Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη μόλις ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα

ΑρχικήΝέαΤο παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη μόλις ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα
spot_img

cibum team

Το παλαιότερο κρασί στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε πρόσφατα στους αρχαίους Φίλιππους της Βόρειας Ελλάδας , όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .

Το Πανεπιστήμιο παρουσίασε έρευνα που δείχνει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση κρασιού στην Ευρώπη προέρχονται από την προϊστορική Ελλάδα. Χιλιάδες αρχαίοι σπόροι σταφυλιών και πυρήνας βρέθηκαν στο αρχαίο σπίτι των Φιλίππων των οποίων το περιεχόμενο διατηρήθηκε στην πυρκαγιά που συνέβη το 4300 π.Χ

Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγει αρχαιοβοτανική έρευνα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Η έρευνα ξεκίνησε με τη χρήση αρχαιολογικής επίπλευσης, μιας τεχνικής αρχαιοβοτανικής δειγματοληψίας όπου μια αρχαιολογική εναπόθεση τοποθετείται σε μια δεξαμενή επίπλευσης με νερό που διαλύει την εναπόθεση έως ότου θραύσματα φυτών και άλλου υλικού επιπλέουν στην κορυφή. Η Σουλτάνα- Μαρία Βαλαμωτή, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Έρευνας στην Αρχαιολογία / EDAE και του Εργαστηρίου PlantCult στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, δήλωσε ότι «Χιλιάδες λίτρα εδάφους έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με τη μέθοδο επίπλευσης και μια ποικιλία αρχαιολογικών χώρων βρίσκεται υπό έρευνα.

«Χάρη στη δουλειά που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτά τα δεδομένα, συχνά παραμελημένα από την έρευνα, παρέχουν πληθώρα πληροφοριών σχετικά με την κοινωνική και οικονομική οργάνωση στη Βόρεια Ελλάδα, τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, τις γεωργικές και γεωργικές πρακτικές τους, καθώς και ως συγκεκριμένες συμβολικές δραστηριότητες από την 7η έως την 1η χιλιετία π.Χ.»πρόσθεσε η κ. Βαλαμωτή.

Πηγή: Greek Reporter

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.

O ένας και μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις βλαβερές ουσίες που υπάρχουν στο φαγητό μας – Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Το αδιέξοδο ταξίδι στην αναζήτηση του απολύτως ασφαλούς τροφίμου.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο