Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
14.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Πότε μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά

ΑρχικήΝέαΥγείαΣυμπληρώματα βιταμίνης D: Πότε μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά
spot_img

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ασβέστιο από τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Πρόσφατη μελέτη από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο (DKFZ) έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D ή πολυβιταμινών συνδέεται με αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, χωρίς όμως να αυξάνεται ο κίνδυνος για πιο επικίνδυνες καταστάσεις υγείας.

- Advertisement -

Πιο συγκεκριμένα, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου δεν παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν αθηροσκλήρωση ή πέτρες στα νεφρά, οι οποίες είναι κοινές συνέπειες των μακροχρόνια υψηλών επιπέδων ασβεστίου.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας ακόμα και σε χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα. Οι επικριτές των συμπληρωμάτων βιταμίνης D προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερδοσολογίας, ιδιαίτερα όταν λαμβάνονται χωρίς ιατρική επίβλεψη, καθώς η βιταμίνη αυτή αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Η υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου (υπερασβεστιαιμία) μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά και αθηροσκλήρωση.

Παρόλα αυτά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το ασβέστιο από τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής σε μεγάλης κλίμακας δεδομένα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι ερευνητές ανέλυσαν συστηματικά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και του μεταβολισμού του ασβεστίου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση δεδομένων UK Biobank, αξιοποιώντας πληροφορίες από μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών.

Περίπου το 4% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι λαμβάνει τακτικά βιταμίνη D, ενώ το 20% ανέφερε καθημερινή χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων με χαμηλή δόση βιταμίνης D. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα υπερασβεστιαιμίας, αν και δεν συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για αθηροσκλήρωση ή πέτρες στα νεφρά.

Συγκρίνοντας τα επίπεδα βιταμίνης D ανάμεσα σε όσους είχαν και δεν είχαν υπερασβεστιαιμία, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η υπερασβεστιαιμία πιθανώς δεν προκαλείται από τα συμπληρώματα, αλλά μπορεί να σχετίζεται με άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση βιταμίνης D είναι ασφαλής, αρκεί να μη λαμβάνονται υπερβολικές δόσεις. Οι συνιστώμενες δόσεις στην ΕΕ κυμαίνονται από 400 έως 4.000 IU την ημέρα, ενώ ανεπιθύμητες παρενέργειες παρατηρούνται μόνο σε δόσεις άνω των 10.000 IU ημερησίως.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα