Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
20.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αναιμία στην εγκυμοσύνη: Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας στο νεογνό

ΑρχικήΝέαΥγείαΑναιμία στην εγκυμοσύνη: Σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας στο νεογνό
spot_img

Νέα μελέτη συνδέει την πρώιμη μητρική αναιμία με αυξημένες πιθανότητες συγγενών καρδιοπαθειών στα παιδιά.

Η αναιμία κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την καρδιακή υγεία του αγέννητου παιδιού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology. Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για συστηματικό έλεγχο και διατροφική ενίσχυση των εγκύων ήδη από την αρχή της κύησης.

- Advertisement -

Η έρευνα ανέλυσε τα ιατρικά αρχεία 2.776 γυναικών που είχαν φέρει στον κόσμο παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια και τα συνέκρινε με 13.880 περιπτώσεις γυναικών των οποίων τα παιδιά γεννήθηκαν χωρίς τέτοιες παθήσεις. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι το 4,4% των παιδιών με καρδιακή ανωμαλία είχαν μητέρα με αναιμία, έναντι 2,8% στην ομάδα ελέγχου.

Μετά την προσαρμογή για άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι αναιμικές μητέρες είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με καρδιακό ελάττωμα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Duncan B. Sparrow από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε πως η σύνδεση της μητρικής αναιμίας με τις συγγενείς καρδιοπάθειες δεν αποτελεί απλώς θεωρητικό κίνδυνο, αλλά αποτυπώνεται πλέον σε πραγματικές, κλινικά τεκμηριωμένες περιπτώσεις.

Η κυρίαρχη αιτία της αναιμίας στην εγκυμοσύνη είναι η ανεπάρκεια σιδήρου. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές προτείνουν την ευρεία χορήγηση σιδηρούχων συμπληρωμάτων τόσο σε γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες όσο και κατά τη διάρκεια της κύησης, ως προληπτικό μέτρο κατά των συγγενών καρδιοπαθειών.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα