Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ακτινοβολημένη με UV μαγιά αρτοποιίας: Αλλαγές στη χρήση της ως Novel Food με τον Νέο Κανονισμό της ΕΕ

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑκτινοβολημένη με UV μαγιά αρτοποιίας: Αλλαγές στη χρήση της ως Novel Food με τον Νέο Κανονισμό της ΕΕ
spot_img

Δημοσιεύθηκε εχθές 14 Φεβρουαρίου, ο νέος Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2022/196 για την έγκριση της επέκτασης της χρήσης και της αλλαγής των προδιαγραφών της μαγιάς αρτοποιίας επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία ως νέου τροφίμου.

Ο ενωσιακός κατάλογος που παρατίθεται στο παράρτημα του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470 περιλαμβάνει ήδη το προϊόν αυτό ως εγκεκριμένο νέο τρόφιμο.

Στο παρελθόν εγκρίθηκε, με τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η διάθεση στην αγορά μαγιάς αρτοποιίας (Saccharomyces cerevisiae) επεξεργασμένης με υπεριώδη ακτινοβολία ως νέου τροφίμου για χρήση σε ορισμένα τρόφιμα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ψωμιά και ψωμάκια παραχθέντα με μαγιά και τα εκλεκτής ποιότητας αρτοσκευάσματα παραχθέντα με μαγιά, καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής.

Στις 15 Μαΐου 2020 η εταιρεία Lallemand Bio-Ingredients Division υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή, για την επέκταση της χρήσης του νέου αυτού τροφίμου. Συγκεκριμένα ζήτησε να επεκταθεί η χρήση του σε ορισμένα πρόσθετα τρόφιμα που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό και επίσης να χρησιμοποιηθεί το νέο τρόφιμο σε τρόφιμα που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά.

Έπειτα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η υπάρχουσα καταχώριση στον ενωσιακό κατάλογο εγκεκριμένων νέων τροφίμων του παραρτήματος του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470 στο σημείο που αναφέρεται στο νέο τρόφιμο «μαγιά αρτοποιίας (Saccharomyces cerevisiae) επεξεργασμένη με υπεριώδη ακτινοβολία» τροποποιείται όπως ορίζεται στο παράρτημα του νέου κανονισμού, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις προϋποθέσεις χρήσης και τις απαιτήσεις επισήμανσης που καθορίζονται.

Περιγραφή/Ορισμός

Η μαγιά αρτοποιίας (Saccharomyces cerevisiae) υποβάλλεται σε επεξεργασία με υπεριώδες φως για να προκληθεί η μετατροπή της εργοστερόλης σε βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη). Η περιεκτικότητα του συμπυκνώματος μαγιάς σε βιταμίνη D2 κυμαίνεται από 800 000 έως 3 500 000 IU βιταμίνης D/100 g (200-875 μg/g).

Η μαγιά αδρανοποιείται για χρήση σε παρασκευάσματα για βρέφη και παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένα τρόφιμα με βάση τα δημητριακά και τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 609/2013, ενώ για χρήση σε άλλα τρόφιμα η μαγιά μπορεί να αδρανοποιηθεί ή να μην αδρανοποιηθεί.

Το συμπύκνωμα μαγιάς αναμειγνύεται με συνήθη μαγιά αρτοποιίας προκειμένου να μην υπερβεί το ανώτατο επίπεδο στην προσυσκευασμένη νωπή ή ξηρά μαγιά για ψήσιμο στο σπίτι.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το νέο κανονισμό, πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο