cibum team
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) επιβεβαίωσε ότι τα κοτόπουλα είναι η κυριότερη πηγή της πλειοψηφίας Campylobacter στους ανθρώπους, και ακολουθούν το κρέας από πρόβατα, χοίρους και αγελάδες.
Η μελέτη Campylobacter Source Attribution Study, που ξεκίνησε το 2015 ως μέρος του ευρύτερου και συνεχιζόμενου προγράμματος μείωσης του Campylobacter της FSA, αποκαλύπτει επίσης αύξηση της αντιμικροβιακής αντοχής στα στελέχη του Campylobacter μεταξύ 1997 και 2018.
Ο επικεφαλής επιστήμης, τεκμηρίων και ερευνών του FSA, Rick Mumford, δήλωσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα για να κατανοήσουμε καλύτερα τα αίτια της μόλυνσης από Campylobacter και να ενημερώσουμε περαιτέρω τις εργασίες για τη μετάδοση από τα τρόφιμα. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό περαιτέρω ερευνητικών περιοχών που πρέπει να εξερευνήσουμε καθώς επιδιώκουμε να μειώσουμε το συνολικό βάρος της μόλυνσης από Campylobacter».
Περίπου 300.000 περιστατικά Campylobacter στον άνθρωπο εκτιμάται ότι λαμβάνονται από τρόφιμα κάθε χρόνο μόνο στη Βρετανία, από συνολικά περίπου 630.000 περιπτώσεις. Το Campylobacter ζει στις εντερικές οδούς ενός ευρέος φάσματος θηλαστικών, πτηνών, ακόμη και εντόμων.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν αυτό το έργο για να καθορίσουν τις βασικές δεξαμενές των ανθρώπινων λοιμώξεων από Campylobacter και να βοηθήσουν στον εντοπισμό δυνητικά αποτελεσματικών στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου. Το έργο αξιολόγησε δείγματα ασθενών από δύο τοποθεσίες – μια αντιπροσωπευτική αστική τοποθεσία στο North Tyneside και μία αγροτική τοποθεσία στο Oxfordshire – μαζί με τρόφιμα που λαμβάνονται από λιανική πώληση σε York, Salisbury και London.
Όσον αφορά την αντιμικροβιακή αντοχή, η μελέτη αποκάλυψε αύξηση της αντοχής στη φθοροκινολόνη και την τετρακυκλίνη στα απομονωμένα C.jejuni από ανθρώπινες λοιμώξεις μεταξύ 1997 και 2018. Η αντίσταση στη φθοριοκινολόνη ήταν συχνότερη στα απομονωμένα C.jejuni από κοτόπουλο παρά σε άλλα ζώα, ενώ η αντίσταση στην τετρακυκλίνη ήταν συχνότερη σε απομονωμένα πουλερικά και χοίρους από ότι σε μηρυκαστικά. Η αντίσταση στα μακρολίδια και τα αμινογλυκοσίδια παραμένει χαμηλή.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από το Campylobacter αναρρώνουν πλήρως και γρήγορα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα και σοβαρά προβλήματα υγείας σε μερικούς, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων.
Πηγή: Poultry news
Δείτε επίσης:
Η Βρετανική κυβέρνηση δίνει κίνητρα στους πολίτες να κάνουν δίαιτα!
Χάπια: Με ποιο τρόφιμο πρέπει να αποφεύγετε να τα παίρνετε
Μηχανικώς Διαχωρισμένο Κρέας (ΜΔΚ): Τι ορίζει η νομοθεσία
«Ύποπτα» για σαλμονέλα μπαχαρικά γνωστής εταιρείας
Καινοτομία: Παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ από Vegan δέρμα με βάση τα φυτά
Διακοπές και δίαιτα: 13 απόλυτα ρεαλιστικοί τρόποι για να χάσετε βάρος
Νέα νοθεία φέτας: Βαραίνει το κατηγορητήριο
X RAY στα τρόφιμα: Λειτουργία- εφαρμογές- εγκατάσταση-κόστος- μειονεκτήματα-απόδοση