Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι το “νερό της ελιάς” – Μελέτη για τα ευεργετικά οφέλη του στην άσκηση

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΤι είναι το "νερό της ελιάς" - Μελέτη για τα ευεργετικά οφέλη του στην άσκηση
spot_img

Η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε τα οφέλη από την κατανάλωση “νερού ελιάς” στην άσκηση.

Έρευνα ανακάλυψε ότι ένα φυσικό υποπροϊόν της παραγωγής ελαιολάδου θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αντιοξειδωτικά οφέλη και να υποστηρίξει την άσκηση. Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές διατροφής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, είναι η πρώτη που εξετάζει τα οφέλη του φυσικού νερού από καρπούς ελιάς για ανθρώπους που ασκούνται.

Το νερό της ελιάς είναι ένα απόβλητο προϊόν που προέρχεται από την παραγωγή ελαιολάδου. Οι ελιές περιέχουν πολυφαινόλες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ένα εμπορικά διαθέσιμο προϊόν με νερό από φρούτα ελιάς, που ονομάζεται OliPhenolia, περιέχει μια σειρά από φαινολικές ενώσεις και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υδροξυτυροσόλη.

Σύμφωνα με την Fattoria La Vialla, την εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου που παράγει και το νερό ελιάς, και ήδη το χρησιμοποιεί για να φτιάχνει καλλυντικά, το OliPhenolia παράγεται χωρίς θερμότητα ή χημικούς διαλύτες κατά τη διάρκεια της μετατροπής. Κατά τη διαδικασία άλεσης , το παρθένο ελαιόλαδο διαχωρίζεται από τον πολτό και το νερό στον καρπό. Αυτό που αναδύεται είναι ένα πυκνό, καφέ χρώματος υγρό με μωβ ανταύγειες. Αυτό φιλτράρεται εν ψυχρώ για να συγκεντρωθούν περαιτέρω οι πολυφαινόλες. Χρησιμοποιώντας μόνο βιοδυναμικές μεθόδους, η Fatorria La Vialla τονίζει ότι αυτός ο χυμός ελιάς παράγεται χωρίς χημικά, συντηρητικά ή επιβλαβείς ουσίες.

Η πρώτη μελέτη σχετικά με τα πιθανά οφέλη για τους ανθρώπους που ασκούνται, περιελάμβανε 29 ενεργούς συμμετέχοντες που κατανάλωναν είτε OliPhenolia είτε ένα εικονικό φάρμακο, όμοια σε γεύση και εμφάνιση, για 16 συνεχόμενες ημέρες, και βρήκε θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς βασικούς δείκτες απόδοσης στο τρέξιμο.

Η κατανάλωση OliPhenolia βελτίωσε τις αναπνευστικές παραμέτρους κατά την έναρξη της άσκησης καθώς και την κατανάλωση οξυγόνου και την οικονομία τρεξίματος σε χαμηλότερα επίπεδα έντασης. Οι αναπνευστικές παράμετροι σε υψηλότερη ένταση δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά η αντιληπτή προσπάθεια — πόσο σκληρά οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι δούλευε το σώμα τους — βελτιώθηκε, όπως και η οξεία ανάκαμψη μετά από σταδιακή άσκηση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Justin Roberts, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Υγεία & Διατροφή στην Άσκηση στο Anglia Ruskin University (ARU), δήλωσε: «Για πολύ καιρό με ενδιέφεραν τα οφέλη της άσκησης των πολυφαινολών, όπως αυτά που προέρχονται από τα κεράσια και τα παντζάρια. Για να κερδίσετε παρόμοια οφέλη από τις ελιές, θα έπρεπε να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καθημερινά, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό, γι’ αυτό ήμασταν πρόθυμοι να δοκιμάσουμε αυτό το συμπυκνωμένο νερό ελιάς.

“Όπως το ελαιόλαδο περιέχει υδροξυτυροσόλη, αλλά αυτό το νερό από τα φρούτα της ελιάς είναι ένα βιώσιμο υποπροϊόν. Συνήθως πετιέται κατά την παραγωγή ελαιολάδου και βρήκαμε μια εταιρεία στην Ιταλία — Fattoria La Vialla, μια βιοδυναμική φάρμα στην Τοσκάνη – – που αποφάσισε να μετατρέψει αυτά τα λύματα σε συμπλήρωμα διατροφής.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που διερεύνησε τη χρήση αυτού του ελαιοκάρπου σε ένα περιβάλλον άσκησης και διαπιστώσαμε ότι 16 ημέρες συμπληρωμάτων θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση στην αερόβια άσκηση, κυρίως σε υπομέγιστα επίπεδα.

«Διαπιστώσαμε ότι το μειωμένο κόστος οξυγόνου και η βελτιωμένη οικονομία τρεξίματος, καθώς και οι βελτιώσεις στην οξεία αποκατάσταση, υποδεικνύουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να ωφελήσει όσους κάνουν τακτική αερόβια άσκηση.

“Τώρα σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε περαιτέρω έρευνα στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα. Ψάχνουμε επίσης να διερευνήσουμε εάν αυτό το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαραθώνια προπόνηση και αποκατάσταση, καθώς και να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητά του στην καταστολή της φλεγμονής που σχετίζεται με την άσκηση.”

Ο Δρ Roberts πραγματοποίησε την εργασία με τους ερευνητές Jorge Pinto και Joe Lillis. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Fattoria La Vialla, Arezzo, Ιταλία. Οι χρηματοδότες δεν είχαν κανένα ρόλο στο σχεδιασμό αυτής της μελέτης που αξιολογήθηκε από ομοτίμους. στη συλλογή, ανάλυση ή ερμηνεία δεδομένων· στη συγγραφή του χειρογράφου· ή στην απόφαση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Πηγή ιστορίας: Υλικά που παρέχονται από το Anglia Ruskin University . 

Αναφορά:Justin D. Roberts, Joseph B. Lillis, Jorge Marques Pinto, Havovi Chichger, Álvaro López-Samanes, Juan Del Coso, Rodrigo Zacca, Ashley GB Willmott. Η επίδραση ενός φυτοσυμπλέγματος πλούσιου σε υδροξυτυροσόλη που προέρχεται από ελιά στην αερόβια άσκηση και την οξεία ανάρρωση . Nutrients , 2023; 15 (2): 421 DOI: 10.3390/nu15020421

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί τα πεπόνια προκαλούν τόσες πολλές και θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις

Γιατί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί παραμένουν περισσότερο στο πεπόνι σε σύγκριση με άλλα φρούτα.

Τέρμα στο “κρυφτούλι” – Επετράπη η πώληση αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στη λιανική

Αντικατάσταση του άρθρου 35 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τους όρους διάθεσης αποψυγμένων αλιευτικών προϊόντων στο λιανικό εμπόριο.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα