Πέμπτη, 17 Ιουλίου, 2025
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρπούζι: Η αλάνθαστη μέθοδος για να ξεχωρίσετε το πιο ώριμο και γλυκό 

ΑρχικήΟικιακάΚαρπούζι: Η αλάνθαστη μέθοδος για να ξεχωρίσετε το πιο ώριμο και γλυκό 

Το καλό καρπούζι δεν το διαλέγεις με την τύχη – το βρίσκεις με το μάτι και το χέρι!

Το καλοκαίρι χωρίς καρπούζι είναι σαν παραλία χωρίς ήλιο – απλώς δεν γίνεται. Αν και όλοι έχουμε δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να διαλέξουμε το πιο γλυκό και ζουμερό καρπούζι – από το χτύπημα στο φλοιό μέχρι το μυστικό του κοτσανιού στην «ουρά» – ένας έμπειρος καλλιεργητής από τη Σερβία αποκαλύπτει μια απλή και δοκιμασμένη τεχνική που, όπως λέει, δεν αποτυγχάνει ποτέ. Ο κύριος Ζίβαν, ένας αγρότης με δεκαετίες εμπειρίας στην καλλιέργεια καρπουζιών, μοιράστηκε τη συμβουλή του και έγινε viral: «Μην κοιτάτε το χρώμα, μην ακούτε μόνο τον ήχο. Κοιτάξτε τη “κηλίδα” του καρπουζιού, εκεί που ακουμπούσε στο χώμα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για πατατάκια Lay’s: Εντοπίστηκε καρκινογόνος ουσία σε παρτίδες που πωλούνται σε 16 χώρες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γέμισε η αγορά με δηλητηριασμένες τσίχλες και καραμέλες – Προκαλούν σύγχυση, παραισθήσεις ακόμα και κώμα – Καμπανάκι κινδύνου από το BfR

Η χρυσή κηλίδα της νοστιμιάς

Σύμφωνα με τον κύριο Ζίβαν, η μεγάλη, κίτρινη ή ανοιχτοκίτρινη κηλίδα στο κάτω μέρος του καρπουζιού είναι το πιο ασφαλές σημάδι ότι έχει ωριμάσει σωστά. Αυτή η κηλίδα δημιουργείται στο σημείο όπου το καρπούζι ακουμπούσε στο χώμα και μαρτυρά ότι έμεινε αρκετό καιρό στον ήλιο για να «ψηθεί» φυσικά – γεγονός που συνέβαλε στη γλυκύτητα και τη γεμάτη γεύση του. «Η κίτρινη κηλίδα είναι σημάδι ότι το καρπούζι ωρίμασε στον ήλιο και θα είναι γλυκό σαν μέλι», ισχυρίζεται ο κύριος Ζίβαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ελληνικό δημοφιλές τρόφιμο υπερβαίνει τον ανώτατο όριο πρόσθετου κατά… 800%! Η Ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν τις χώρες που εξάγεται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |Πρόστιμα 8.000€ σε μία ημέρα σε εστιατόρια στη Χαλκιδική για παραπλανητική παρουσίαση κατεψυγμένων προϊόντων

Και το βάρος μετράει

Εκτός από την κηλίδα, ο έμπειρος παραγωγός συνιστά να δώσουμε σημασία και στο βάρος. Ένα καρπούζι που είναι βαρύ για το μέγεθός του υποδηλώνει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό – δηλαδή φρεσκάδα και ζουμερότητα. Αν σηκώσετε δύο καρπούζια ίδιου μεγέθους, προτιμήστε αυτό που είναι πιο βαρύ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια είναι τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου σύμφωνα με την οδηγία περιορισμού εισαγωγών και ενισχυμένων ελέγχων της Βρετανίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το λαχανικό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού σύμφωνα με νέα μελέτη

Ξεχάστε λοιπόν το τυχαίο χτύπημα και την τύχη. Την επόμενη φορά που θα πάτε στη λαϊκή ή στο μανάβικο, ρίξτε μια ματιά στο κάτω μέρος του καρπουζιού και βρείτε την κίτρινη “σφραγίδα” του ήλιου. Συνδυάστε το με το σωστό βάρος και θα έχετε στο τραπέζι σας ένα καρπούζι που θα εντυπωσιάσει με τη γεύση του.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ |
Φοράς ακόμα τα εσώρουχά σου έτσι; Δες γιατί είναι επικίνδυνο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 9 νεκροί από σπάνιο παθογόνο σε σούπα

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δημοφιλές τυρί λιανικής κρύβει υψηλή ποσότητα τοξικής ουσίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που ανέλυσε 125 δείγματα

Αναλύσεις σε 125 δείγματα τυριών λιανικής αποκάλυψε την παρουσία σημαντικών ποσοτήτων βιογενών αμινών - Οι συστάσεις των επιστημόνων

Νέο σεμινάριο Food Defense training course του TÜV HELLAS (TÜV NORD) σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Τοξική χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό χαρακτηρίστηκε ως νέος αναδυόμενος κίνδυνος στην ΕΕ

Επικίνδυνη χημική ουσία στο εμφιαλωμένο νερό και στο νερό βρύσης κρίθηκε ως αναδυόμενος κίνδυνος από την EFSA
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα