ΑρχικήΝέαΥγείαΤα βακτήρια του εντέρου μπορούν να «χωνέψουν» κοινά πρόσθετα τροφίμων

Τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να «χωνέψουν» κοινά πρόσθετα τροφίμων

3 λεπτά ανάγνωσης

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πρόσθετα που θεωρούνταν μη αφομοιώσιμα μπορούν τελικά να διασπαστούν, με τη βοήθεια της διατροφής μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας έδειξαν ότι τα πυκνωτικά μέσα με βάση την κυτταρίνη, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μπορούν να αφομοιωθούν από τα βακτήρια του εντέρου μας. Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ανατρέψει την επικρατούσα άποψη ότι οι τεχνητές μορφές κυτταρίνης περνούν αμετάβλητες από το πεπτικό μας σύστημα.

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Θάνατος τουρίστα από κακοψημένο κοτόπουλο σε εστιατόριο ξενοδοχείου πολυτελείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή – ΕΦΕΤ: Αυτή είναι η κονσέρβα ψαριού που ανακαλείται λόγω υψηλής συγκέντρωσης ισταμίνης – Ποιοι κινδυνεύουν

- Advertisement -

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bacteriology, έδειξε ότι η πέψη αυτών των ενώσεων καθίσταται δυνατή χάρη σε ένζυμα που ενεργοποιούνται όταν τα βακτήρια εκτεθούν σε φυσικούς πολυσακχαρίτες, τις μεγάλες αλυσίδες σακχάρων που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Αυτά τα ένζυμα, αν και προορίζονται να διασπούν φυτικές ίνες, μπορούν να «δουλέψουν» και πάνω σε τεχνητά παράγωγα κυτταρίνης, όπως αυτά που συναντάμε στο κέτσαπ, στα dressings σαλάτας και στην οδοντόκρεμα.

Εγγραφείτε στα διαδικτυακά σεμινάρια Food Defense και Food Safety Culture τέλη Αυγούστου από TÜV HELLAS (TÜV NORD) και CIBUM 

Η ιδιαιτερότητα της δομής των παραγώγων κυτταρίνης είναι που τα καθιστά χρήσιμα ως πυκνωτικά και, σε υψηλές συγκεντρώσεις, ακόμη και ως καθαρτικά. Ωστόσο, η νέα in vitro έρευνα έδειξε ότι, όταν τα βακτήρια «προετοιμαστούν» μέσω της επαφής με φυσικούς πολυσακχαρίτες, μπορούν να τα αξιοποιήσουν ως πηγή ζάχαρης για την ανάπτυξή τους.

Ο Dr. Deepesh Panwar, κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί ότι η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή γνώση και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες πάνω στις χημικές και βιολογικές επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας. Ο Dr. Χάρι Μπρούμερ προσθέτει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η διερεύνηση αυτής της ικανότητας σε μεγαλύτερη ποικιλία μικροοργανισμών του εντέρου και η αξιολόγηση πιθανών συνεπειών για τη διατροφή.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κανναβιδιόλη: Η EFSA θέτει όριο 2 mg την ημέρα και αφήνει ανοιχτό το ζήτημα των φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων

Η νέα αξιολόγηση αφορά συνθετική κανναβιδιόλη υψηλής καθαρότητας που προορίζεται για χρήση σε συμπληρώματα διατροφής

Παιδικά γιαούρτια: Μόλις 2 στα 104 είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα

Τα περισσότερα προϊόντα εξακολουθούν να περιέχουν σημαντικές ποσότητες σακχάρων

FDA: Δημοσιεύτηκε ο Νέος Κώδικας Τροφίμων με αυστηρότερους κανόνες για την ασφάλεια σε εστιατόρια και λιανεμπόριο

Νέες απαιτήσεις αφορούν τις ασθένειες των εργαζομένων, τα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, την απολύμανση, τη χρήση γαντιών και την ψύξη των τροφίμων