Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθετε εάν φάτε κιμά που έχει αποκτήσει καφέ χρώμα;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤι θα πάθετε εάν φάτε κιμά που έχει αποκτήσει καφέ χρώμα;
spot_img

Οδηγός ασφαλείας για την κατανάλωση κιμά

Έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές ότι όταν αγοράζετε κιμά συσκευασμένο δεν έχει το αναμενόμενο κόκκινο ζωηρό χρώμα, αλλά είναι περισσότερο προς το καφετί; Και σίγουρα θα έχετε αναρρωτηθεί, μήπως είναι πολυκαιρισμένος ή χαλασμένος;

- Advertisement -

Η αλήθεια είναι ότι ο κιμάς αποκτά καφετί χρώμα στο εσωτερικό του συχνά για φυσιολογικούς λόγους που δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχει χαλάσει.

Έλλειψη οξυγόνου

Όταν ο κιμάς συσκευάζεται, το εξωτερικό του εκτίθεται στον αέρα και η μυοσφαιρίνη (μια πρωτεΐνη των μυών) αντιδρά με το οξυγόνο, δημιουργώντας ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Στο εσωτερικό, όμως, δεν φτάνει οξυγόνο, οπότε η μυοσφαιρίνη παραμένει σε μια μορφή που έχει καφετί ή γκρίζο χρώμα (ονομάζεται δεοξυμυοσφαιρίνη ή μεθμυοσφαιρίνη).

Φυσική οξείδωση

Επίσης, αν ο κιμάς έχει μείνει για αρκετή ώρα ή δεν έχει συσκευαστεί σωστά, μπορεί να αρχίσει μια ήπια οξείδωση, δίνοντας πιο καφέ αποχρώσεις. Και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαλάσει — αρκεί να μη μυρίζει άσχημα και να μην έχει γλοιώδη υφή.

Γενικά, όμως, όταν παρατηρείς ότι ο κιμάς έχει αρχίσει να γίνεται καφετί (ειδικά αν αυτό αρχίζει να φαίνεται και στην εξωτερική του επιφάνεια, όχι μόνο στο εσωτερικό), τότε καλό είναι να τον καταναλώσεις σύντομα, γιατί είναι σημάδι ότι έχει αρχίσει να «γερνάει».

Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες κρέατος εκθέτουν το βόειο κρέας σε αέριο μονοξειδίου του άνθρακα για να αποτρέψουν την αλλαγή στο χρώμα του. Η διαδικασία αυτή σταθεροποιεί το κόκκινο χρώμα του κρέατος (σχηματίζεται μια ένωση που λέγεται καρβοξυμυοσφαιρίνη) κι έτσι το κρέας δείχνει φρέσκο και “ζωντανό” για μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη κι αν δεν είναι στην καλύτερή του κατάσταση.

Η ΕΕ γενικά απαγορεύει τη χρήση μονοξειδίου του άνθρακα σε συσκευασία κρέατος για εμπορική διάθεση, για λόγους καταναλωτικής προστασίας, αλλά επιτρέπεται από το USDA.

Οδηγός ασφαλείας για τον κιμά (στο ψυγείο):

  • Φρέσκος, κόκκινος κιμάς (από το χασάπη ή το σούπερ μάρκετ): Καλό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 1-2 ημέρες από την αγορά.
  • Αν έχει αρχίσει να γίνεται καφετί: Ιδανικά καταναλώστε τον την ίδια μέρα ή το πολύ την επόμενη. Μην το αφήσετε περισσότερο, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για τις συνθήκες συντήρησης.
  • Αν δεν τον καταναλώσετε άμεσα είναι προτιμότερο να τον καταψύξετε από την πρώτη μέρα που τον αγοράζετε ή όσο είναι ακόμα κόκκινος.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα