Το επιδόρπιο ζελέ είναι πλέον το πιο εύκολο γλυκό καθώς οι σκόνες έχουν διευκολύνει την παρασκευή του, αλλά από τι φτιάχνεται η σκόνη ζελέ;
Τα επιδόρπια ζελατίνης είναι επιδόρπια που παρασκευάζονται με ένα ζαχαρούχο και αρωματισμένο προϊόν επεξεργασμένου κολλαγόνου (ζελατίνη ), το οποίο κάνει το γλυκό να «πήζει» από ένα υγρό σε ένα μαλακό ελαστικό στερεό gel. Αυτό το είδος επιδορπίου καταγράφηκε για πρώτη φορά ως ζελέ από τη Hannah Glasse στο βιβλίο της του 18ου αιώνα” Η τέχνη της μαγειρικής”, εμφανιζόμενο σε μια στρώση μικρού μεγέθους. Επίσης συνταγές για ζελέ περιλαμβάνονται στα βιβλία μαγειρικής του 19ου αιώνα των Αγγλών συγγραφέων τροφίμων Eliza Acton και Mrs Beeton.
- Δείτε επίσης: Ελαιόλαδο: Ποιοι βράζουν τις ελιές πριν την ελαιοτρίβιση – Κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών
Τα επιδόρπια ζελέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς είναι πολύ εύκολο πλέον να παρασκευαστούν από τις σκόνες ζελέ, που κυκλοφορούν στο εμπόριο και συνήθως περιέχουν ζελατίνη και αρωματικές ύλες, αλλά όχι μόνο. Το ζελέ σε σκόνη διατίθεται σε διάφορες γεύσεις, όπως ζελέ από φράουλα, κεράσι, πουτίγκα, λεμόνι aiyu, ζελέ tofu, panna cotta και άλλα. Όμως, τι περιέχουν οι σκόνες ζελέ;
Μία απλή ματιά στα κουτάκια σκόνη για παρασκευή ζελέ που πωλούνται από τα σουπερμάρκετ αρκεί για να δείτε τα συστατικά.
Η σκόνη ζελέ συνήθως περιέχει τα εξής συστατικά:
- Λευκή ζάχαρη
- Ζελατίνη, πρωτεϊνική ουσία που προέρχεται από το κολλαγόνο και υπάρχει στους τένοντες, τους συνδέσμους και τους ιστούς των θηλαστικών (αγελάδων ή χοίρων).
- Κιτρικό οξύ. Το κιτρικό οξύ είναι ένα πρόσθετο τροφίμων και πρόκειται για ασθενές οργανικό οξύ που μπορούμε να βρούμε φυσικά στα εσπεριδοειδή.
- Κιτρικό νάτριο – Η βασική διαφορά μεταξύ του κιτρικού νατρίου και του κιτρικού οξέος είναι ότι το κιτρικό νάτριο περιέχει νάτριο ως κατιόν, ενώ το κιτρικό οξύ περιέχει υδρογόνο ως κατιόν. Στην πραγματικότητα, το κιτρικό νάτριο προέρχεται από κιτρικό οξύ.
- Αρωματική ύλη: φράουλα ή λεμόνι ή άλλη γεύση.
- ανθοκυανίνες, φυσικές χρωστικές που έχουν το μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων και δίνουν αποχρώσεις από μπλε έως κόκκινο.
- κοχενίλλη. Το εκχύλισμα κοχίνης λαμβάνεται από τα αποξηραμένα σώματα θηλυκών εντόμων Dactylopius coccus Costa (cochineal) και χρησιμοποιείται ως πρόσθετο για χρώμα.
Τα ζελέ διαίτης περιέχουν γλυκαντικά όπως σουκραλόζη, ενώ μερικά περιέχουν και καραγενάνη.
- Δείτε επίσης: Σαλμονέλα σε τσάι – Πως να απενεργοποιήσετε το βακτήριο
Η μέθοδος παρασκευής του ζελέ
Για να παρασκευάσετε ζελέ χρησιμοποιώντας ζελέ σε σκόνη, πρέπει να διαλύσετε τη σκόνη σε ζεστό νερό. Η σκόνη ανακατεύεται μέχρι να διαλυθεί πλήρως και στη συνέχεια το μείγμα χύνεται σε ατομικά καλούπια ή σε ένα μεγαλύτερο πιάτο. Αφού κρυώσει, το ζελέ τοποθετείται στο ψυγείο για να μπορέσει να πήξει και να σταθεροποιηθεί.
Το ζελέ σε σκόνη είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορείτε να προσαρμόσετε τα ζελέ σας προσθέτοντας φρούτα, κομμάτια καραμέλας ή άλλα συστατικά πριν σταθεροποιηθεί το μείγμα. Μπορείτε επίσης να στρώσετε ζελέ διαφορετικού χρώματος για να δημιουργήσετε οπτικά ελκυστικά μοτίβα ή να χρησιμοποιήσετε καλούπια για να διαμορφώσετε το ζελέ σε διασκεδαστικά σχήματα.