Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστική εξασθένηση.
Οι αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας στην υγεία περιλαμβάνουν τον κίνδυνο εξασθενημένης γνωστικής λειτουργίας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών προσφέρουν μια πιθανή παρέμβαση για τα υπέρβαρα άτομα, αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας είναι μικτά. Οι πολυφαινόλες είναι δευτερογενείς φυτικοί μεταβολίτες ευρέως διασκορπισμένοι στην ανθρώπινη διατροφή, με τα φρούτα, τα λαχανικά, το τσάι και το κόκκινο κρασί να είναι βασικές πηγές πολυφαινολών, που έχει αποδειχτεί ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, εξέτασε στοιχεία από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σχετικά με την επίδραση των πολυφαινολών, σε εργασίες που απαιτούν ανάκτηση μαθησιακών πληροφοριών. Με την υπάρχουσα βιβλιογραφία να έχει αρκετούς περιορισμούς (π.χ. μικρά μεγέθη δειγμάτων και διακύμανση στη δόση και τη σύνθεση πολυφαινόλης, τον τύπο και τον σχεδιασμό της μελέτης), είναι επί του παρόντος δύσκολο, να βγει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα σχετικά με την επίδραση των πολυφαινολών στη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μελετών περιελάμβανε υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες. Κατά συνέπεια, η παρούσα ανασκόπηση και οι μετα-αναλύσεις επικεντρώθηκαν μόνο σε μελέτες που περιλαμβάνουν υπέρβαρους και παχύσαρκους πληθυσμούς.
Οι αναζητήσεις στις βάσεις δεδομένων PubMed/Medline, PsycInfo και Scopus εντόπισαν 24 σχετικές πρωτογενείς μελέτες με N = 2336 συμμετέχοντες με ΔΜΣ ≥ 25,0 kg/m 2. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων για τις 24 μελέτες ξεπέρασε τα 60 έτη.
Τα παρόντα ευρήματα των μελετών υποστηρίζουν μια πιθανή θετική επίδραση της χρόνιας λήψης συμπληρωμάτων με πολυφαινόλες, κυρίως φλαβονοειδή, στην άμεση ανάκτηση μαθησιακών πληροφπριών σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών με την παχυσαρκία να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστική εξασθένηση. Ωστόσο η ανασκόπηση δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπέρασμα για τη συνιστώμενη δόση για τις πολυφαινόλες.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: Farag S, Tsang C, Al-Dujaili EAS, Murphy PN. Επίδραση του συμπληρώματος πολυφαινόλης στη λειτουργία της μνήμης σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση. ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες . 2024; 16(4):474. https://doi.org/10.3390/nu16040474