Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
21.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι θα πάθουμε αν πιούμε αλκοόλ ενώ παίρνουμε αντιβίωση

ΑρχικήΝέαΥγείαΤι θα πάθουμε αν πιούμε αλκοόλ ενώ παίρνουμε αντιβίωση
spot_img

Κατάλογος αντιβιοτικών με τις σοβαρότερες αντιδράσεις.

   Μια γνωστή συμβουλή κατά την λήψη αντιβιώσεων είναι να μην τις αναμειγνύουμε με αλκοόλ, μελέτες όμως δείχνουν ότι το ποτό δεν εμποδίζει τις περισσότερες θεραπείες να λειτουργούν σωστά ούτε προκαλεί δυσάρεστες παρενέργειες. Ποια είναι όμως ολόκληρη η αλήθεια επ’ αυτού και τι λένε οι επιστήμονες υγείας; Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται πιο συχνά δεν επηρεάζονται από το αλκοόλ, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις αντιβιοτικών που δεν πρέπει να αναμιγνύονται με αλκοόλ επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή αντίδραση.

   Δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνετε αλκοόλ πριν, κατά τη διάρκεια ή έως και τρεις ημέρες μετά τη λήψη οποιουδήποτε από τα ακόλουθα αντιβιοτικά:

  • κεφοπεραζόνη
  • κεφοτετάνη
  • μετρονιδαζόλη
  • τινιδαζόλη
  • κετοκοναζόλη
  • ισονιαζίδη
  • λινεζολίδη
  • γκριζοφουλβίνη

   Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ με αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως έξαψη, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, κράμπες στο στομάχι, ηπατική βλάβη καθώς και υψηλή πίεση του αίματος. Το αντιβιοτικό λινεζολίδη (Zyvox) αλληλοεπιδρά με ορισμένα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού και της μπύρας. Η κατανάλωση αυτών των ποτών με αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η κεφοτετάνη επιβραδύνει τη διάσπαση του αλκοόλ, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων μιας ουσίας που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο, δύσπνοια και πόνο στο στήθος. Παρόμοια συμπτώματα προκαλούνται από ένα φάρμακο που ονομάζεται δισουλφιράμη, το οποίο μερικές φορές χρησιμοποιείται στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ. Η μετρονιδαζόλη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οδοντικών λοιμώξεων, μολυσμένων ελκών στα πόδια και πληγών πίεσης, πιστεύεται ότι προκαλεί τον ίδιο κατάλογο συμπτωμάτων με τις προαναφερθείσες.

   Αυτή η σχέση αμφισβητήθηκε από τη στιγμή που μια ανασκόπηση μελετών το 2003 διαπίστωσε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, και την οποία υποστήριξε με μια πολύ μικρή ελεγχόμενη μελέτη στην οποία οι Φινλανδοί άνδρες που έλαβαν μετρονιδαζόλη για πέντε ημέρες δεν υπέστησαν παρενέργειες όταν κατανάλωναν αλκοόλ. Οι συγγραφείς παραδέχονται ότι αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να επηρεαστούν μερικά άτομα και η τρέχουσα συμβουλή εξακολουθεί να είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ με την αντιβίωση.

   Υπάρχουν μερικά άλλα αντιβιοτικά για τα οποία υπάρχουν καλοί λόγοι για να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη λήψη τους, συμπεριλαμβανομένης της τινιδαζόλης, της λινεζολίδης και της ερυθρομυκίνης, αλλά αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι τόσο γνωστές που οι γιατροί δίνουν συγκεκριμένες προειδοποιήσεις στους ασθενείς.

   Αν και η μέτρια χρήση αλκοόλ δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και να καθυστερήσει το πόσο γρήγορα θα αναρρώσετε από την ασθένεια. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αλκοόλ δεν εμποδίζει τη δράση του αντιβιοτικού, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την επούλωση της μόλυνσης με άλλους τρόπους. Η αρκετή ξεκούραση και η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής σας βοηθούν να ανακάμψετε από ασθένεια ή μόλυνση. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αυτούς τους παράγοντες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου, μπορεί επίσης να εμποδίσει το σώμα σας να απορροφήσει ζωτικά θρεπτικά συστατικά, μπορεί ακόμα να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας κ.α.

    Είναι πιθανό ότι οι μεμονωμένες περιπτώσεις οδήγησαν στον μύθο ότι όλα τα αντιβιοτικά δεν αναμειγνύονται με αλκοολούχα ποτά, αλλά υπάρχουν δύο ακόμη ενδιαφέρουσες θεωρίες. Η μία είναι ότι επειδή τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, οι γιατροί στο παρελθόν τιμωρούσαν κατά κάποιο τρόπο τους ασθενείς επειδή μολύνθηκαν, στερώντας τους την αγαπημένη τους απόλαυση. Ή υπάρχει η εξήγηση που δόθηκε σε έναν από τους συγγραφείς της έρευνας για την ουρογεννητική κλινική του Λονδίνου. Ο James Bingham συνάντησε τον αείμνηστο ταξίαρχο Sir Ian Fraser, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση της πενικιλίνης για τραυματισμένους στρατιώτες στη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι στρατιώτες που ανάρρωναν είχαν τη δυνατότητα να πίνουν μπύρα, αλλά δυστυχώς αυτό αύξησε τον όγκο των ούρων τους, καθιστώντας δυσκολότερη τη λήψη της πενικιλίνης, γεγονός που σύμφωνα με τον Ταξίαρχο, οδήγησε τους διοικητές να απαγορεύσουν την μπύρα.

   Είτε βέβαια η όλη σύσταση βασίζεται σε μεμονωμένα περιστατικά ή όχι, είτε ακόμα και ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την αντιβίωση περισσότερο έμμεσα, αν και η κάθε περίπτωση διαφέρει. Έτσι για τις δικές σας μοναδικές ανάγκες συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/antibiotics-and-alcohol/faq-20057946

https://www.bbc.com/future/article/20130917-truth-about-drink-and-antibiotics

https://www.healthline.com/health/antibiotics-alcohol

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Απάτη τροφίμων: Πως μας πλασάρουν Ιαπωνική τσιπούρα για… φαγκρί! Πως μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε

Το πελαγίσιο φαγκρί της μεσογείου Pargus pargus θεωρείται πολύ πιο ποιοτικό ψάρι και πιο ακριβό από την κόκκινη ιαπωνική τσιπούρα και η παραπλάνηση πάει σύννεφο!

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε ελληνικό ελαιόλαδο: Η απάντηση της GAEA στο cibum

H GAEA λήγει τη συνεργασία με το ελαιοτριβείο - "Κυνήγι" για να εντοπιστεί ο αγρότης/ελαιοπαραγωγός - Μετά τη Δανία και τη Ρουμανία, το ελληνικό ελαιόλαδο GAEA αποσύρεται και από Νορβηγία και Γερμανία.

Ακρυλαμίδιο στο ψωμί: Πως σχηματίζεται η επικίνδυνη ουσία και πως να την αποφύγετε

Το ψωμί περιέχει αισθητά λιγότερο ακρυλαμίδιο από πατάτες και πατατάκια, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού κατανάλωσής του είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν στην καθημερινή πρόσληψη της καρκινογόνου ουσίας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα