Μακριά από μπουκάλια που έχουν κακή οσμή και αφήνουν άσχημη γεύση στο υγρό περιεχόμενο
Τον Ιούλιο του 2024, η Ökotest δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών για τα παιδικά μπουκάλια πόσιμου νερού. Κάποια παγούρια έλαβαν αρνητική βαθμολογία λόγω της κακής οσμής τους αλλά και της κακής γεύσης που αφήνουν στο νερό.
Στο CVUA Στουτγάρδης, ενός εκ των 4 επισήμων εργαστηρίων ελέγχου τροφίμων και υγείας των ζώων της Βάδης – Βυρτεμβέργης, ενός κρατιδίου στη νότια Γερμανία, δοκιμάζει κάθε χρόνο μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων για πιθανές αστοχίες. Το 2024 εξέτασε μεταξύ άλλων, και 39 φιάλες και ποτήρια, από μπιμπερό για μωρά, παιδικά κύπελλα και μπουκάλια ποδηλάτων μέχρι συλλέκτες ούρων και μπουκάλια νερού.
Αποτέλεσμα; Το νερό που εμφιαλωνόταν σε αυτά παρουσίαζε σημαντικές αποκλίσεις στη γεύση και την οσμή στο 44% των προϊόντων, δηλαδή σχεδόν ένα στα δύο!
Συγκεκριμένα, από τα 39 μπουκάλια πόσιμου νερού και μπιμπερό και παγούρια που δοκιμάστηκαν το 2024, συνολικά 17 προϊόντα (44%) αξιολογήθηκαν ως μη εμπορεύσιμα με βάση την οργανοληπτική ανάλυση του εργαστηρίου το οποίο επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα της Ökotest.
Το 2022, σημαντικά λιγότερα δείγματα κρίθηκαν ότι είχαν μη φυσιολογικές ιδιότητες. Συνολικά, 11 από τα 45 δείγματα ήταν ακατάλληλα, δηλαδή ποσοστό 24%.
Μακριά από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και έχουν άσχημη οσμή
Οι καταναλωτές δεν πρέπει να δέχονται ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, όπως τα μπουκάλια πόσιμου νερού, τα οποία επηρεάζουν την οσμή ή τη γεύση του τροφίμου που περιέχουν. «Συνεπώς, κατά την αγορά πρέπει να χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην τιμή και την εμφάνιση καθώς και η οσμή του υλικού μπορεί να αποτελεί ένδειξη κατώτερης ποιότητας. Εάν η οσμή δεν απομακρυνθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο πλύσιμο του σκεύους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιρροή της οσμής ή της γεύσης και κατά τη μετέπειτα χρήση», εξηγούν οι υπεύθυνες των ελέγχων του εργαστηρίου Magdalena Köhler, Sarah Stürenburg και Jannika Oßkopp.