Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιο είδος ποτηριού είναι πιο υγιεινό για να πίνουμε νερό;

ΑρχικήΝέαΥγείαΠοιο είδος ποτηριού είναι πιο υγιεινό για να πίνουμε νερό;
spot_img

Νερό να το πίνεις και όχι να σε πίνει…

Τα ποτήρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας και η επιλογή των πιο ασφαλών υλικών είναι απαραίτητη για την ασφάλεια τη δική μας και της οικογένειάς μας. 

- Advertisement -

Υπάρχουν τοξικές χημικές ουσίες όπως η Δισφαινόλη Α (BPA) στα πλαστικά και το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFAO) σε γυάλινα σκεύη που περιέχουν μόλυβδο και έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως πρόκληση προβλημάτων υπογονιμότητας στους ενήλικες και αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. 

Μετά τις ανησυχίες για την υγεία που συνδέονται με το πλαστικό, τα εναλλακτικά πλαστικά προϊόντα χωρίς BPA έχουν γίνει δημοφιλή. Χρησιμοποιούν άλλες χημικές ουσίες, για παράδειγμα, Bisphenol S (BPS), που θεωρούνται ασφαλέστερο επειδή υποτίθεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να εκπλυθούν. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες αποκάλυψαν ότι το BPS εξακολουθεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στο αναπαραγωγικό και καρδιαγγειακό σύστημα, παρόμοιο με το BPA. Έτσι, είναι σαφές ότι ακόμη και το πλαστικό χωρίς BPA, δεν είναι το ασφαλέστερο υλικό για ποτήρι.

Ποιο είναι το ασφαλέστερο υλικό για ποτήρι;

Το γυαλί είναι το ασφαλέστερο υλικό για ποτήρια. Δεν ξεπλένεται, δεν αλλάζει τη γεύση του νερού σας και είναι 100% ανακυκλώσιμο, για πάντα. Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το σπάσιμο του γυαλιού και την πρόκληση τραυματισμού, αυτή είναι μακράν η πιο υγιεινή επιλογή.

Το γυαλί δεν περιέχει BPA χάρη στις αδρανείς ιδιότητές του – δεν αντιδρά σε ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή.  

Επίσης, το γυαλί ανακυκλώνεται ευκολότερα από το πλαστικό που έχει πολλά περίπλοκα στρώματα πολυμερούς και δεν μπορεί να χωριστεί. Η ποιότητα του γυαλιού παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από το αν έχει ανακυκλωθεί μία ή ένα εκατομμύριο φορές. Ενώ το πλαστικό αποικοδομείται μετά από 7 έως 9 κύκλους και δεν μπορεί να υποστεί επεξεργασία, γεγονός που καθιστά πολύ σημαντική τη συλλογή πλαστικών που συνδέονται με τον ωκεανό. 

Επιπλέον, τα περισσότερα γυάλινα ποτήρια πλένονται στο πλυντήριο πιάτων και καθαρίζονται εύκολα.

Προσοχή: Ορισμένοι κατασκευαστές αναμειγνύουν μόλυβδο με γυαλί , γεγονός που καθιστά ευκολότερο τον χειρισμό του γυαλιού σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα και σχέδια χωρίς να χρειάζεται να θερμάνουν το γυαλί για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Το βιτρό περιέχει συγκόλληση μολύβδου για να συγκρατεί το γυαλί στη θέση του.

Ακόμη και μικρές ποσότητες έκθεσης σε μόλυβδο και κάδμιο μπορεί να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας, για παράδειγμα κόπωση, ζάλη και απώλεια όρεξης. Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε διανοητικές αναπηρίες στα παιδιά, μόνιμη απώλεια μνήμης και βλάβη του νευρικού συστήματος.

Τι σημαίνει αυτό για τα γυάλινα ποτήρια; Απλά ότι πρέπει να μείνετε μακριά από τα γυαλικά της γιαγιάς σας. Τα σύγχρονα γυάλινα σκεύη έχουν πολύ πιο αυστηρά πρότυπα. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε από ποιοτικούς κατασκευαστές. Οι υπεύθυνες πρακτικές παραγωγής στις μέρες μας δεν επιτρέπουν να περιλαμβάνεται μόλυβδος ή κάδμιο σε γυάλινα σκεύη, όπως τα ποτήρια.

Τα υπόλοιπα υλικά

Τα χάλκινα ποτήρια νερού υστερούν στο ότι ο χαλκός μπορεί να διαρρεύσει στο πόσιμο νερό, επομένως δεν είναι το ασφαλέστερο υλικό για σκεύος.

Η σιλικόνη είναι ελαφριά, χωρίς BPA, γεγονός που τις καθιστά μια δημοφιλή επιλογή για τα παιδιά. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της σιλικόνης στην υγεία είναι περιορισμένη. 

Το αλουμίνιο είναι οικονομικότερο από τον ανοξείδωτο χάλυβα και ελαφρύτερο . Αυτά τα ποτήρια νερού μπορούν να κατασκευαστούν με επένδυση χωρίς BPA, αλλά όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι εναλλακτικές επενδύσεις BPA δεν είναι πάντα το ασφαλέστερο υλικό για ποτήρια νερού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έπεσε πολύ πιπέρι στο πιάτο σας; Πώς να το διορθώσετε για να μην το πετάξετε!

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα