Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
25.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη συνδέει τις ανθυγιεινές αλλαγές βάρους με πρόωρο θάνατο

ΑρχικήΝέαΥγείαΝέα μελέτη συνδέει τις ανθυγιεινές αλλαγές βάρους με πρόωρο θάνατο
spot_img

Ευρήματα που υπογραμμίζουν την ανάγκη για ευρύτερη στήριξη των ευάλωτων ατόμων άνω των 65 ετών.

Η επισιτιστική ανασφάλεια σε ενήλικες 65 ετών και άνω μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές αλλαγές βάρους, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Penn State College of Health and Human Development.

- Advertisement -

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσε δεδομένα 10 ετών από σχεδόν 4.000 ηλικιωμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ επισιτιστικής ανασφάλειας, μεταβολών στο σωματικό βάρος και συμμετοχής στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (SNAP), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη σταθερής πρόσβασης σε τρόφιμα δεν επηρεάζει μόνο τη διατροφή αλλά και τη συνολική υγεία.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τέσσερα βασικά μοτίβα βάρους στους συμμετέχοντες: Σταθερότητα, απώλεια, αύξηση και διακυμάνσεις άνω του 5% του σωματικού βάρους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οποιαδήποτε από αυτές τις μεταβολές, εκτός από τη σταθερότητα, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικούς και φυσικούς παράγοντες. Στη μελέτη NHATS, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβασή τους σε ζεστά γεύματα, οικονομικούς πόρους, κοινωνική υποστήριξη και φυσικούς περιορισμούς που τους δυσκόλευαν να προμηθευτούν τρόφιμα.

Ακόμη και οι ηλικιωμένοι με επαρκείς οικονομικούς πόρους μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εάν δεν έχουν κοινωνική υποστήριξη ή σωματική ικανότητα να εξασφαλίσουν θρεπτικά γεύματα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, κάθε συμμετέχοντας που ανέφερε τουλάχιστον μία από αυτές τις εμπειρίες ταξινομήθηκε ως αντιμετωπίζων επισιτιστική ανασφάλεια.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καμπανάκι για τις παρενέργειες των φαρμάκων απώλειας βάρους: Οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες αυξήθηκαν κατά 350%!

Φάρμακα GLP-1, όπως τα Ozempic, Wegovy και Mounjaro, βρίσκονται στο επίκεντρο προβληματισμού για την ασφάλεια των χρηστών

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα