Δημοσιεύθηκε η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας “Κατσικάκι Λήμνου” ως Π.Γ.Ε., η οποία παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά της αίτησης εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της δημοσίευσης.
Μετά το Αρνάκι Λήμνου, σειρά παίρνει το Κατσικάκι Λήμνου, το οποίο επίσης διεκδικεί την καταχώριση της ονομασίας του ως Π.Γ.Ε.
Το προϊόν «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» είναι σφάγιο εριφίων ηλικίας 60-90 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 8 kg. Το κρέας με την ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» προέρχεται από σφάγια ζώων γεννημένων στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου) από ενήλικες αίγες παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στις νήσους αυτές, των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα της σαφώς (νησιωτικής) οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.
Το κρέας αυτό, χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, με ευχάριστη οσμή και γεύση. Το χρώμα του κρέατος είναι κυρίως ερυθρό έως ελαφρώς αχνορόδινο, με τους ιστούς του να είναι ροδόχροες και το λίπος του να έχει καθαρό λευκό χρώμα.
Στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται, ακόμη, το ότι παρουσιάζει υποδόριο λίπος και ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα. Η στρώση λίπους είναι γενναιόδωρη, χαρακτηριστικό που καθιστά το προϊόν τρυφερό και γευστικό.
Η χημική σύνθεση των βρώσιμων ιστών του συγκεκριμένου κρέατος εμφανίζει διαφορές σε σχέση με σφάγια κατσικιών από άλλες περιοχές της Ελλάδος όπου έχουν μέση τιμή λίπους 1,2 % έναντι 6,9 % στο «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou».
Η ονομασία «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για ερίφια που γεννιούνται, εκτρέφονται και σφάζονται εντός της ζώνης που οριοθετείται από τα γεωγραφικά όρια των νήσων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου.. Συμπεριλαμβάνονται η αφαίμαξη, η εκδορά και ο εκσπλαχνισμός. Στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη έχουν γεννηθεί και εκτραφεί και οι πατρογονικές αίγες.
Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία
Στο κρέας «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou», πέραν των οριζομένων από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία επισημάνσεων, θα εναποτίθεται, ανεξαρτήτως του τρόπου παρουσίασης του προϊόντος προς πώληση (ολόκληρα σφάγια, ημιμόρια ή τεμάχια σφαγίων) το ακόλουθο ειδικό σήμα:
Το παραπάνω σήμα πρέπει να συνοδεύεται και από κωδικό αριθμό με τον οποίον ταυτοποιούνται το ζώο και η εκμετάλλευση από την οποία προέρχεται το σφάγιο, καθώς και η ημερομηνία σφαγής. Ο κωδικός αριθμός συντίθεται από:
— | τον αριθμητικό κωδικό που αντιστοιχεί στην εκμετάλλευση παραγωγής των ζώων, |
— | τον κωδικό που παραπέμπει στην ταυτοποίηση του ζωντανού ζώου από το οποίο προήλθε το σφάγιο, |
— | την ημερομηνία σφαγής του ζώου. |
Για παράδειγμα σφάγιο, που προέρχεται από την εκμετάλλευση με κωδικό αριθμό EL8330**** και αριθμό ζωντανού ζώου 002 και το οποίο οδηγήθηκε προς σφαγή την 1/12/2020, θα αποδίδει στο σφάγιο τον μοναδικό κωδικό 8330**** 002-01/12/2020.
Στην περίπτωση τεμαχισμού και συσκευασίας του κρέατος από το «Κατσικάκι Λήμνου / Katsikaki Limnou», η επισήμανση της προηγουμένης παραγράφου μεταφέρεται είτε στο μεμονωμένο τεμάχιο του κρέατος είτε στον εξωτερικό περιέκτη αυτού, εφόσον έχει προηγηθεί συσκευασία του προϊόντος, κατά τρόπο ώστε οι σχετικές πληροφορίες να μεταφέρονται στον τελικό καταναλωτή.