Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ξένο σώμα σε ξηρούς καρπούς Σκλαβενίτη – Καταγγελία στο cibum

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΞένο σώμα σε ξηρούς καρπούς Σκλαβενίτη – Καταγγελία στο cibum
spot_img

Το cibum δέχθηκε καταγγελία για ξένο σώμα σε ξηρούς καρπούς του Σκλαβενίτη, που αγόρασε από κατάστημα της αλυσίδας στη Ραφήνα.

Το ξένο σώμα σε τρόφιμα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ανακλήσεων και είναι η Νο1 αιτία για καταγγελίες καταναλωτών. Αυτόν τον κίνδυνο ασφάλειας τροφίμων, αφορούσε η καταγγελία που δέχθηκε σήμερα το Cibum. Καταναλωτής και πελάτης του σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης στη Ραφήνα, τα στοιχεία του οποίου έχει στη διάθεση του το cibum, επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε για την παρουσία ξένου σώματος σε ξηρούς καρπούς ιδιωτικής ετικέτας του Σκλαβενίτη, συνοδεύοντας την καταγγελία με σχετικές φωτογραφίες. Τα ξένα σώματα που εντοπίζονται σε τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και το λαιμό καθώς και εσωτερικούς τραυματισμούς ή αιμορραγία, γι αυτό η καταγγελία και σοβαρή είναι και πολύ δικαίως έγινε.

Πρόκειται για καραμελωμένα φιστίκια μέσα στα οποία βρέθηκε ξένο σώμα μήκους 2,8 εκ και πλάτους 1,5 εκ. Ο καταναλωτής υποστηρίζει ότι είναι ένα κομμάτι πλαστικό και όπως μας πληροφόρησε, το απόγευμα θα ενημερώσει για το θέμα και τον προϊστάμενο του καταστήματος.

Τα πλαστικά θραύσματα μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων από πολλές πηγές, όπως ορισμένα υλικά συσκευασίας, εργαλεία χειρός, εξοπλισμό, γάντια, ζώνες κατάψυξης και πλαστικούς ιμάντες. 

Οι ιστορίες “τρόμου”

Οι ιστορίες «τρόμου» σχετικά με την ανακάλυψη ξένων σωμάτων στα τρόφιμα είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένες. Σχεδόν όλοι είχαν μια κακή εμπειρία ή γνωρίζουν κάποιον που έχει ζήσει κάτι παρόμοιο.

Η φωτογραφία που έστειλε καταναλωτής στο cibum, με το ξένο σώμα που βρήκε μέσα σε ξηρους καρπούς του Σκλαβενίτη

Μόλις πριν από τρεις ημέρες τρείς χώρες ειδοποιήθηκαν μέσω RASFF για πιθανό κίνδυνο από γυάλινα θραύσματα που βρέθηκαν μέσα σε βαζάκι με μπρικ (κόκκινο χαβιάρι). Το γυαλί εντόπισε καταναλωτής λίγο πριν καταναλώσει το προϊόν. Στις 22 Ιουλίου Γάλλοι καταναλωτές κατήγγειλαν την παρουσία μεταλλικών κομματιών σε δημοφιλές παγωτό, γεγονός που οδήγησε σε άμεση ανάκληση του προϊόντος και σε ειδοποίηση μέσω RASFF. Υπενθυμίζεται και η ανατριχιαστική περίπτωση κομματιών από αρουραίους σε ρύζι και σε ψωμί του τοστ, όπως και η ανάκληση σοκολάτας της Mondelēz International μέσα στην οποία βρέθηκαν πλαστικά κομμάτια, και η ανάκληση του δημοφιλούς παγωτού Magnum της Unilever στη Βρετανία και την Ιρλανδία λόγω μεταλλικών θραυσμάτων. Αρκεί μία γρήγορη ματιά στις ενημερώσεις του Cibum και αμέσως γίνεται κατανοητό ότι το ξένο σώμα στα τρόφιμα είναι ένα όχι μόνο υπαρκτό αλλά και τεράστιο πρόβλημα για τη βιομηχανία τροφίμων που ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με ανασκόπηση των ειδοποιήσεων στο RASFF, στην Ευρώπη οι περισσότερες κοινοποιήσεις για ξένο σώμα σε τρόφιμα, προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη. Τα τρία πρώτα ξένα σώματα είναι τα παράσιτα, το γυαλί και τα μέταλλα και οι κύριες κατηγορίες τροφίμων στις οποίες εμφανίζονται ξένα σώματα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ξηρών καρπών και, τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ξένο σώμα σε τρόφιμα

Φυσικοί μολυντές είναι οποιαδήποτε πρόσθετη ύλη ή αντικείμενα που κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στα τρόφιμα και που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό, ασθένεια ή ψυχολογικό τραύμα στον καταναλωτή. Τα ξένα σώματα μπορεί να κυμαίνονται από αντικείμενα που είναι αποδεδειγμένα ξένα προς τα τρόφιμα, όπως κομμάτια γυαλιού, μετάλλου ή πλαστικού, μέσω ειδών που σχετίζονται με το φαγητό, όπως θραύσματα οστών σε προϊόντα κρέατος, από συστατικό του ίδιου του τροφίμου, όπως κρυστάλλους ζάχαρης ή αλατιού που μπερδεύονται με γυαλί και τέλος έντομα/παράσιτα ζωντανά ή νεκρά.

Σε αντίθεση με τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους, οι φυσικοί ρύποι είναι η πιο προφανής απόδειξη μόλυνσης του προϊόντος και αποτελούν τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή καταγγελιών πελατών που λαμβάνονται από πολλούς κατασκευαστές τροφίμων, λιανοπωλητές και αρχές επιβολής του νόμου.

Παρά τις προσπάθειες των εργοστασίων επεξεργασίας για την εξάλειψη ξένων σωμάτων, μπορούν να παραμείνουν σε τρόφιμα που φτάνουν στους καταναλωτές, προκαλώντας τραυματισμό, ακόμη και θάνατο (ειδικά σε βρέφη).

Τα ξένα σώματα που καταπίνονται συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές και η συντριπτική τους πλειονότητα διέρχεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς χειρουργική βοήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα και μεταξύ 10 και 20% των περιπτώσεων μπορεί να χρειαστεί ενδοσκόπηση και το 1% από αυτές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Έχουν μάλιστα αναφερθεί περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας που προκαλείται από μεταλλικά ξένα αντικείμενα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο