Τα λαχανικά που περιέχουν λουτεολίνη μπορούν να συντηρήσουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας περισσότερο
Το γκριζάρισμα των μαλλιών συμβαίνει όταν τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στους θύλακες των τριχών, σταδιακά μειώνουν ή σταματούν να παράγουν μελανίνη – τη χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του στρες, που προκαλεί οξειδωτική βλάβη και πρόωρο γκριζάρισμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δύο νεκροί από μορταδέλα – Επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου να αντιμετωπίζονται τα αλλαντικά ως τρόφιμα υψηλού κινδύνου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | McDonald’s: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει βρώμικη σφουγγαρίστρα να στεγνώνει κάτω από τη λάμπα για τις τηγανητές πατάτες!
- Σε μια νέα μελέτη, η λουτεολίνη – μια φυτική ένωση με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκεται στο μπρόκολο , τα καρότα, τα κρεμμύδια και άλλα λαχανικά – κατέστειλε τη διαδικασία γκριζαρίσματος των μαλλιών στα ποντίκια.Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antioxidants.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι γίνεται με τη σοκολάτα Dubai; Νέα επείγουσα ανάκληση
Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, ειδικά επειδή η λουτεολίνη είναι τόσο διαδεδομένη στην ανθρώπινη διατροφή, είπε ο Joe McCord, PhD , συνταξιούχος καθηγητής ιατρικής στο University of Colorado Anschutz Medical Campus και ιδρυτής της Pathways Bioscience . Η ένωση θα μπορούσε να είναι ισχυρός υποψήφιος για περαιτέρω έρευνα κατά της γήρανσης, είπε.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψευδείς κριτικές: Αυτά είναι τα πληρωμένα κόλπα με τα οποία εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις μαζεύουν αστεράκια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται σοκολατένια πουράκια, μπισκότα και γκοφρέτες μετά από καταγγελία καταναλωτή
Πώς η λουτεολίνη βοήθησε τα ποντίκια να μην γκριζάρουν;
Σχεδόν όλες οι φυτικές τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά , τα οποία είναι χημικές ενώσεις που βοηθούν στην απομάκρυνση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών από τα κύτταρά μας. Η λουτεολίνη είναι ένας τέτοιος χημικός βοηθός.
«Η λουτεολίνη είναι μια πολυφαινόλη, φυτική ένωση που μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το σέλινο , η πράσινη πιπεριά, το μπρόκολο, τα καρότα και το ελαιόλαδο», εξηγεί ο Toby Amidor, MS, RD, CDN , διαιτολόγος και συγγραφέας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κομμάτια πλαστικού σε δημοφιλές τρόφιμο για το πρωινό που πωλείται από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τροφικές δηλητηριάσεις από μπαχαρικά – Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η λουτεολίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής , στη ρύθμιση της γήρανσης του δέρματος και στη διακοπή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.
Έχοντας υπόψη αυτές τις πιθανές ιδιότητες γήρανσης του δέρματος και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι ερευνητές πίσω από τη νέα μελέτη εξέτασαν εάν η λουτεολίνη και δύο άλλα αντιοξειδωτικά θα είχαν κάποια επίδραση στο γκριζάρισμα των μαλλιών στα ποντίκια.
Χρησιμοποιώντας ποντίκια που εκτράφηκαν για να αναπτύξουν γκρίζα μαλλιά που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι άνθρωποι, έλαβαν θεραπεία σε ομάδες είτε με λουτεολίνη, είτε με εσπερετίνη είτε με διοσμετίνη καθημερινά για 16 εβδομάδες. Τα ποντίκια έλαβαν είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές θεραπείες.
Μετά την περίοδο των 16 εβδομάδων, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με λουτεολίνη διατήρησαν σημαντικά περισσότερο τη σκούρα γούνα τους από αυτά που έλαβαν θεραπεία με άλλα αντιοξειδωτικά – ανεξάρτητα από το αν έλαβαν εσωτερική ή εξωτερική θεραπεία.
