ΑρχικήΝέαΥγείαΠαιδιά: Μία σεζόν ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να προκαλεί ανιχνεύσιμη βλάβη στον εγκέφαλο,...

Παιδιά: Μία σεζόν ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να προκαλεί ανιχνεύσιμη βλάβη στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη

3 λεπτά ανάγνωσης

Ερευνητές παρακολούθησαν νεαρούς ποδοσφαιριστές επί μια αγωνιστική περίοδο και δεν εντόπισαν μετρήσιμες αλλαγές σε δείκτες εγκεφαλικής υγείας

Η συζήτηση γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις του ποδοσφαίρου στον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση ερευνών που συνέδεσαν τις επαναλαμβανόμενες κεφαλιές και τα χτυπήματα στο κεφάλι με νευρολογικές αλλοιώσεις σε επαγγελματίες αθλητές. Παράλληλα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορεί να εμφανίζουν παροδικές αυξήσεις σε βιοδείκτες που σχετίζονται με εγκεφαλικό στρες μετά από αγώνες με πολλές κεφαλιές.

- Advertisement -

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νέα αμερικανική έρευνα προσφέρει μια πιο καθησυχαστική εικόνα για τους νεαρούς αθλητές. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μετά από μία ολόκληρη αγωνιστική περίοδο ποδοσφαίρου δεν παρατηρήθηκαν ανιχνεύσιμες βραχυπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων που συμμετείχαν στο άθλημα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η συνηθισμένη συμμετοχή σε μια σεζόν νεανικού ποδοσφαίρου δεν συνοδεύεται από μετρήσιμες ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης, τουλάχιστον με τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε νεαρούς ποδοσφαιριστές πριν και μετά την ολοκλήρωση μιας αγωνιστικής περιόδου, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας και της δομικής ακεραιότητας του εγκεφάλου. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν οι επαναλαμβανόμενες επαφές με την μπάλα ή οι μικροτραυματισμοί που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια των αγώνων και των προπονήσεων αφήνουν μετρήσιμο αποτύπωμα στον εγκέφαλο. Οι αναλύσεις δεν αποκάλυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της αρχής και του τέλους της σεζόν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν καταγράφηκαν ευρήματα που να υποδηλώνουν βραχυπρόθεσμη εγκεφαλική βλάβη ή επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας εξαιτίας της συμμετοχής στο άθλημα. Το αποτέλεσμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως και εκατομμύρια παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο σε οργανωμένα πρωταθλήματα. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν πάντως ότι τα ευρήματα αφορούν μία μόνο αγωνιστική περίοδο και δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα των πιθανών επιπτώσεων από πολυετή έκθεση στο άθλημα. Το θέμα παραμένει αντικείμενο έντονης επιστημονικής έρευνας, ιδιαίτερα μετά από δεδομένα που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων σε ορισμένες ομάδες πρώην επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

- Advertisement -

Γιατί η έρευνα δεν κλείνει τη συζήτηση

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απουσία ανιχνεύσιμων βλαβών μετά από μία σεζόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση σε επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί μελέτες που καταγράφουν προσωρινές αυξήσεις σε πρωτεΐνες του αίματος που σχετίζονται με εγκεφαλικό τραυματισμό μετά από κεφαλιές, ακόμη και σε ερασιτέχνες αθλητές. Ωστόσο, οι βιοδείκτες αυτοί συνήθως επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε μία ή δύο ημέρες και η κλινική σημασία τους εξακολουθεί να διερευνάται. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερες και μακροχρόνιες μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα αν η συσσωρευτική έκθεση σε κεφαλιές ή υποκλινικούς τραυματισμούς μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μετά από πολλά χρόνια συμμετοχής στο άθλημα. Μέχρι τότε, τα νέα αποτελέσματα προσφέρουν μια σημαντική ένδειξη ότι η συμμετοχή των παιδιών στο ποδόσφαιρο για μία αγωνιστική περίοδο δεν φαίνεται να συνοδεύεται από ανιχνεύσιμες βραχυπρόθεσμες νευρολογικές βλάβες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Wake Forest University School of Medicine και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης

Μακαρόνια με κιμά από… σκουλήκια: Έξαλλος το Τάσος στο νέο επεισόδιο της επιστημονικής κομεντί «Τάσος και Μαίρη»

Οι ευρωπαϊκές μελέτες για τρόφιμα με έντομα φέρνουν ένταση στο σπίτι του Τάσου και της Μαίρης, όταν η συζήτηση φτάνει στα μακαρόνια με αλεσμένα σκουλήκια και στο αλεύρι από γρύλους

Πιπεριές Τουρκίας στην Ελλάδα: Οι υπερβάσεις φυτοφαρμάκων φτάνουν έως και 5.150% πάνω από τα όρια της ΕΕ

Η παρτίδα καυτερών πιπεριών απορρίφθηκε στα βουλγαρικά σύνορα και καταστράφηκε μετά τον εντοπισμό τεσσάρων δραστικών ουσιών σε επίπεδα που υπερέβαιναν τα ευρωπαϊκά όρια