Η μέθοδος αξιολόγησης “Temporal Check-All-That-Apply” εισάγεται ως μια νέα δυναμική μέθοδος για την περιγραφή πολυδιάστατων αισθητηριακών ιδιοτήτων των τροφίμων καθώς αυτές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Από την πρώτη μπουκιά μέχρι την επίγευση, η αισθητηριακή εμπειρία οποιουδήποτε φαγητού
ή το ποτού είναι ένα περίπλοκο ταξίδι.
Η χρονική αισθητηριακή αξιολόγηση των τροφίμων και των ποτών είναι όμως πολύ σημαντική για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα γίνονται αντιληπτά στο στόμα κατά την κατανάλωση. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση πολλών αισθήσεων στο στόμα (οσφρητική, γευστική, καθώς και ήχο, υφή και θερμοκρασία) που δεν είναι στατικές αλλά μάλλον εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, όταν τρώτε μια κουταλιά παγωτό με κομμάτια σοκολάτας, οι αισθήσεις που προκαλούνται λαμβάνουν χώρα είτε ταυτόχρονα είτε διαδοχικά η μία μετά την άλλη. Στην αρχή κυριαρχεί η άμεση αίσθηση δροσιάς, ακολουθούμενη από αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα και ταυτόχρονη αύξηση της γλυκύτητας. Μετά προκύπτει και η πλούσια σοκολατένια γεύση από τα κομμάτια σοκολάτας. Το TCATA επιτρέπει στον αξιολογητή να αξιολογήσει την συνολική εμπειρία στο στόμα από ένα σύνολο αισθήσεων.
H μέθοδος Temporal Check-All-That-Apply (TCATA) εισάγεται ως μια νέα χρονική αισθητηριακή μέθοδος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αξιολογητές για τον χαρακτηρισμό προϊόντων.
Πριν την εμφάνιση του TCATA υπήρχαν πολλές μέθοδο αξιολόγησης των αισθήσεων που δίνει ένα πιάτο ή τρόφιμα όπως Time Intensity, Temporal Κυριαρχία Αισθήσεων (TDS) και η προσωρινή Τάξη Αισθήσεων (TOS)
Οι Adams, Williams, Lancaster και Foley πρότειναν τη χρήση ερωτήσεων Check-All-That-Apply (CATA) για να επιτρέψουν στους καταναλωτές να υποδείξουν την αισθητηριακή τους αντίληψη για τα δείγματα που επίσης αξιολογούνταν ηδονικά. Οι ερωτήσεις CATA όμως δεν αποτυπώνουν άμεσα τις εντάσεις. Εάν ένα χαρακτηριστικό υπάρχει σε ένα προϊόν και εμφανίζεται επίσης σε ένα άλλο προϊόν σε διαφορετικό επίπεδο έντασης, είναι πιθανό ένας αξιολογητής να εντοπίσει το χαρακτηριστικό και για τα δύο δείγματα. Δεν υπάρχει κλίμακα που να επιτρέπει σε έναν αξιολογητή να χαρακτηρίσει τη διαφορά επιπέδου. Αυτό το πρόβλημα έρχεται να επιλύσει το TCATA ως μια χρονική επέκταση του CATA.
Το TCATA επεκτείνει τη χρήση των ερωτήσεων CATA επιτρέποντας τη συνεχή επιλογή και απόρριψη χαρακτηριστικών με βάση τη δυνατότητα εφαρμογής του χαρακτηριστικού για την περιγραφή του δείγματος.
Το TCATA συγκρίνεται συχνά με τη Χρονική Κυριαρχία των Αισθήσεων (TDS), μια πρόδρομη
χρονική αισθητηριακή μεθοδολογία. Με το TDS, οι αξιολογητές καλούνται να επιλέξουν το χαρακτηριστικό που
αντιλαμβάνονται ως πιο αισθητές, ή κυρίαρχες, σε κάθε δεδομένη στιγμή.
Το καθήκον των αξιολογητών στη μέθοδο TCATA είναι να υποδεικνύουν και να ενημερώνουν συνεχώς τα χαρακτηριστικά που ισχύουν για το δείγμα από στιγμή σε στιγμή, δηλαδή να παρακολουθούν τις αισθήσεις στο δείγμα καθώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Επιτρέπεται στους αξιολογητές να ελέγχουν τα χαρακτηριστικά κατά περιόδους όποτε υπάρχουν, και να αφαιρούν τα χαρακτηριστικά (ή να αφήνουν τα χαρακτηριστικά μη ελεγμένα) όποτε δεν ισχύουν. Μπορούν επίσης να επιλεγούν πολλά χαρακτηριστικά ταυτόχρονα, τα οποία μπορεί να επιτρέπουν την περιγραφή των αισθήσεων που προκύπτουν είτε διαδοχικά είτε ταυτόχρονα.
Συμπερασματικά το TCATA είναι μια νέα μέθοδος για δυναμικό αισθητηριακό χαρακτηρισμό. Βασίζεται στη συνεχή επιλογή των αισθητηριακών ιδιοτήτων που θεωρούνται εφαρμόσιμες για την περιγραφή των δειγμάτων τροφίμων.
Για να μάθετε περισσότερα πατήστε ΕΔΩ.