Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς η σαλμονέλα βοηθά την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου

ΑρχικήΝέαΥγείαΠώς η σαλμονέλα βοηθά την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου του εντέρου
spot_img

Τα βακτήρια της σαλμονέλας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου σύμφωνα με επιστήμονες.

Η βακτηριακή θεραπεία του καρκίνου ήταν επίκεντρο επιστημονικού ενδιαφέροντος από τον 19ο αιώνα, αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία εμπόδισαν την περαιτέρω διερεύνηση της, αν και οδήγησε σε εξελίξεις στην έρευνα της ανοσοθεραπείας.

Η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει εδώ και καιρό ότι η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά όταν χρησιμοποιείται σε θεραπείες δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο ήλπιζε.

Αλλά τώρα, μια μελέτη από ερευνητές στη Γλασκώβη και το Μπέρμιγχαμ που χρηματοδοτούνται από την Cancer Research το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι η σαλμονέλα θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε να επιτρέπει στα Τ κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ασθένειες, να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι βακτηριακές θεραπείες είχαν περιορισμένη επιτυχία γιατί, ενώ έχουν κατασταλτική επίδραση στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, καταστέλλουν επίσης ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση των όγκων.

Οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό EMBO Molecular Medicine, ανακάλυψαν ότι η σαλμονέλα εμποδίζει τα Τ κύτταρα, βασικά κύτταρα του ανοσοποιητικού που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και καρκίνο, να κάνουν τη δουλειά τους και σταματά τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η σαλμονέλα εξάντλησε ένα αμινοξύ, την ασπαραγίνη, το οποίο καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου, αλλά και καταστέλλει τα Τ κύτταρα σταματώντας τις μεταβολικές διεργασίες τους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σαλμονέλα θα μπορούσε να κατασκευαστεί περαιτέρω ώστε να λειτουργεί παράλληλα με το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε τα Τ κύτταρα να μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα παράλληλα με τα βακτήρια, με περαιτέρω έρευνα που αναμένεται να διεξαχθεί.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kendle Maslowski, του Cancer Research UK Scotland Institute στη Γλασκώβη και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η εξασθενημένη σαλμονέλα και άλλα βακτήρια έχουν τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό γιατί δεν αποδείχθηκε όσο αποτελεσματικό θα έπρεπε να είναι.

Ο πρώτος συγγραφέας Dr. Alastair Copland, ερευνητής στην ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είπε: «Οι βακτηριακές θεραπείες είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου με την ουσιαστική λιμοκτονία των όγκων ζωτικών θρεπτικών συστατικών. Ένα μακροχρόνιο μυστήριο ήταν γιατί τα Τ κύτταρα, τα οποία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου, δεν λειτουργούν βέλτιστα κατά τη διάρκεια αυτής της θεραπείας.

«Τώρα εντοπίσαμε την πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για αυτό και εντοπίσαμε έναν συναρπαστικό γενετικό στόχο που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε πλήρως τις δυνατότητες αυτής της θεραπείας. Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να μετατρέπουμε ένα μικρόβιο που προκαλεί ασθένειες όπως η σαλμονέλα σε ένα που καταπολεμά τον καρκίνο».

Η Dr. Catherine Elliott, διευθύντρια έρευνας στο φιλανθρωπικό ίδρυμα, δήλωσε: «Οι βακτηριακές θεραπείες δεν έχουν γίνει κυρίαρχη, παρά τα τεράστια βήματα που κάνουμε με τις ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας για να επιτεθούν στον καρκίνο.

«Αλλά η δύναμη των βακτηρίων έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως πιθανό να έχει σημαντικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ασθενειών.

«Αυτή η συναρπαστική εξέλιξη από το Cancer Research UK Scotland Institute θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες για ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλους καρκίνους στο μέλλον, παρέχοντας ελπίδα στους ασθενείς».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο