Μετάβαση στο περιεχόμενο
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025
19.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το αλτερνάρια και γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που το περιέχουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι είναι το αλτερνάρια και γιατί ανακαλούνται τρόφιμα που το περιέχουν
spot_img

Γιατί ανακλήθηκε ταχίνι που περιέχει αλτερνάρια;

Η Ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα, την ανάκληση ταχίνι λόγω μόλυνσης. «Το προϊόν περιέχει πολύ υψηλό επίπεδο alternaria. Μην καταναλώσετε  το προϊόν» αναφέρει η ανακοίνωση ανάκλησης.  Και η εταιρεία που το παράγει Lima NV / Hain Europe, στην δική της ανακοίνωση τονίσει ότι « έρευνα έδειξε ότι το προϊόν περιέχει πολύ υψηλό επίπεδο αλτερνάρια». Για το θέμα ενημερώθηκε και το Ευρωπαϊκό RASFF καθώς το προϊόν πωλείται και στο Βέλγιο.

- Advertisement -

Πρόκειται για το Lima Tahini χωρίς αλάτι Organic 500 γραμμάρια με αριθμό είδους 802459, Barcode 5411788037792, αριθμός παρτίδας ES36AESS2324243 και ημερομηνία Best before 02-09-2025.

Τι είναι το αλτερνάρια

Το Alternaria είναι ένα γένος μυκήτων (μυκοτοξινών) Deuteromycetes που αναγνωρίζονται ως κύρια φυτικά παθογόνα. Είναι κοινά αλλεργιογόνα στον άνθρωπο, αναπτύσσονται σε εσωτερικούς χώρους και προκαλούν αλλεργικό πυρετό ή αντιδράσεις υπερευαισθησίας που μερικές φορές οδηγούν σε άσθμα και όχι μόνο όπως έχουν δείξει μελέτες που παρατίθενται παρακάτω.

Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για τους ρύπους στην τροφική αλυσίδα (CONTAM) εξέδωσε επιστημονική γνώμη, σύμφωνα με την οποία η εκτιμώμενη χρόνια διαιτητική έκθεση στις τοξίνες Alternaria υπερβαίνει το σχετικό όριο τοξικολογικής ανησυχίας, υποδεικνύοντας την ανάγκη για πρόσθετα δεδομένα τοξικότητας για συγκεκριμένες ενώσεις. Η EFSA συνέστησε επίσης τη χρήση πιο ευαίσθητων αναλυτικών μεθόδων προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα σχετικά με την έκθεση στις διάφορες τοξίνες Alternaria.

Ο Κανονισμός της ΕΕ 2022/553 επιτάσσει ότι τα κράτη μέλη, σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις τροφίμων, θα πρέπει να παρακολουθούν τις τοξίνες Alternaria στα τρόφιμα, ιδίως σε μεταποιημένα προϊόντα τομάτας, σκόνη πάπρικας, σουσάμι, ηλιόσπορους, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα σύκα και τρόφιμα με βάση τα δημητριακά για βρέφη και μικρά παιδιά. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει επίσης να αναλύονται και άλλες τοξίνες της Alternaria και τα αποτελέσματα να αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Οι ορθές γεωργικές πρακτικές, οι καλές συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς και οι ορθές κατασκευαστικές πρακτικές μπορούν να μειώσουν ή να να αποτρέψουν την παρουσία τοξινών Alternaria στα τρόφιμα. Ωστόσο, πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που οδηγούν σε σχετικά υψηλά επίπεδα τοξινών Alternaria σε ορισμένα τρόφιμα, ώστε να είναι σε θέση να προσδιοριστούν τα μέτρα που πρέπει για την αποφυγή ή τη μείωση της παρουσίας αυτών των τοξινών Alternaria στα τρόφιμα αυτά.

 Πολλές διαταραχές της ανθρώπινης υγείας μπορούν να προκληθούν από αυτούς τους μύκητες, οι οποίοι αναπτύσσονται στο δέρμα και τους βλεννογόνους , συμπεριλαμβανομένων των βολβών των ματιών και εντός της αναπνευστικής οδού. Οι αλλεργίες είναι συχνές, αλλά οι σοβαρές λοιμώξεις είναι σπάνιες, εκτός από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Υπήρχαν περίπου 600 είδη στο γένος το 2023 (αν και το 2008 το Λεξικό των Μυκήτων απαριθμούσε μόνο 299). Είναι πανταχού παρόντα στο περιβάλλον και αποτελούν φυσικό μέρος του μύκητα σχεδόν παντού. Τουλάχιστον το 20% της γεωργικής απώλειας, προκαλείται από τα είδη Alternaria, με τις πιο σοβαρές απώλειες να φτάνουν το 80% της απόδοσης.

Σύμφωνα με έρευνα οι βέλτιστες θερμοκρασίες ανάπτυξης για το Alternaria κυμαίνονται από 22 έως 30°C. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και χαμηλές θερμοκρασίες ανάπτυξης που κυμαίνονται από 2,5 έως 6,5°C και, ακόμη χαμηλότερες, από 0 έως -5°C σε ψυχρότερες περιοχές. Η πανταχού παρουσία τους και η ικανότητά τους να αναπτύσσονται και να παράγουν τοξίνες ακόμη και κάτω από δυσμενείς συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και χαμηλή δραστηριότητα νερού) καθιστούν το γένος Alternaria υπεύθυνο για την αλλοίωση πολλών εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, ακόμη και αν βρίσκονται στο ψυγείο. Ως εκ τούτου, το είδος Alternaria έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας σημαντικός μολυντής των φρούτων, των λαχανικών και των αποθηκευμένων ζωοτροφών σε ψυγείο. Τα είδη Alternaria έχουν την ικανότητα να παράγουν περισσότερες από 70 τοξίνες, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην παθογένεια των μυκήτων και στην ασφάλεια των τροφίμων, καθώς ορισμένες από αυτές είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Αν και λίγα είναι γνωστά μέχρι στιγμής για τις ιδιότητες και τους τοξικολογικούς μηχανισμούς τους, τη βιοδιαθεσιμότητα και τη σταθερότητα στην πεπτική οδό, οι τοξίνες Alternaria έχουν αποδειχθεί ότι έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της κυτταροτοξικότητας, της εμβρυοτοξικότητας και της τερατογένεσης σύμφωνα με μελέτη του 2017. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι έχουν συσχετιστεί με μια σειρά παθολογιών από αιματολογικές διαταραχές έως καρκίνο του οισοφάγου. Είναι επίσης μεταλλαξιογόνα, κλαστογόνα και οιστρογόνα σε μικροβιακά κυτταρικά συστήματα και θηλαστικά και ογκογονικά σε αρουραίους.

Αν και δεν έχουν γίνει in vivo μελέτες γονοτοξικότητας ή καρκινογένεσης σε πειραματόζωα ή ανθρώπους για τις τοξίνες Alternaria, έχουν αναφερθεί ορισμένες ενδείξεις προκαρκινικών αλλαγών στον βλεννογόνο του οισοφάγου σε ποντίκια. Η παρουσία τους σε δημητριακά έχει προταθεί ότι σχετίζεται με υψηλά επίπεδα καρκίνου του οισοφάγου στον άνθρωπο στην Κίνα, καθώς και σε περιοχές της Αφρικής όπου έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα μόλυνσης από Alternaria alternata.

Η σταθερότητα των τοξινών Alternaria δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς. Οι τρέχουσες πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι οι μυκοτοξίνες Alternaria  καταστρέφονται ελάχιστα κατά τη διάρκεια βρασμού, ενώ σημαντική αποικοδόμηση συμβαίνει κατά το ξηρό ψήσιμο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης

Πόσο επικίνδυνες είναι οι κάψουλες καφέ για απελευθέρωση στον παρασκευασμένο καφέ, χημικών ουσιών που υπάρχουν στη συσκευασία της κάψουλας

Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος

Τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να εξηγούν την ανεξήγητη αύξηση των καρκίνων του στόματος, ειδικά μεταξύ των γυναικών, που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα