Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΥΠΑΑΤ: Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλας στα πουλερικά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΥΠΑΑΤ: Πρόγραμμα ελέγχου σαλμονέλας στα πουλερικά
spot_img

Δημοσιεύτηκε ο ανανεωμένος κατάλογος εργαστηρίων που συμμετέχουν στα προγράμματα Ελέγχου Σαλμονέλωσης στα πουλερικά.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσίευσε σήμερα τον κατάλογο των εργαστηρίων που συμμετέχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Σαλμονέλωσης στα πουλερικά.

Για την προστασία των καταναλωτών από τη σαλμονέλλα, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των τροφίμων από το «αγρόκτημα στο τραπέζι», που περιλαμβάνει την ετήσια παρακολούθηση της μέσης ετήσιας δηλούμενης επίπτωσης της νόσου στους ανθρώπους, τον έλεγχο του παθογόνου σε συγκεκριμένα ζωικά είδη και την παραγωγή τροφίμων απαλλαγμένων από σαλμονέλλα [7-14]. Ο έλεγχος του παθογόνου εστιάζεται κυρίως στο κρέας και τα αυγά πουλερικών. Ο Κανονισμός (ΕΚ) με αριθμ. 2160/2003 θέτει στόχους για τη μείωση συγκεκριμένων οροτύπων σαλμονέλλας (στοχοθετημένοι ορότυποι) σε σμήνη ορνίθων αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής και ορνιθίων κρεοπαραγωγής του είδους Gallus gallus και ινδορνίθων αναπαραγωγής και πάχυνσης, μέσω επιμέρους εκτελεστικών κανονισμών [9-14]. Για όλα τα παραπάνω είδη πουλερικών οι στόχοι τίθενται για δύο (2) ορότυπους (S. Enteritidis και S. Typhimurium, συμπεριλαμβανομένου της μονοφασικής S. Typhimurium με τον αντιγονικό τύπο 1,4, [5], 12: i:‐), εκτός από τις όρνιθες αναπαραγωγής για τις οποίες ο κοινοτικός στόχος περιλαμβάνει και τους ορότυπους S. Hadar, S. Virchow και S. Infantis. Προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους, τα κράτη μέλη έχουν εισαγάγει προγράμματα ελέγχου της σαλμονέλλας σε αυτούς τους πληθυσμούς πουλερικών.

Στην Ελλάδα, η σαλμονέλλωση των ζώων είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Τα Εθνικά Προγράμματα Ελέγχου της Σαλμονέλλας (ΕΠΕΣ) αφορούν πληθυσμούς πουλερικών και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2007 σε σμήνη ορνίθων αναπαραγωγής του είδους 5 Gallus gallus (έκθεση EFSA).

Αποτελέσματα ελέγχων 2017-2021

Η τελευταία έρευνα του ΥΠΑΑΤ για τη σαλμονέλα στα πουλερικά στην Ελλάδα, δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2024 και αφορούσε τις χρονιές από το 2017 έως και το 2021. Ο συνολικός ετήσιος επιπολασμός των Salmonella spp. στις όρνιθες αναπαραγωγής (όλες οι ηλικίες) της χώρας, ενώ μειώθηκε από το 2017 (7,32%) στο 2018 (4,15%), αυξήθηκε ξανά το 2019 (8,38%) για να μειωθεί εκ νέου το 2020 50 (5,26%) και να αυξηθεί ξανά το 2021 (8,18%), φτάνοντας σχεδόν στο ίδιο υψηλό επίπεδο με αυτό του 2019. Αντίθετα, ο συνολικός ετήσιος επιπολασμός των στοχοθετημένων οροτύπων σαλμονέλλας παρουσίασαν σταδιακή μείωση από το 2017 στο 2019 (1,59% το 2017, 0,59% το 2018 και 0,31% το 2019), ενώ παρουσίασε σημαντική αύξηση το 2020 (1,46%) και εκ νέου μικρή μείωση το 2021 (1,21%).

Στις όρνιθες ωοπαραγωγής (όλες οι ηλικίες) της χώρας, ο συνολικός ετήσιος επιπολασμός των Salmonella spp. μειώθηκε από το 2017 στο 2021 (7,11% το 2017, 5,16% το 2018, 6,79% το 2019, 4,61% το 2020 και 5,13% το 2021), ενώ παρουσίασε μικρή αύξηση από το 2018 στο 2019 και από το 2020 στο 2021.

Αντίθετα, ο επιπολασμός των στοχοθετημένων ορότυπων σαλμονέλλας αυξήθηκε από το 2017 στο 2019 (0,33% το 2017, 0,72% το 2018 και 0,72% το 2019). Ωστόσο το 2020 παρουσίασε πτώση (0,13%) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το 2021 αυξήθηκε σημαντικά (1,17%) φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της πενταετίας. Στα ορνίθια κρεοπαραγωγής της χώρας, ο συνολικός ετήσιος επιπολασμός των Salmonella spp. μειώθηκε από το 2017 στο 2021 (0,43% το 2017, 0,29% το 2018, 0,21% το 2019, 0,23% το 2020 και 0,18% το 2021), ενώ ο επιπολασμός των στοχοθετημένων ορότυπων σαλμονέλλας ήταν μηδενικός τα έτη 2018 και 2019, ενώ το 2020 ήταν μόλις 0,03% και το 2021 0,04%, όπως και το 2017.

Το 2021 κυριάρχησε ο ορότυπος salmonella Livingstone όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ

Α.Α.ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ/ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
 ΄΄ΙΡΙΣ ΄΄ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ – ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜ.ΒΟΥΖΑΡΑΣ – ΚΥΡ.ΚΟΝΤΑΡΑ Ο.Ε./ΔΗΜ.ΒΟΥΖΑΡΑΣΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 11, ΛΑΡΙΣΑ, 41223 Τηλ.:2410-232696 Φαξ:2410-232906 Ηλ.Δ/νση: iriserg@gmail.com1, 2
 BIOPROTEIN– Μ.ΑΡΡΙΖΟΥΜΠΙΕΤΑ & ΣΙΑ Ο.Ε./ Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης, Δρ. Μαρία ΑρριζουμπιέταΦιλύρων 15, Εύοσμος 56226 Τηλ.: 6945150801 Ηλ.Δ/νση: info@bioprotein.com.gr1, 2
 Tsakalidis Analysis & Testing” ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ Ε.Ε. Εργαστήρια .Φυσικών, Χημικών & Μικροβιολογικών   Δοκιμών Αντώνιος ΤσακαλίδηςΤσαμαδού 12 – 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ: 210 4175865 Φαξ: 210 4172895 Ηλ.Δ/νση: info@tsakalidislabs.gr1, 2
 Χ. TΣΙΛΦΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – «ΙSΟLΑΒ»/ Δρ. IωάννηςTσιλφίδηςΑνδρέα Παπανδρέου 37, Αγ. Ιωάννης– 55132 Καλαμαριά Τηλ: 2310 384384, Φαξ:   2310 384383 Ηλ.Δ/νση: isolab@otenet.gr1, 2
 ΜΙΚΡ. ΕΡΓ/ΡΙΟ – ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓ/ΡΙΟ  “Η ΠΙΝΔΟΣ” / Απόστολος ΠατσιάςΡΟΔΟΤΟΠΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 45500 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ: 26510 57501-6, Φαξ:  26510 57510 Ηλ.Δ/νση: apatsias@pindos-apsi.gr1, 2
 Hellenic Quality Foods/ Τασιοπούλου ΑντιγόνηΝ.Αρτάκη Τηλ: 210 6161500 / 22210 45130 Φαξ:  210 6161599 Ηλ.Δ/νση: A.Tasiopoulou@hqf.gr1, 2
 SCIELAB Αθηνά Χατζοπούλου & ΣΙΑ Ε.Ε./ Αθηνά Χατζοπούλου  Λεωφ. Ποσειδώνος 71,17562 Π.Φάλληρο ΤΗΛ: 210 9887244 ΦΑΞ:   210 9887244 Ηλ.Δ/νση: info@scielab.gr1, 2
 VELTIA A.E.     Όμηρος Παρασκευάς1ο χλμ. Οδού Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου- 19003, Μαρκόπουλο Αττικής – Τ.Θ. 159 Τηλ:  22990 63946 Φαξ:   22990 63544 Ηλ.Δ/νση: o.paraskevas@veltialabs.gr1, 2
 FOODLAB –  Δ. Tζιόγκα & ΣΙΑ Ο.Ε.   Δέσποινα ΤζιόγκαΑριστοτέλους 3-1, 55133 Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη Τηλ: ++2310463818,Φαξ:   ++2310463775 Ηλ.Δ/νση: foodlab@foodlab.gr1, 2
 ΗΠ.ΕΡ. Ποιοτικού ελέγχου / Παπαθανασίου-Λαμπρόπουλος- Τζίμας Ο.Ε.ΚΑ Φεβρουαρίου 192 – 452 21 Ιωάννινα Τηλ.: 26510 28886 Φαξ: 26510 28010 Ηλ.Δ/νση: info@iper.gr1,2
 EUROFINS ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ A.E.   Γερονίκος ΔημήτριοςΝαυπλίου 29, Τ.Κ. 14452 Μεταμόρφωση Τηλ.: 210 7470500 Φαξ: 210 7470501 Ηλ.Δ/νση: Dimitris.Geronikos@ftcee.eurofins.com1, 2
 Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ Ελένη Παπαδοπούλου-ΝιτσιάκουΡΟΔΟΤΟΠΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ,45500, ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ.: 26510 22200,Φαξ: 26510 20769 Ηλ.Δ/νση: e.nitsiakou@nitsiakos.gr1, 2
 Στελλάκης Αλέξιος (Stel.Lab.) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ/ Στελλάκης ΑλέξιοςΜουτζουροπούλου75,ΤΚ 22100Τρίπολη Τηλ.:2711-111074 Ηλ.Δ/νση:al.stellakis@gmail.com  1, 2
 ΒΙΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.- Στεφανάκης Αλέξανδρος Αγγελιδάκη ΧρυσήΜ.Ελευθεριάδη  2, Ν.Αλικαρνασός Ηράκλειο Κρήτης,τ.κ. 71 601 Τηλ.: 2810 336760, Φαξ: 2810 336761 Ηλ.Δ/νση: info@biolabcrete.gr1, 2
 ergoLABMaria Beza Εργαστήριο Ελέγχου Τροφίμων και Νερού   Μπεζά ΜαρίαΛεωφ. Α.Παπανδρέου 53 –  55132- Aγ.Iωάννης Καλαμαριάς Τηλ:2310315335 Φαξ:2310317231 Ηλ.Δ/νση: info@ergolab.gr1,  2
 ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ -ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ Ο.Ε.   Λαγκουβάρδου Αφροδίτη  Δικωνύμου Μακρή 1- 74100 ΡΕΘΥΜΝΟ Τηλ.:28310 25412-Fax:28310 50626 Ηλ.Δ/νση: gbervanakis@chemicotechniki.gr1,  2
 POLLUTION CHEMISTS O.E. Χημικά  Εργαστήρια Αναλύσεων και Έρευνας Τσαπουρνιώτη ΑγγελικήΦριζή 1 & Παπαναστασίου 34 100, Χαλκίδα Τηλ.& fax:  2221081044 Ηλ.Δ/νση: tsap_ tis@otenet.gr1, 2
 ANALYSIS Εργαστήριο αναλύσεων υδάτων & τροφίμων Κάππας Βασίλης-Aργυρίου ΒάγιαΣαλαμίνος 4, 54625, Θεσσαλονίκη Τηλ./fax;2310522591 Ηλ.Δ/νση: argyriou@analysistestlab.gr1, 2
 BIOLAB M.I.K.E ΧΗΜΙΚΟ &ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΖΙΜΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣΑγ. Αρτεμίου 1 Άρτα-47100 ΑΡΤΑ Τηλ. 2681021150,Fax:2681021152 Ηλ.Δ/νση: biolab@biolab.gr1, 2
 ΑΦΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ο.Ε. – «ΒΙΟΑΝΑΛΥΣΗ» Δημητρίου ΔημήτριοςΑρχ. Μακαρίου 11, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ.:26510 22520-Fax:26510 33244 Ηλ.Δ/νση: vioanalysis@yahoo.gr1, 2
 VET ANALYSIS LAB   Κούτσιανος Δημήτριος  Ζάππα 9, Χαϊδάρη , Τ.θ.12462 Τηλ.:6977201565 Φαξ:2155106396 Ηλ.Δ/νση: dkoutsianos@yahoo.gr1, 2
 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΟΚΙΜΩΝ «ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ»   Π. Ανδρουλάκης     14ο χλμ. Εθν. Οδού Θεσσαλονίκης-Βασιλικών, Θέρμη, 57001, Θεσσαλονίκη Τηλ.:2310902187,Fax:2314310477 Ηλ. Δ/νση: lab@petrosandroulakis.gr1,  2
 ALIMENT LAB   Μάγρα ΤαξιαρχούλαΝ.Πλαστήρα 3, Τριανδρία,Τ.κ. 55337 Θεσσαλονίκη Τηλ-φαξ.:2310-837135 Ηλ. Δ/νση:info@alimentlab.gr1,  2
 Q & Q ANALYSIS-Πρότυπο Εργαστηριακό Κέντρο Αναλύσεων Βόλου Ευσταθία ΠαπαρίζουΜικρασιατών 67 ΤΚ 38333, Βόλος Τηλέφωνο: 2421034119 Fax: 2421034129 Ηλ . Δ/νση:info@qq-analysis.gr1,  2
  QLAB  IKE   Τσιώνη ΒασιλικήΛεωφ.Κ.Καραμανλή122,ΤΚ 57008, Διαβατά Τηλέφωνο: 2310 784712,Φαξ: 2310 784713 Ηλ. Δ/νση: info@q-lab.gr1,  2
 ANALYSIS S.A   Μπαζάκα ΕύαΔ. Μαξίμου 12-16 Πάτρα, Τ.Κ. 26222 Τηλ.: 261-0361121, Φαξ: 261-0361122 Ηλ. Δ/νση: info@analyis-laboratories.gr, patra@analysis-laboratories.gr1,  2
 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΙΚΕ   Αχλαδιώτης ΙωάννηςΙερού Λόχου 24, Ιαλυσός, Ρόδος, ΤΚ 85101, Δωδεκάνησα. Τηλ.: 2241400862, Ηλ. Δ/νση:dodecalabs@gmail.com1, 2
 ERGANAL Επιστημονικά Εργαστήρια Αναλύσεων/ QACS Ltd. Βαμβακά ΜαρίαΝικήτα 10, Τ.Κ. 18531 Πειραιάς. Τηλ.: 210 4171597, Ηλ. Δ/νση: micro@erganal.gr1, 2
 Εργαστήριο γεωργικών & χημικών αναλύσεων της ARAL Ε.Π.Ε.Άγιος Ιωάννης, Στεφάνι Τ.Κ. 19300 Ασπρόπυργος. Τηλ. 210-5577537, Ηλ. Δ/νση: info@arallab.gr1,2

*Κωδικοποίηση κατάστασης εργαστηρίων

1=  συμμετοχή σε ετήσιο διεργαστηριακό σχήμα Ε.Ε.Α.Σ.

2=  Διαπίστευση EN ISO 17025:2017 &  Διαπιστευμένο πεδίο/matrix σύμφωνα με  ISO 6579-1: 2017  

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15-05-2024

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο