Μόνο το 21% των ατόμων παγκοσμίως έχουν τη νόσο τους υπό βέλτιστη διαχείριση
Σχεδόν οι μισοί ενήλικες με διαβήτη παγκοσμίως δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology. Η έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέλυσε δεδομένα από 204 χώρες και εδάφη για την περίοδο 2000-2023, αποκαλύπτοντας τεράστια κενά στη διάγνωση και τη θεραπεία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 μάρκες δημοφιλών στεγνωτηρίων ρούχων – Δείτε τα μοντέλα της άμεσης ανάκλησης
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Η Ελλάδα στις 3 πρώτες χώρες της ΕΕ όπου εξαπλώνεται ραγδαία θανατηφόρος μύκητας. Έλληνας ειδικός από το ECDC προειδοποιεί
Το 2023, εκτιμήθηκε ότι το 44% των ατόμων άνω των 15 ετών με διαβήτη αγνοούσε την κατάστασή του, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στους νεότερους ενήλικες. Από όσους είχαν διαγνωστεί, το 91% λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, αλλά μόλις το 42% πετύχαινε καλή ρύθμιση του σακχάρου. Έτσι, μόνο το 21% των ατόμων με διαβήτη παγκοσμίως έχει τη νόσο υπό βέλτιστο έλεγχο.
Η ανάλυση ανέδειξε μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Η Βόρεια Αμερική είχε τα υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης, η περιοχή Ασίας–Ειρηνικού παρουσίασε τα υψηλότερα ποσοστά θεραπείας, ενώ η Νότια Λατινική Αμερική ξεχώρισε στη διαχείριση. Στον αντίποδα, στην Κεντρική υποσαχάρια Αφρική λιγότερο από το 20% των ατόμων με διαβήτη γνωρίζει τη διάγνωσή του.
«Μέχρι το 2050, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να ζουν με διαβήτη. Αν σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σιωπηλή επιδημία», προειδοποίησε η Λόριν Στάφορντ, ερευνήτρια του IHME.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | PFAS, αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα στα αυγά; Μία επιστημονική απάντηση στη δημόσια συζήτηση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | 45 άτομα με τροφική δηλητηρίαση από παθογόνο βακτήριο – Ερευνάται η σύνδεση 4 θανάτων με την επιδημία
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι απαιτούνται επειγόντως επενδύσεις σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδιαίτερα για νεότερους πληθυσμούς, καθώς και πρόσβαση σε φάρμακα και τεχνολογίες παρακολούθησης της γλυκόζης. Το 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε στόχο να έχει διαγνωστεί έως το 2030 το 80% των ατόμων με διαβήτη.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.