Η πιο νεανική τους εμφάνιση φάνηκε να σχετίζεται με τη θετική επίδραση της λουτεολίνης στις πρωτεΐνες που ονομάζονται ενδοθηλίνες. Αυτές οι πρωτεΐνες βοηθούν στη διατήρηση των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που περιέχουν τη μελάγχρωση της τρίχας – έτσι περισσότερα μελανοκύτταρα ισούται με περισσότερο χρώμα (και λιγότερο γκρίζο) στα μαλλιά.
«Ενώ η έρευνα υποδηλώνει ότι η λουτεολίνη μπορεί να επηρεάσει τις οδούς μελάγχρωσης, τα ανθρώπινα τριχοθυλάκια λειτουργούν διαφορετικά», είπε η Kristina Collins, MD , δερματολόγος με έδρα στο Όστιν του Τέξας, στο Health. «Το γκριζάρισμα επηρεάζεται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες».
Στην πραγματικότητα, η γενετική πιθανότατα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στο πότε – ή σε ποιο βαθμό – τα μαλλιά ενός ατόμου γίνονται γκρίζα, εξήγησε η Collins. Το να κοιτάτε τα μαλλιά των γονιών και των παππούδων σας είναι ίσως η καλύτερη ένδειξη του δικού σας χρονοδιαγράμματος γκριζαρίσματος. Ωστόσο, ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τη διαδικασία, είπε.
« Το οξειδωτικό στρες , οι διατροφικές ελλείψεις και το χρόνιο στρες έχουν συνδεθεί με το πρόωρο γκριζάρισμα », πρόσθεσε ο Collins. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την ιδέα ότι η εστίαση στο τι τρώτε και στον τρόπο ζωής σας – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της πρόσληψης λουτεολίνης – μπορεί να αποτρέψει το γκριζάρισμα των μαλλιών.
Πρέπει να προσθέσετε περισσότερη λουτεολίνη στη διατροφή σας;
Όσο συναρπαστικό κι αν είναι να πιστεύουμε ότι ένα αντιοξειδωτικό θα μπορούσε να πάρει τη θέση της βαφής μαλλιών, η επιστήμη για το θέμα απέχει πολύ από το να είναι σταθερή.
Και πάλι, επειδή η μελέτη δεν διεξήχθη σε ανθρώπους, μάλλον δεν αξίζει ακόμη να αγοράσετε λουτεολίνη ως συμπλήρωμα κατά του γκριζαρίσματος, είπε ο Amidor. «Θα περίμενα την επιστήμη πριν πάρω τυφλά ένα συμπλήρωμα που δεν υποστηρίζεται πραγματικά από την έρευνα – ειδικά τη δόση, τη διάρκεια λήψης, τις τοξικές επιδράσεις και τυχόν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων, που είναι όλα άγνωστα αυτή τη στιγμή», εξήγησε.
Η λουτεολίνη έχει μακρά ιστορία χρήσης σε συμπληρώματα διατροφής, σημείωσε ο McCord, αλλά οι παρενέργειες είναι πάντα πιθανές.
«Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν γαστρεντερική δυσφορία ή αλλεργικές αντιδράσεις», είπε η Collins.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι κακό να προσθέτετε περισσότερα αντιοξειδωτικά —λουτεολίνη ή άλλα— στη διατροφή σας τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν οφέλη όπως η καταστολή της φλεγμονής και η προώθηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου .
Υπάρχουν πολλές πηγές τροφίμων λουτεολίνης, όπως το σέλινο, η πράσινη πιπεριά, το μπρόκολο, τα καρότα, το ελαιόλαδο το θυμάρι, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές τσίλι, το μαρούλι και το σπανάκι.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, το γκριζάρισμα των μαλλιών θα είναι τελικά αναπόφευκτο – αλλά η τήρηση των υγιεινών επιλογών του τρόπου ζωής μπορεί να προάγει τη συνολική υγεία των μαλλιών και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χρώμα σας περισσότερο.