Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ποιοτικού ύπνου.

Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση καφεΐνης και βαριών γευμάτων πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του. Ωστόσο, μια νέα ιαπωνική μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν είναι μόνο το βραδινό φαγητό που έχει σημασία, αλλά και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών συνδέεται με περισσότερες ώρες ύπνου και καλύτερη ποιότητα ξεκούρασης, σε αντίθεση με τα λιπαρά και τους υδατάνθρακες, που φαίνεται να έχουν λιγότερο ευεργετική επίδραση.
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 4.825 χρήστες των εφαρμογών Pokémon Sleep και Asken, οι οποίοι κατέγραφαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα τόσο τις διατροφικές τους συνήθειες όσο και την ποιότητα του ύπνου τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν αισθητή διαφορά στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.
Τα ευρήματα της μελέτης
- Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να χαρίσει 18 επιπλέον λεπτά ύπνου κάθε βράδυ.
- Μόλις 6% αύξηση στην πρωτεΐνη βελτιώνει σημαντικά τη συνολική ποιότητα του ύπνου.
- Οι φυτικές ίνες συνδέονται με ευκολότερη έλευση του ύπνου και βελτιωμένη διάρκεια ξεκούρασης.
- Αντικαθιστώντας την πρωτεΐνη με υδατάνθρακες, ο ύπνος μειώνεται κατά περίπου 12 λεπτά.
Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά, ενώ οι φυτικές ίνες περιέχονται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Αυτές οι τροφές συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στη ρύθμιση των ορμονών του ύπνου και στην υποστήριξη της παραγωγής σεροτονίνης και μελατονίνης, που είναι κρίσιμες για τη χαλάρωση και τον ξεκούραστο ύπνο.