Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Βιολειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων με τη σφραγίδα του ΑΠΘ

ΑρχικήΝέαΒιολειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων με τη σφραγίδα του ΑΠΘ
spot_img

cibum team

Νέοι βιολειτουργικοί φυσικοί χυμοί φρούτων που θα περιέχουν προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά, όπως ω3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, αναμένεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, με τίτλο «FunJuice: Φυσικοί χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με προβιοτικά βακτήρια και άλλα βιολειτουργικά συστατικά σε ενθυλακωμένη μορφή».

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί προστιθέμενη αξία στους φυσικούς χυμούς, προλαμβάνοντας παθολογικές καταστάσεις στον άνθρωπο, προάγοντας την υγεία και διατηρώντας την ποιότητα ζωής.

Για την προσθήκη των βιολειτουργικών συστατικών στους φυσικούς χυμούς, θα αναπτυχθούν αποτελεσματικά συστήματα ενθυλάκωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η βιωσιμότητα των προβιοτικών καλλιεργειών σε επαρκή επίπεδα αλλά και η διατήρηση των βιολειτουργικών συστατικών στο στρεσογόνο περιβάλλον των χυμών, όσο και στις δυσμενείς συνθήκες που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία (θερμοκρασία, πίεση), τη διακίνηση και αποθήκευση των προϊόντων αυτών, πέραν των δυσμενών για αυτά συνθηκών που επικρατούν στο έντερο του ανθρώπινου οργανισμού.

Παράλληλα, θα αναπτυχθεί ένα εύχρηστο λογισμικό πρόβλεψης της βιωσιμότητας των προβιοτικών στους χυμούς, αλλά και για άλλα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, το οποίο θα αποτελέσει εργαλείο για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής των προϊόντων αυτών, περιέχοντας την ελάχιστη αποδεκτή συγκέντρωση προβιοτικών.

Συντονιστής του έργου είναι ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Κώστας Κουτσουμανής, ενώ επιστημονική υπεύθυνη είναι η ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Χρυσούλα Τάσσου.

Εταίροι του έργου είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας με τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εταιρεία ΑΣΠΙΣ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το έργο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 και υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άσχημα τα νέα για τα πρόσθετα τροφίμων: Δημοσιεύτηκε ανασκόπηση για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και στις ασθένειες του εντέρου

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα τροφίμων για την υγεία και τις ασθένειες του εντέρου.

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα