Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Καραγενάνη δεύτερη σε αύξηση αναζήτησης των Ελλήνων στη Google για το “τι είναι”

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ Καραγενάνη δεύτερη σε αύξηση αναζήτησης των Ελλήνων στη Google για το "τι είναι"
spot_img

Αποδεικνύεται η αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων.

H γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, αποκάλυψε τις αναζητήσεις με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα στο 2023.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Στούντιο 4», ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν αναζητήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ενώ δεν πρόκειται για τις αναζητήσεις με τους μεγαλύτερους απόλυτους αριθμούς αλλά για εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσα στη χρονιά.

Στην αναζήτηση “τι είναι” το πρόσθετο Ε407 (καραγενάνη) είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μετά το Chat GPT, γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τα πρόσθετα τροφίμων.

Η καραγενάνη χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων (γαλακτοματοποιητής, πυκνωτικό μέσο, σταθεροποιητής) και είναι αμφιλεγόμενη, καθώς έχει κατηγορηθεί για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, φλεγμονές ακόμη και καρκίνο. Ενσωματώνεται ευρέως σε πολλά τρόφιμα και σε προϊόντα fast-food καθώς βοηθά στη βελτίωση της υφής και της σταθερότητάς τους.

Η τελευταία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, έγινε τος 2018 και αναφέρεται πως: “Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη επαρκών δεδομένων και τις υφιστάμενες αβεβαιότητες, η ομάδα δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια νέα ADI για την καραγενάνη (E 407) και τα επεξεργασμένα φύκια Eucheuma (E 407a) από τη χρήση τους ως πρόσθετα τροφίμων και αποφάσισε να αλλάξει την υπάρχουσα ADI σε προσωρινή ADI, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί μόνο μέχρι να αντιμετωπιστούν τα κενά δεδομένων”. Όσον αφορά τις χρήσεις της καραγενάνης σε τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά, η ομάδα συμφώνησε με την SCF πως «Ελλείψει περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με την πιθανή απορρόφηση της καραγενάνης από το ανώριμο έντερο στο πολύ μικρό βρέφος, η επιτροπή επιβεβαιώνει την προηγούμενη άποψή της ότι εξακολουθεί να μην συνιστάται η χρήση καραγενάνης σε βρεφικά παρασκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. 

Και η αξιολόγηση καταλήγει “Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη επαρκών δεδομένων για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων αβεβαιοτήτων, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπάρχουσα ομάδα ADI για την καρραγενάνη (E 407) και τα επεξεργασμένα φύκια Eucheuma (E 407a) των 75 mg/kg σωματικού βάρους ημερησίως (προσωρινή), ενώ η βάση δεδομένων θα πρέπει να βελτιωθεί εντός 5 ετών από τη δημοσίευση της παρούσας γνώμης. Εντός του δεδομένου χρονικού πλαισίου, θα πρέπει να αποδοθεί μεγάλη σημασία στην καθιέρωση μιας επαρκούς διεργαστηριακής επικυρωμένης αναλυτικής μεθόδου για την ποσοτικοποίηση, στο υπάρχον όριο του 5%, του χαμηλού μέσου βάρους κλάσματος μοριακού βάρους της καραγενάνης, για να καθοριστεί εάν αυτό το κλάσμα συνδέεται με κινδύνους για την υγεία”.

Μετά από 3 χρόνια, το καλοκαίρι του 2021 η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων EFSA, απηύθυνε πρόσκληση για τεχνικά και τοξικολογικά δεδομένα για χρήσεις του Ε407 σε τρόφιμα, αλλά ακόμα δεν έχει δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση. Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2023 η EFSA κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την χρήση της καραγενάνης σε τροφές για γάτες και σκύλους, αλλά ελλείψει δεδομένων, δεν κατέληξε σε συμπέρασμα σχετικά με την ασφάλεια της καραγενάνης.

Άλλες αναζητήσεις των Ελλήνων

Επίσης στις αναζητήσεις των Ελλήνων “τι είναι” θέση στην πρώτη δεκάδα κατέλαβε και το ramen, ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι, μένμα και πρασαλίδες.

Στη λίστα με τα 10 “Γιατί” περιλαμβάνονται 3! θέματα του Cibum:

Πιο συγκεκριμένα οι αναζητήσεις των Ελλήνων “τι είναι” έχουν ως εξής:

«Τι είναι;»

Στις αναζητήσεις με τη φράση «τι είναι;» υπάρχουν στη λίστα από πληροφορίες για τις συντάξεις, μέχρι ένα πρόσθετο συντηρητικό τροφίμων.

– Τι είναι το Chat GPT

– Τι είναι η καραγενάνη

– Τι είναι η προσωπική διαφορά

– Τι είναι το sparring

– Τι είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

– Τι είναι ο αχθοφόρος

– Τι είναι το κολούγκο

– Τι είναι ο αυτισμός

– Τι είναι το mobbing

– Τι είναι το ramen

Γενικές αναζητήσεις

– Market Pass

– Survivor Spoiler

– Chat GPT

– Πού ψηφίζω

– Master Chef

– Κύπελλο Ελλάδας

– My style rocks

– Τέμπη

– ΑΕΚ – Ολυμπιακός

«Γιατί;»

Στις αναζητήσεις με το «γιατί» την τιμητική τους έχουν κυρίως θέματα ιατρικά αλλά και θέματα που αφορούν παραδόσεις.

– Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

– Γιατί τρίβεται το ψωμί

– Γιατί βάφουμε τα κόκκινα αβγά το Πάσχα

– Γιατί δακρύζουν τα μάτια

– Γιατί πετάει το μάτι μου

– Γιατί νυστάζω συνέχεια

– Γιατί ματώνει η μύτη

– Γιατί πετάμε χαρταετό

– Γιατί σουβλίζουμε αρνί το Πάσχα

– Γιατί μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα