Πώς η αρχαία σοφία αλλάζει τη σύγχρονη διατροφή
Μια απλή αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική διατροφική συνήθεια, γνωστή ως ο «κανόνας του 80%» ή Hara Hachi Bu, βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας για τη μακροζωία. Η πρακτική αυτή προέρχεται από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, μία από τις «Μπλε Ζώνες» του πλανήτη όπου οι κάτοικοι ξεπερνούν συχνά τα 100 έτη, και προτείνει να σταματάμε το φαγητό μόλις νιώσουμε ότι η πείνα μας έχει υποχωρήσει, αντί να περιμένουμε τον πλήρη κορεσμό.
Ο ερευνητής Dan Buettner επισημαίνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό «χάσμα θερμίδων» στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το τέλος ενός γεύματος. Ενώ ένας μέσος Δυτικός καταναλωτής σταματά όταν νιώθει «γεμάτος», ένας κάτοικος της Οκινάουα σταματά όταν «δεν πεινάει πλέον». Αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε μια πρόσληψη περίπου 1.900 θερμίδων ημερησίως, ποσότητα που εξασφαλίζει τη διατήρηση του βάρους και την αποφυγή της μεταβολικής επιβάρυνσης που προκαλεί η υπερφαγία.
Η βιολογική επίδραση του περιορισμού
Η Dr. Deborah Lee, γενική ιατρός, υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος των θερμίδων μέσω αυτής της μεθόδου συμβάλλει στην επιβράδυνση της κυτταρικής φθοράς. Όταν το σώμα δεν καλείται να διαχειριστεί υπερβολικές ποσότητες ενέργειας, ο μεταβολικός ρυθμός παραμένει σταθερός και παράγονται λιγότερα παραπροϊόντα οξείδωσης. Αυτή η βιολογική οικονομία συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικών παθήσεων.
Η υιοθέτηση του κανόνα δεν απαιτεί την αποχή από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, αλλά στηρίζεται στην ενσυνείδητη διατροφή (mindful eating). Το άτομο καλείται να τρώει αργά και να μασά σχολαστικά, επιτρέποντας στο σώμα να στείλει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο έγκαιρα. Έρευνες δείχνουν ότι η καθυστέρηση αυτού του σήματος είναι ο κύριος λόγος που οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση, καθώς ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να επεξεργαστεί την πληροφορία ότι το στομάχι είναι ικανοποιημένο.
Για την επιτυχή ενσωμάτωση του Hara Hachi Bu, οι ειδικοί προτείνουν την εστίαση στην πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών. Η επιλογή τροφών όπως τα λαχανικά, τα όσπρια και τα καλά λιπαρά βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η αντικατάσταση των τριών μεγάλων γευμάτων με μικρότερες και ελαφρύτερες μερίδες βοηθά στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να προκαλείται το αίσθημα της στέρησης. Οι διεθνείς οργανισμοί υγείας αναγνωρίζουν πλέον ότι η ποιότητα των τροφίμων, σε συνδυασμό με τον έλεγχο της ποσότητας, αποτελεί τη βάση για την πρόληψη των ασθενειών της σύγχρονης εποχής. Η επιστροφή σε πρότυπα που μοιάζουν με την ιαπωνική διατροφή προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στις αυστηρές δίαιτες, προάγοντας την υγεία χωρίς την πίεση της καταμέτρησης θερμίδων.