Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η διατροφή επηρεάζει τον ύπνο περισσότερο από όσο νομίζαμε

ΑρχικήΝέαΥγείαΗ διατροφή επηρεάζει τον ύπνο περισσότερο από όσο νομίζαμε
spot_img

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ποιοτικού ύπνου.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση καφεΐνης και βαριών γευμάτων πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του. Ωστόσο, μια νέα ιαπωνική μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο το βραδινό φαγητό που έχει σημασία, αλλά και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Advertisement -

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών συνδέεται με περισσότερες ώρες ύπνου και καλύτερη ποιότητα ξεκούρασης, σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, που φαίνεται να έχουν λιγότερο ευεργετική επίδραση.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 4.825 χρήστες των εφαρμογών Pokémon Sleep και Asken, οι οποίοι κατέγραφαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα τόσο τις διατροφικές τους συνήθειες όσο και την ποιότητα του ύπνου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Τα ευρήματα της μελέτης

  • Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να χαρίσει 18 επιπλέον λεπτά ύπνου κάθε βράδυ.
  • Μόλις 6% αύξηση στην πρωτεΐνη βελτιώνει σημαντικά τη συνολική ποιότητα του ύπνου.
  • Οι φυτικές ίνες συνδέονται με ευκολότερη έλευση του ύπνου και βελτιωμένη διάρκεια ξεκούρασης.
  • Αντικαθιστώντας την πρωτεΐνη με υδατάνθρακες, ο ύπνος μειώνεται κατά περίπου 12 λεπτά.

Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά, ενώ οι φυτικές ίνες περιέχονται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

Αυτές οι τροφές συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στη ρύθμιση των ορμονών του ύπνου και στην υποστήριξη της παραγωγής σεροτονίνης και μελατονίνης, που είναι κρίσιμες για τη χαλάρωση και τον ξεκούραστο ύπνο.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα