Το φρούτο είναι γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και μπορεί να υπερηφανεύεται για την εντυπωσιακή αντιοξειδωτική δράση του
Η χρόνια φλεγμονή συχνά αυξάνεται με την ηλικία και συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καταστάσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διερεύνησε εάν το εκχύλισμα ροδιού (PE) θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό ορισμένων από αυτούς τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία σε ενήλικες άνω των 55 ετών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αγορά αυγών: Τι πρέπει να προσέχετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στις αυγοθήκες – Το “σημάδι” για να μην τα αγοράσετε
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένα νερά: Αγωγές κατά PepsiCo, FIJI Water και Danone για ψευδή και παραπλανητική διαφήμιση
Το ρόδι είναι γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και μπορεί να υπερηφανεύεται για την εντυπωσιακή αντιοξειδωτική δράση του – ξεπερνώντας τις επιδόσεις πολλών άλλων τροφών. Εκτός από το διατροφικό του προφίλ, το ρόδι είναι μια βιώσιμη καλλιέργεια. Ευδοκιμεί σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία, προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους εδάφους και απαιτεί σχετικά χαμηλές εισροές νερού και ενέργειας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonald’s: Μα από τι είναι φτιαγμένα; – Big Mac και πατάτες τηγανιτές του 2009 διατηρούνται αναλλοίωτα έως σήμερα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλλαντικά με γλίτσα: Τι θα πάθεις αν τα φας;
Σχετικά με τη μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 86 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν λευκές Βρετανίδες με μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 24.
Στην αρχή, οι συμμετέχοντες έδειξαν ένα ευρύ φάσμα φλεγμονωδών δεικτών. Περίπου το ένα τρίτο είχε επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (IL-6) εντός του κατώτερου φυσιολογικού εύρους, ενώ λίγο πάνω από τους μισούς είχαν παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-α) εντός φυσιολογικών ορίων. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).
Ωστόσο, οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου ήταν πιο συνηθισμένοι. Σχεδόν το 90% είχε επίπεδα ολικής χοληστερόλης πάνω από 5 mmol/L και το 80% είχε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) (>3 mmol/L).
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το κόλπο της βιομηχανίας τροφίμων για να μην δηλώνει τα επικίνδυνα νανοπρόσθετα στην ετικέτα των προϊόντων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι συμβαίνει όταν μια μύγα προσγειώνεται στο φαγητό; Είναι ακόμη ασφαλές για κατανάλωση;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται πιστολάκια μαλλιών λόγω σοβαρού κινδύνου ηλεκτροπληξίας – Πώς θα διαλέξετε ένα ασφαλές πιστολάκι
Αυξημένα τριγλυκερίδια (TG > 1,7 mmol/L) παρατηρήθηκαν στο 11% των συμμετεχόντων, ενώ επίπεδα χαμηλής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) βρέθηκαν μόνο στο 4%. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους για λίγο περισσότερο από το ήμισυ της ομάδας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όσοι κατανάλωναν εκχύλισμα ροδιού παρουσίασαν μειώσεις σε ορισμένους φλεγμονώδεις δείκτες που δεν παρατηρήθηκαν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Τα επίπεδα της IL-6 μειώθηκαν κατά μέσο όρο 5,47 pg/mL και η IL1-β μειώθηκε επίσης σημαντικά. Η CRP και ο TNF-α παρουσίασαν πτωτική τάση, αν και όχι στατιστικά σημαντική.
Δείκτες όπως η IL1-α και ο αναστολέας του ενεργοποιητή πλασμινογόνου-1 (PAI-1) παρέμειναν αμετάβλητοι.
Η κατανάλωση πολυαιθυλενίου συνδέθηκε επίσης με μείωση της SBP, ιδιαίτερα μεταξύ των συμμετεχόντων με αρχικά αυξημένες μετρήσεις. Κατά μέσο όρο, η SBP μειώθηκε κατά 5,2 mm Hg. Η διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP) μειώθηκε κατά περίπου 3 mm Hg, αν και αυτή η αλλαγή δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Άλλοι μεταβολικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του ΔΜΣ, δεν άλλαξαν σημαντικά με τη χρήση εκχυλίσματος ροδιού (PE). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο σχετικά μικρό ποσοστό των υπέρβαρων συμμετεχόντων, περιορίζοντας την ικανότητα ανίχνευσης διαφορών με βάση το βάρος.
Συγκεκριμένα, η πρόσληψη πολυαιθυλενίου δεν επηρέασε τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα ή την κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών. Το συμπλήρωμα ήταν καλά ανεκτό, με υψηλή συμμόρφωση που αναφέρθηκε.
Από κλινική άποψη, η πτώση της SBP είναι σημαντική. Μια μείωση κατά 5% της SBP γενικά σχετίζεται με μια μείωση κατά 10% του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακών συμβαμάτων.
Ο προτεινόμενος μηχανισμός για αυτό το όφελος για την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνει βελτιωμένη αγγειοδιαστολή. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις μειώσεις του οξειδωτικού στρες που σχετίζονται με την ελλαγιτανίνη και στην ενισχυμένη δραστηριότητα της συνθάσης του ενδοθηλιακού μονοξειδίου του αζώτου (eNOS).
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της SBP και ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, «Η κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη, μη φαρμακολογική στρατηγική για την προώθηση της υγιούς γήρανσης».
Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Μεγαλύτερες, πιο ποικίλες μελέτες με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης θα είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου στην υγεία των συμπληρωμάτων πολυαιθυλενίου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.