Διαφορετική ανταπόκριση ανδρών και γυναικών στη θεραπεία με κεταμίνη.
Νέα έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, υπό την καθοδήγηση του Mohamed Kabbaj, εξετάζει πώς η κοινωνική απομόνωση και η χρήση αλκοόλ επηρεάζουν την πρόσληψη κεταμίνης, ενός φαρμάκου με αποδεδειγμένη αντικαταθλιπτική δράση.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eNeuro, εστιάζει στις διαφορές φύλου και στις νευροβιολογικές επιδράσεις της κεταμίνης σε αρουραίους, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου σε καταθλιπτικούς ασθενείς με ιστορικό χρήσης αλκοόλ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα φύλα. Οι θηλυκοί αρουραίοι κατανάλωναν περισσότερη κεταμίνη σε σύγκριση με τους αρσενικούς, ενώ η προηγούμενη χρήση αλκοόλ ενίσχυε περαιτέρω αυτήν την πρόσληψη. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στη δομή των συνάψεων σε εγκεφαλικές περιοχές που σχετίζονται με την ανταμοιβή.
Στους αρσενικούς αρουραίους, τόσο η απομόνωση όσο και η χρήση αλκοόλ αύξησαν ανεξάρτητα την πρόσληψη κεταμίνης. Όταν η κατανάλωση αλκοόλ συνέβαινε κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, προέκυψαν διαφορετικές νευρωνικές αλλαγές σε σύγκριση με τα αρσενικά που δεν είχαν εκτεθεί στο αλκοόλ.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να καθοδηγήσουν την κλινική πρακτική στη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.