Σε φάση αβεβαιότητας οι προοπτικές πωλήσεων της επιχείρησης για το 2024-2025
Η Coca-Cola İçecek, θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου στην Τουρκία, τέθηκε στο επίκεντρο νέας αντιμονοπωλιακής έρευνας από την τουρκική Αρχή Ανταγωνισμού (Rekabet Kurumu), με αντικείμενο πιθανή παραβίαση του Νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού (Ν. 4054). Η έρευνα αφορά τη δραστηριότητα της Coca-Cola Satış ve Dağıtım, του τμήματος πωλήσεων και διανομής της εταιρείας, το οποίο φέρεται να έχει επιβάλει όρους αποκλειστικότητας σε καταστήματα λιανικής πώλησης, περιορίζοντας την παρουσία ανταγωνιστικών προϊόντων. Oι μετοχές της Coca-Cola İçecek κατέγραψαν πτώση 2,47%, φθάνοντας τις 51,30 τουρκικές λίρες. Η απόφαση έρευνας βασίστηκε σε προκαταρκτική αξιολόγηση που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο.
Σε επίσημη τοποθέτησή της, η Coca-Cola İçecek σημείωσε ότι η έναρξη της διαδικασίας δεν προδικάζει παραβίαση της νομοθεσίας, ούτε συνεπάγεται αυτόματα την επιβολή προστίμου. Ωστόσο, η εταιρεία είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο της Rekabet Kurumu το 2021, για παρεμφερείς εμπορικές πρακτικές που περιόριζαν την προώθηση ανταγωνιστικών προϊόντων στα σημεία πώλησης. Τότε, είχε προταθεί από την Coca-Cola ένα «πακέτο δεσμεύσεων», το οποίο έγινε δεκτό το 2022 και περιελάμβανε συγκεκριμένους όρους για τις προωθητικές ενέργειες και τις εκπτώσεις στα καταστήματα, περιορίζοντάς τες σε προϊόντα ίδιου τύπου.
Η νέα έρευνα έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Coca-Cola İçecek αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο λειτουργικό της περιβάλλον, όπως παραδέχεται και η ίδια στις οδηγίες που δημοσίευσε για το 2025. Η εταιρεία εκτιμά ότι το 2024 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά», ενώ στο επίκεντρο των στρατηγικών της προτεραιοτήτων παραμένει η ενίσχυση των πωλήσεων με έμφαση στην προσιτή τιμή προς τους καταναλωτές.
Οι προβλέψεις για την Τουρκία το 2025 κάνουν λόγο για χαμηλή έως μεσαία μονοψήφια αύξηση στους όγκους πωλήσεων, ενώ για τις διεθνείς αγορές της Coca-Cola İçecek εκτιμάται μεσαία έως υψηλή μονοψήφια αύξηση. Ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για το 2024 δείχνουν πως οι διεθνείς όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν κατά 3,6%, φθάνοντας τα 934 εκατομμύρια κιβώτια, κυρίως λόγω των αδύναμων επιδόσεων στο Πακιστάν. Στην Τουρκία, οι όγκοι διατηρήθηκαν σταθεροί στα 568 εκατομμύρια κιβώτια, ενώ οι ενοποιημένοι όγκοι μειώθηκαν κατά 2,2% στα 1,5 δισεκατομμύρια κιβώτια.