ΑρχικήΝέαΥγείαΧανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο με τρεις νεκρούς - Το ECDC αναπτύσσει εμπειρογνώμονες και...

Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο με τρεις νεκρούς – Το ECDC αναπτύσσει εμπειρογνώμονες και ζητά καραντίνα έξι εβδομάδων

4 λεπτά ανάγνωσης

Εννέα κρούσματα επιβεβαιωμένα ή πιθανά, επιβάτες από 23 χώρες επαναπατρίζονται με ειδικές πτήσεις ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί για νέα κρούσματα λόγω της μακράς περιόδου επώασης

Στις 1 Απριλίου 2026, το ολλανδικής σημαίας κρουαζιερόπλοιο MV Hondius απέπλευσε από την Ουσουάια της Αργεντινής με προορισμό την Ανταρκτική και απομακρυσμένα νησιά του Νοτίου Ατλαντικού. Στις 11 Απριλίου, ένας επιβάτης πέθανε από χανταϊό εν πλω. Η σορός του αφαιρέθηκε από το πλοίο στην Αγία Ελένη στις 24 Απριλίου, ενώ η σύζυγός του αποβιβάστηκε εκεί και πέθανε δύο μέρες αργότερα σε νοσοκομείο της Γιοχάνεσμπουργκ. Ένας τρίτος επιβάτης πέθανε επίσης εν πλω. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει σήμερα, 11 Μαΐου, τα εννέα συνολικά, εκ των οποίων επτά επιβεβαιωμένα και δύο πιθανά, σύμφωνα με το ECDC. Στις 10 Μαΐου, το πλοίο έφτασε στο λιμάνι Granadilla της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά, έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας για τον τόπο αποβίβασης. Η άφιξή του στην Τενερίφη συνόδευσε αντιδράσεις από τον ηγέτη των Καναρίων Νησιών Fernando Clavijo, που είχε εκφράσει αντίθεση στον ελλιμενισμό, καθώς και από εργαζόμενους του λιμανιού που ανησυχούσαν για ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους.

- Advertisement -

Ο ιός που εντοπίστηκε είναι ο χανταϊός Andes, η μοναδική γνωστή παραλλαγή χανταϊού που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως μέσω στενής και παρατεταμένης επαφής. Η γενετική αλληλούχηση επιβεβαίωσε ότι τα δείγματα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνδέονται με την ίδια αρχική πηγή μόλυνσης και ότι δεν πρόκειται για νέα παραλλαγή. Η μετάδοση στο πλοίο αποδίδεται τουλάχιστον εν μέρει σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τον χανταϊό, που φυσιολογικά μεταδίδεται μέσω επαφής με ούρα, κόπρανα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών.

Επαναπατρισμός 147 ατόμων από 23 χώρες

Στο πλοίο επέβαιναν επιβάτες και πλήρωμα από 23 χώρες, εκ των οποίων εννέα ανήκουν στην ΕΕ/ΕΟΧ. Όλοι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και επαναπατρίζονται μέσω μη εμπορικών πτήσεων, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα χρειάζονται άμεση ιατρική απομόνωση και νοσηλεία, ενώ οι ασυμπτωματικοί τίθενται σε καραντίνα με παρακολούθηση για έως έξι εβδομάδες, λόγω της παρατεταμένης περιόδου επώασης. Η Γαλλίδα επιβάτης που ανέπτυξε οξεία συμπτωματολογία κατά τη διάρκεια της επιστροφής της νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένας Αμερικανός επιβάτης που εκκενώθηκε βρέθηκε ήπια θετικός στον ιό Andes. Το ECDC έχει αναπτύξει εμπειρογνώμονες τόσο επί του πλοίου από τις 6 Μαΐου όσο και στις ισπανικές αρχές μέσω της EU Health Task Force από τις 9 Μαΐου, συντονιζόμενο στενά με τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΠΟΥ. Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Εργαστήριο Αναφοράς Δημόσιας Υγείας της ΕΕ για εμφανιζόμενα ζωονοσογόνα ιικά παθογόνα, ώστε να εξασφαλιστεί ταχεία και υψηλής ποιότητας διαγνωστική υποστήριξη στα κράτη μέλη.

- Advertisement -

«Δεν είναι νέος Covid» αλλά νέα κρούσματα αναμένονται

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι αναμένει περισσότερα κρούσματα λόγω της μακράς περιόδου επώασης, που κυμαίνεται από έξι έως οκτώ εβδομάδες, επιδιώκοντας παράλληλα να καταπραΰνει τις ανησυχίες τονίζοντας ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την ευκολία του SARS-CoV-2 και ότι η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα έχει εμπειρία με τον χανταϊό και την παραλλαγή Andes. Η Διευθύντρια του ECDC, Dr Pamela Rendi-Wagner, τόνισε από την πλευρά της ότι η προληπτική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την αρχή ήταν καθοριστική, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται. Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό στην ΕΕ/ΕΟΧ παραμένει πολύ χαμηλός. Η έξαρση αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο γνωστό συμβάν χανταϊού εκτός Νότιας Αμερικής και το πρώτο που συνδέεται με ταξίδι κρουαζιέρας, θέτοντας νέες προκλήσεις για τη διεθνή διαχείριση λοιμωδών νόσων σε κλειστά περιβάλλοντα μεταφοράς.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η Φλόριντα μηνύει την OpenAI για πρόκληση βλάβης στους χρήστες – Πώς συνδέεται με τη βιομηχανία τροφίμων (Ολόκληρη η αγωγή)

Η υπόθεση ανοίγει νέο κεφάλαιο στη νομική ευθύνη των συστημάτων AI, με πιθανές επιπτώσεις σε μάρκετινγκ, συμμόρφωση και χρήση αλγορίθμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Ο Τάσος συστήνεται: Ο επιστήμονας τροφίμων που φέρνει την ασφάλεια στην κουζίνα μας

Γνωρίστε τον Τάσο τον Καρδιτσιώτη «Scientist» της διπλανής πόρτας που έκανε την Ασφάλεια Τροφίμων… κάρμα!