Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025
7.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υποψιάζεστε τροφική δηλητηρίαση; Πως θα σιγουρευτείτε

ΑρχικήΝέαΥγείαΥποψιάζεστε τροφική δηλητηρίαση; Πως θα σιγουρευτείτε
spot_img

Συχνά υποψιαζόμαστε ότι το τελευταίο πράγμα που φάγαμε είναι η αιτία της ασθένειας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα η αλήθεια.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε καταπίνει μολυσμένα τρόφιμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μόνοι τους, αλλά ορισμένοι μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Κινδυνεύετε περισσότερο εάν είστε έγκυος, άνω των 65 ετών ή έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν επίσης περισσότερο, ιδίως από αφυδάτωση.

- Advertisement -

Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν τρώτε μολυσμένα τρόφιμα. Μολυσμένο σημαίνει ότι είναι μολυσμένο με έναν τοξικό οργανισμό, όπως βακτήριο, μύκητας, παράσιτο ή ιός. Μερικές φορές, τα τοξικά υποπροϊόντα αυτών των οργανισμών μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Όταν τρώτε κάτι τοξικό, το σώμα σας αντιδρά για να αποβάλει τις τοξίνες. Μπορεί να αποβάλλετε τις τοξίνες μέσω εμετού, διάρροιας ή και των δύο, ενώ μπορεί επίσης να αναπτύξετε πυρετό. Τα δυσάρεστα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας προσπαθεί να επανέλθει στην υγεία. Συνήθως λειτουργεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες.

Διαφορετικοί μολυσματικοί παράγοντες προκαλούν διαφορετικές πορείες της νόσου και μπορεί να περάσουν μερικές ώρες, έως και ημέρες και εβδομάδες από τη στιγμή που φάγατε το φαγητό μέχρι να εμφανίσετε συμπτώματα. Αυτό ονομάζεται περίοδος επώασης της νόσου.

Αν αρκετοί άνθρωποι αρρωστήσουν μετά την κατανάλωση του ίδιου τροφίμου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το τρόφιμο να είναι η αιτία.

Σημειώστε ότι οι ασθένειες αυτές δεν μεταδίδονται μόνο μέσω των τροφίμων και του νερού, αλλά και μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα και ανθρώπους. Επομένως, δεν είναι πάντα το φαγητό ή το νερό η αιτία αν αρρωστήσετε.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω τροφική δηλητηρίαση;

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε από πού προήλθε μια λοίμωξη, ειδικά αν χρειάστηκαν μερικές ημέρες για να εκδηλωθούν συμπτώματα. Μπορεί να μπορείτε να την εντοπίσετε σε κάτι που φάγατε αν:

  • Φάγατε κάτι που συνήθως συνδέεται με τροφική δηλητηρίαση.
  • Ήσασταν μαζί με κάποιον άλλο που επίσης αρρώστησε.

Υπάρχουν περισσότεροι από 250 συγκεκριμένοι τύποι τροφικής δηλητηρίασης. Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

  • Σαλμονέλα: Τα ωμά αυγά και τα άψητα πουλερικά είναι κοινές πηγές δηλητηρίασης από σαλμονέλα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινό κρέας, λαχανικά και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν αυτά τα στοιχεία. Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή βακτηριακή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στις Η.Π.Α. Προκαλεί τον υψηλότερο αριθμό νοσηλειών και θανάτων από τροφική δηλητηρίαση.
  • E. coli: Τα βακτήρια E. coli, που συνήθως βρίσκονται σε άψητο κρέας και ωμά λαχανικά, παράγουν μια τοξίνη που ερεθίζει το λεπτό έντερό σας.
  • Λιστέρια: Τα βακτήρια σε μαλακά τυριά, αλλαντικά, χοτ ντογκ και ωμά λαχανάκια μπορούν να προκαλέσουν λιστερίωση, μια λοίμωξη που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους.
  • Νοροϊός: Μπορείτε να κολλήσετε νοροϊό τρώγοντας οστρακοειδή που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, φυλλώδη χόρτα ή φρέσκα φρούτα. Μπορείτε επίσης να τον κολλήσετε καταναλώνοντας τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί από άρρωστο άτομο. Πρόκειται για τον ιό που συνδέεται συχνότερα με τη γρίπη του στομάχου.
  • Ηπατίτιδα Α: Η ιογενής ηπατίτιδα Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω οστρακοειδών, φρέσκων προϊόντων ή νερού και πάγου που έχουν μολυνθεί από κακά. Δεν πρόκειται για χρόνια λοίμωξη όπως άλλοι ιοί ηπατίτιδας, αλλά μπορεί να επηρεάσει το συκώτι σας.
  • Σταφυλόκοκκος: Η μόλυνση από σταφυλόκοκκο συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μεταφέρουν τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου από τα χέρια τους στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που συχνά εμπλέκονται είναι τα κρέατα, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι σαλάτες, τα αρτοσκευάσματα με γέμιση κρέμας και οι γεμίσεις σάντουιτς. Τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν πολλά μέρη του σώματός σας.
  • Καμπυλοβακτηρίδιο: Αυτή η κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες. Συνήθως, οι ένοχοι είναι τα μισοψημένα πουλερικά, το κρέας ή τα αυγά, τα κακώς επεξεργασμένα κρέατα, τα μολυσμένα λαχανικά και το ωμό (μη επεξεργασμένο) γάλα ή οι πηγές νερού. Μεταδίδεται επίσης με διασταυρούμενη μόλυνση.
  • Shigella: Το βακτήριο Shigella εντοπίζεται συνήθως σε ωμά λαχανικά, οστρακοειδή και σαλάτες με κρέμα γάλακτος ή μαγιονέζα (τόνος, πατάτα, μακαρόνια, κοτόπουλο). Μπορεί να προκαλέσει αίμα ή βλέννα στη διάρροιά σας, γι’ αυτό και η λοίμωξη ονομάζεται μερικές φορές βακτηριακή δυσεντερία.

https://www.mattilsynet.no/mat-og-drikke/smitte-fra-mat-og-drikke/syk-av-maten

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι ερευνητές κάνουν βήματα προς τη δημιουργία εμβολίου για τη μη τυφοειδή σαλμονέλα

 Ρεαλιστική στρατηγική για την ανάπτυξη αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων κατά των λοιμώξεων από σαλμονέλα.

Η νέα φοβερή επιστημονική ανακάλυψη για την μόλυνση του τόνου σε κονσέρβα με υδράργυρο

Ερευνητές δημιούργησαν αμινοξύ που μειώνει την ποσότητα της τοξικής ουσίας στην κονσέρβα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: «ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ» – 8 μπαχαρικά που πωλούνται σε ελληνικά καταστήματα αποτελούν “δυνητικά σοβαρό κίνδυνο”

Ελληνική εταιρεία με έδρα στην Αυλώνα Αττικής ανακαλεί προϊόντα λόγω «δυνητικά σοβαρού κινδύνου».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο