Κυριακή, 13 Ιουλίου, 2025
27.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπύρα χωρίς αλκοόλ: Ανεβάζει σάκχαρο, τριγλυκερίδια και χοληστερόλη – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπύρα χωρίς αλκοόλ: Ανεβάζει σάκχαρο, τριγλυκερίδια και χοληστερόλη - Μελέτη
spot_img

Η καθημερινή κατανάλωση μπύρας χωρίς αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, αλλά και τη σύσταση του σώματος, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Σε μια εποχή που η μπύρα χωρίς αλκοόλ (ΝΑΒ – non-alcoholic beer) κερδίζει έδαφος ως «υγιεινή» εναλλακτική στο αλκοόλ, μία νέα μελέτη έρχεται να βάλει φρένο στον ενθουσιασμό. Ερευνητές στη Γερμανία εξέτασαν την επίδραση τριών τύπων μπύρας χωρίς αλκοόλ —pilsener, σιταρένια και ανάμεικτη (με αναψυκτικό τύπου λεμονάδας)— σε 44 υγιείς, νεαρούς άνδρες, οι οποίοι κατανάλωναν 660 ml καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες. Μια τέταρτη ομάδα κατανάλωνε μόνο νερό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σπορέλαια: Ειδικοί αποκαλύπτουν την αλήθεια για το πόσο υγιεινά ή επιβλαβή είναι

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

  • Η ανάμεικτη μπύρα αύξησε τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας και τριγλυκεριδίων.
  • Η σιταρένια μπύρα αύξησε την ινσουλίνη, το C-πεπτίδιο και τα τριγλυκερίδια, δείχνοντας τάση για ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.
  • Η pilsener και το νερό οδήγησαν σε μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης και των επιπέδων M30, ενός βιοδείκτη ηπατικής βλάβης.
  • Αλλαγές καταγράφηκαν και στο μικροβίωμα του εντέρου, κυρίως στους καταναλωτές pilsener.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πεπόνια με χημικά πάνω από τα όρια – Πωλήθηκαν σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστα παιδιά από τις καραμέλες Haribo: Τα νέα ευρήματα του εγκληματολογικού ινστιτούτου ανατρέπουν τα αρχικά ευρήματα

Δεν είναι πάντα «υγιεινές» οι μπύρες χωρίς αλκοόλ

Παρόλο που δεν περιέχουν αλκοόλ, οι ΝΑΒ συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και θερμίδων. Η μελέτη έδειξε πως αυτές οι θερμίδες, και όχι τα αντιοξειδωτικά όπως τα πολυφαινόλες, ευθύνονται για τις αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις. Συγκεκριμένα: Οι καταναλωτές pilsener δεν εμφάνισαν ουσιαστικά οφέλη σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο νερό, ενώ η pilsener είχε τη μικρότερη αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό. Οι σιταρένιες και ανάμεικτες μπύρες συσχετίστηκαν με αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καρπούζι: Η αλάνθαστη μέθοδος για να ξεχωρίσετε το πιο ώριμο και γλυκό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατάτες McCain: Νέα ανάκληση λόγω κινδύνου πνιγμού 

Τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας

Η κατανάλωση NAB, ιδίως τύπων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη τύπου 2 και ηπατικής δυσλειτουργίας. Το μικρό υπόλοιπο αλκοόλ που περιέχεται (έως 0,5%) πιθανώς δεν είναι το πρόβλημα — το θερμιδικό και γλυκαιμικό φορτίο όμως είναι. Η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά υγιείς, νεαρούς άνδρες και διήρκεσε μόνο τέσσερις εβδομάδες. Δεν μελετήθηκε η μακροχρόνια κατανάλωση, ούτε περιλάμβανε γυναίκες ή άτομα με χρόνια νοσήματα. Ωστόσο, οι ενδείξεις είναι σαφείς και δείχνουν ότι η NAB δεν είναι απαραίτητα «αθώα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καύσωνας: Πώς θα ξεχωρίσετε την ηλίαση από τη θερμοπληξία και τι πρέπει να κάνετε

Η μπύρα χωρίς αλκοόλ δεν είναι κατ’ ανάγκην «υγιεινή» επιλογή, ειδικά όταν περιέχει σάκχαρα και θερμίδες που επηρεάζουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Αν και αποτελεί καλύτερη επιλογή από την αλκοολούχο μπύρα όσον αφορά την ηπατική υγεία, δεν προσφέρει πραγματικά μεταβολικά οφέλη, ειδικά σε σχέση με την κατανάλωση νερού. Η «μέτρια κατανάλωση» παραμένει η ασφαλέστερη οδηγία — ακόμα και για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά

Ελλάδα: Η McDonald’s κατήγγειλε τα KFC στο ΣΕΕ και δικαιώθηκε πανηγυρικά

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΕΕ η διαφήμιση των KFC, περιέχει δήλωση μοναδικότητας και υπεροχής που δεν τεκμηριώνεται, στοχεύει ευθέως στα Nuggets της McDonald's, μπορεί να οδηγήσει σε παραπλάνηση και σε απαξιωτικά συμπεράσματα για τα McDonald’s και να λειτουργήσει δυσφημιστικά για τον ανταγωνισμό
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα