Η μέση ένταση εμμηνορροϊκού πόνου που βίωσαν οι συμμετέχουσες σε μελέτη μειώθηκε από 7,59 σε 5,68 βαθμούς μετά την κατανάλωση του νόστιμου φρούτου
Η ισπανική ένωση φράουλας Freshuelva ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πιλοτικής κλινικής της με το Πανεπιστήμιο της Huelva (UHU) σχετικά με τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης φράουλας για την υγεία της περιόδου των νεαρών γυναικών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Υπάρχουν τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας; Ο διαιτολόγος Νίκος Ζορζοβίλης δίνει την απάντηση
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για την καραμέλα “Μαύρος Θάνατος” – 10χρονη στο νοσοκομείο από χημικό έγκαυμα στο λαιμό – Ειδοποίηση από την Ευρώπη

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Elia Fernández Martínez, παρακολούθησε την εξέλιξη του πόνου σε νεαρές γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με πρωτοπαθή δυσμηνόρροια (εμμηνορροϊκός πόνος χωρίς εμφανή οργανική αιτία) που κατανάλωναν 250 γραμμάρια φρέσκες φράουλες καθημερινά για ένα μήνα χωρίς να κάνουν άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | H MAGGI ανακαλεί έτοιμες σούπες λόγω επιμόλυνσης
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα από την ανάλυση της ομάδας παρέμβασης, η μέση ένταση εμμηνορροϊκού πόνου που βίωσαν οι συμμετέχουσες μειώθηκε από 7,59 σε 5,68 βαθμούς σε μια επικυρωμένη κλίμακα αξιολόγησης πόνου (κλίμακα VAS από 0 έως 10).
Η Freshuelva είπε ότι αυτή η μείωση είναι στατιστικά σημαντική και ενισχύει τις δυνατότητες της τακτικής κατανάλωσης φρέσκιας φράουλας ως πιθανή συμπληρωματική στρατηγική για την ανακούφιση του πόνου της περιόδου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι ειδικοί εξηγούν και οι νονοί… λιποθυμούν! Πού οφείλεται η αύξηση έως και 50% στις τιμές των Πασχαλινών σοκολατένιων αυγών;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί οι πετσέτες έχουν αυτές τις περίεργες γραμμές;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφική δηλητηρίαση από σπαράγγια – Τι πρέπει να προσέξετε
«Αυτή η ανακάλυψη, αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, ανοίγει μια καινοτόμο γραμμή έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι φράουλες, στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων», είπε ο Fernández. «Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες επικεντρώθηκαν στη χρήση λυοφιλοποιημένων φραουλών, αλλά σε αυτή την περίπτωση, εργαστήκαμε αποκλειστικά με φρέσκα προϊόντα από την Huelva, κάτι που προσθέτει μια μοναδική αξία στη μελέτη».
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κλινικής δοκιμής, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 50 νεαρές γυναίκες μεταξύ 18 και 35 ετών. Η επιτόπια εργασία διεξήχθη το 2024 στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Huelva, με υλικοτεχνική υποστήριξη από τη Freshuelva και τη συνεργασία της συνεργαζόμενης εταιρείας Fres Palos, η οποία παρείχε τους συμμετέχοντες.
Ο διευθυντής της Freshuelva, Rafael Domínguez, σχολίασε: “Αυτή η έρευνα όχι μόνο καταδεικνύει τη δέσμευση του κλάδου στην καινοτομία και τη δημόσια υγεία, αλλά ανοίγει επίσης μια νέα λεωφόρο για την προώθηση της θρεπτικής και λειτουργικής αξίας των φρέσκων φραουλών από την Huelva. Δεσμευόμαστε σε μια γεωργία που συμβάλλει επίσης στην ευημερία”.
Η Freshuelva είπε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτήν τη γραμμή εργασίας στις επόμενες φάσεις της μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλύσεις, συμπεριλαμβανομένων συγκρίσεων με μια ομάδα ελέγχου και αξιολόγησης άλλων μεταβλητών επιπτώσεων.