Ο Amsalam, ιδρυτής του Lodge Bread , ισχυρίζεται ότι “η κατάψυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η φρεσκάδα στο ψωμί”. Αλλά θα πρέπει να γίνει σωστά. “Συνιστώ να κόψετε το καρβέλι, να το τοποθετήσετε σε μια μεγάλη σακούλα με φερμουάρ και να το καταψύξετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε εύκολα να βγάλετε μια φέτα κάθε φορά και να ζεστάνετε όσο ψωμί χρειάζεται».
Η Πάλμα πρόσθεσε ότι η κατάψυξη είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσεις τα ψημένα προϊόντα για μακροχρόνια αποθήκευση. “Για μεγαλύτερη αποθήκευση, τυλίξτε τα μεμονωμένα μπισκότα σε πλαστική μεμβράνη ή λαδόκολλα, τοποθετήστε τα σε αεροστεγές δοχείο και παγώστε τα για έως και τρεις μήνες. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των αρτοσκευασμάτων. Τυλίγοντας σφιχτά τα Αρτοσκευάσματα σε πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο, ακολουθούμενα από αεροστεγές δοχείο ή σακούλα κατάψυξης, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους».
Η Πάλμα σημείωσε επίσης ότι δεν συνιστά την αποθήκευση αντικειμένων σε ύφασμα, καθώς οι ίνες μπορούν να συγκρατήσουν βακτήρια και υγρασία, «που δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες αναπαραγωγής για μούχλα και άλλα επιβλαβή παθογόνα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες».
- Δείτε επίσης: Πώς να αποθηκεύσετε το αλεύρι, τη ζάχαρη και άλλα συστατικά ψησίματος ώστε να διαρκέσουν
Πώς ξεπαγώνω τα αρτοσκευάσματα;
Αν θέλετε να επαναφέρετε τα κέικ με καρβέλι για να απολαύσετε την επόμενη φέτα σας, αφήσετε τα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, η οποία διατηρεί την υφή και την ποιότητα ανέπαφη. Η γρήγορη απόψυξη μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη υφή και αλλοίωση της ποιότητας. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε στο φούρνο και να τα απολαύσετε σαν να είναι φρέσκα.
- Δείτε επίσης: Ο καλύτερος τρόπος για να μαλακώσετε γρήγορα το βούτυρο