ΑρχικήΝέαΥγείαΤο τρόφιμο που μπορεί να αντικαταστήσει το στοματικό διάλυμα

Το τρόφιμο που μπορεί να αντικαταστήσει το στοματικό διάλυμα

2 λεπτά ανάγνωσης

Ένα φυσικό εκχύλισμα που δείχνει εντυπωσιακή αντιμικροβιακή δράση

Η ιδέα ότι το σκόρδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα ακούγεται ανορθόδοξη, όμως οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως δεν είναι τόσο παράλογη όσο φαίνεται. Το γνωστό βότανο, με τη χαρακτηριστική του μυρωδιά, περιέχει ισχυρές βιοδραστικές ενώσεις που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ικανότητα να μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα.

- Advertisement -

Σε κλινικές δοκιμές το εκχύλισμα σκόρδου κατάφερε να περιορίσει τη μικροβιακή φόρτιση με αποτελεσματικότητα που σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζει καθιερωμένα χημικά αντισηπτικά. Μάλιστα, όταν χρησιμοποιήθηκε σε διάλυμα υψηλής συγκέντρωσης σημείωσε αξιοσημείωτη μείωση βακτηρίων που σχετίζονται με τερηδόνα. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβάλει και στη σταθεροποίηση του pH του σάλιου, αποτρέποντας το έντονα όξινο περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστολή του ΕΟΦ σε Φαρμακείο στο Μαρούσι και ευρωπαϊκή προειδοποίηση, για συμπλήρωμα διατροφής με απαγορευμένη ουσία

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μεγάλη ανάκληση γιαουρτιών – Αποσύρονται 18 κωδικοί δημοφιλούς μάρκας

Παρά την υποσχόμενη δράση του, το σκόρδο δεν είναι απαλλαγμένο από μειονεκτήματα. Η έντονη οσμή και η αίσθηση καψίματος στο στόμα καθιστούν τη χρήση του δύσκολη για όσους αναζητούν μια ευχάριστη καθημερινή ρουτίνα στοματικής φροντίδας. Επίσης, δεν αποδίδει το ίδιο καλά απέναντι σε κάθε βακτηριακό είδος, γεγονός που δείχνει ότι δεν μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει πλήρως ισχυρότερα αντισηπτικά διαλύματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να καθοριστούν οι ιδανικές συγκεντρώσεις και ο καταλληλότερος τρόπος χρήσης. Ωστόσο, η ερευνητική πρόοδος δείχνει ότι το σκόρδο ενδέχεται να εξελιχθεί σε μια φυσική και αποτελεσματική επιλογή στοματικής υγιεινής για όσους επιδιώκουν εναλλακτικές λύσεις πέρα από τα συμβατικά προϊόντα.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Το “αθώο” λαχανικό πίσω από χιλιάδες λοιμώξεις και δεκάδες θανάτους – Νέα ανάκληση 7.900 συσκευασιών

Το μικροβιολογικό «τυφλό σημείο» ενός δημοφιλούς τροφίμου που έχει συνδεθεί με σοβαρές επιδημίες διεθνώς.

Ψευδάργυρος ή βιταμίνη C για το κρυολόγημα; Του Νίκου Ζορζοβίλη

Οι διαφορές στη δράση τους και τι δείχνουν οι μελέτες για το κρυολόγημα

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. επιστρέφει: Επανεκκίνηση της Ελληνικής διεπιστημονικής κοινότητας για την ασφάλεια τροφίμων

Η Δ.Ε.ΔΥ.Τ. ανασυγκροτείται, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για διεπιστημονική συνεργασία στην ασφάλεια τροφίμων και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα.